De Gustibus | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

O săptămână în Zakynthos (3)

Am publicat cu ceva timp în urmă un mic articol conţinând câteva date statistice despre uleiul de măsline. Este interesant şi vă recomand să-l consultaţi când aveţi timp şi chef.
Conform statisticii, Grecia este cel de-al treilea producător mondial de ulei de măsline în general, dar primul în ce priveşte ponderea uleiului de măsline extra virgin raportată la cantitatea totală de ulei produsă. Peste 85%, ceea ce este enorm. Acest procent arată nu doar calitatea măslinelor Koroneiki, Ladolia, Manaki şi Athinolia, principalele varietăţi din care se extrage uleiul grecesc, ci şi modul în care grecii respectă acest produs.

(mai mult…)

Citeste tot

O săptămână în Zakynthos (2)

Unul dintre motivele pentru care merg în Grecia este cel legat de mâncare. De fapt, ori de câte ori am ieşit din ţară, oriunde aş fi ajuns, am căutat să îmbin turismul obişnuit, cel care te îndeamnă să admiri peisaje şi clădiri, să vizitezi fortăreţe, castele, muzee şi catedrale etc., cu cel culinar.
(mai mult…)

Citeste tot

O săptămână în Zakynthos (1)

Nu pot sa spun, cu mâna pe inimă, că nu mi-a plăcut în Zakynthos; pot însă afirma, cu toată puterea, că mi-a plăcut mai puţin decât în toate celelalte insule greceşti în care am fost. Adică decât în Creta (preferata mea, de departe), Rhodos, Corfu, Kos, Santorini etc.
(mai mult…)

Citeste tot

O zi la Nessebar

Cum v-am mai spus acum câteva zile, am petrecut anul acesta o mică vacanţă în Bulgaria. Doar o săptămână în Sunny Beach, un fel de Las Vegas balcanic; un loc foarte prost ales dacă ai peste 25 de ani şi nu eşti interesat de discoteci, baruri, montagne russe, striptis, cazinouri şi tatuaje.
(mai mult…)

Citeste tot

De-ale gurii la Dalboka

Anul acesta mi-am petrecut concediul în Bulgaria. Am fost pe buget redus, acesta fiind motivul pentru care am „sărit” de data acesata Grecia, şi rău am făcut, căci Bulgaria nu s-a dovedit a fi mai ieftină şi nici mai „customer oriented” decât aceasta. În fine, deşi nu a fost un concediu ratat, să spunem că a fost primul şi singurul în care nu mi-a părut rău că plec acasă, atunci când a luat sfârşit.
(mai mult…)

Citeste tot

Între Hong Kong şi Macao [P]

Dragii mei, vă voi povesti astăzi câte ceva despre cele câteva zile petrecute de mine la Hong Kong şi Macao în 2005. Pe vremea aceea nu mă preocupa aproape deloc mâncarea, aşa că nu vă pot oferi fotografii sau informaţii despre gastronomia locurilor, ci doar despre atmosfera generală, dar sper să nu vă deranjeze acest lucru.

(mai mult…)

Citeste tot

Jurnal milanez (5)

În acest episod vă voi povesti despre două localuri unde am mâncat în ultima zi a mini-concediului petrecut la Milano, sâmbătă 16 iunie 2012. Duminică am avut la dispoziţie doar o jumătate de zi, şi nu o mai pun la socoteală, căci nu am avut timp decât să ne facem bagajele şi să ajungem la aeroport. În episodul anterior v-am povestit despre trei restaurante aflate în zona neturistică a oraşului. De data aceasta, am pe listă alte două, dar din zona turistică.
(mai mult…)

Citeste tot

Jurnal milanez (4)

În precedentele mele excursii, în marile sau mai micile oraşe europene, am făcut cam de fiecare dată aceeaşi greşeală: vrând să îmbin activitatea turistului obişnuit cu cea a turistului pasionat de gastronomie, am fost ispitit, din comoditate şi lipsă de timp, să mănânc aproape exclusiv la restaurantele aflate în zonele turistice. Nu degeaba acestea sunt numite „capcane pentru turişti”, căci am mâncat adesea prost… iar uneori chiar foarte prost, mai ales în Portugalia şi Belgia, ţări care, altminteri, au ce spune din punct de vedere culinar.
(mai mult…)

Citeste tot

Jurnal milanez (2)

Nu ştiu sigur dacă procedez tocmai corect, dar eu asociez cultura culinară şi gradul de educaţie al unui popor şi după modul în care îşi comercializează şi îşi cumpără alimentele. Comerţul alimentar este, în opinia mea, o consecinţă a modului în care este educată populaţia şi comercianţii, dar şi şi a modului în care autorităţile înţeleg să creeze mediul propice satisfacerii pieţei.
(mai mult…)

Citeste tot

Jurnal milanez (1)

Am avut norocul să cresc într-un timp când nu exista internet şi aveam doar două posturi TV. Asta mi-a lăsat timp şi chef de citit, iar cititul m-a făcut să visez. Undeva, în minte, am avut notate câteva locuri şi opere de artă pe care mi-aş fi dorit să le văd înainte de a muri. Sunt foarte multe, căci port în mine o anume „lăcomie” de a vedea lucruri noi şi de a călători, dar pe unele le-am „bifat” deja, iar pentru altele încă mai am speranţe.

(mai mult…)

Citeste tot
Page 4 of 8
1 2 3 4 5 6 7 8