Gastronomie cu Radu Popovici - Sectiunea: Feed Me Tender

Ingrediente, tehnici, preparate si ustensile culinare

Smantana de gatit – ingredientul versatil din bucatarie

Smântâna de gătit este un produs lactat esențial în multe rețete, atât din bucătăria tradițională,...

Limete uscate pe birou

Acum cateva luni am cumparat o cantitate mai mare de limete pentru un eveniment organizat...

2 Comentarii

Pe scurt despre kochugaru

Îmi plac mult ardeii iuti, în orice forma posibila. Îmi place iuteala; pentru mine a...

2 Comentarii

Pasta masala – baza de asezonare pentru curry-urile indiene

În ultimele luni am povestit pe blog despre pastele de curry thailandeze si despre pastele...

10 Comentarii

Pe scurt despre uleiul brun de susan

Oricine a gatit vreodata preparate chinezesti stie ca are nevoie de un minim de ingrediente...

6 Comentarii

Pe scurt despre bumbu

“Bumbu” este un cuvant indonezian care înseamna “asezonator”, sau “amestec de asezonare”. L-am întalnit în...

4 Comentarii

Pe scurt despre za’atar

Za’atar, sau za’tar, zaatar, zatar, zatr, zahatar, satar etc. este o denumire generica pentru o...

2 Comentarii

Pe scurt despre sosul guai wei

Acum cativa ani, ma documentam despre sosurile asiatice iuti si picante, preparate pe baza de...

2 Comentarii

Pe scurt despre Yu Xiang

Yu xiang este unul dintre amestecurile de asezonatori clasice ale bucatariei din Szechuan (sau Sichuan),...

16 Comentarii

Pe scurt despre sosul ma-la

Acest sos este caracteristic bucatariei din Szechuan (sau Sichuan, cum mai este scris uneori). Are...

12 Comentarii

Cum se gatesc curry-urile thailandeze (2)

În aceasta a doua, si ultima, parte a articolului, vor fi analizate componentele unui curry...

14 Comentarii

Cum se gatesc curry-urile thailandeze (1)

Asa-numitele curry-uri thailandeze sunt atat de diverse încat te descumpanesc, te fac sa devii confuz...

2 Comentarii

Cum degustam branzeturile

Îmi plac mult degustarile; de orice fel. Ma ajuta sa descopar alimente noi si sa...

Pe scurt despre ciocolata (2)

Prepararea ciocolatei Din pastaile de cacao se pot prepara multe varietati de ciocolata. Ciocolata, în...

2 Comentarii

Pe scurt despre ciocolata (1)

Ciocolata Nu am auzit niciodata pe cineva care sa afirme ca nu-i place ciocolata. Din...

Pe scurt despre beurre blanc

Beurre blanc – sos clasic Beurre blanc este un sos clasic francez, a carei denumire...

6 Comentarii

Pe scurt despre picada

Picada Îmi doresc sa scriu despre picada înca de acum cativa ani, cand am petrecut...

2 Comentarii

Pe scurt despre pissalat

Pissalat (pissala) – din bucataria provensala Pissalat, sau pissala, este un condiment originar din Franta,...

Pe scurt despre garum (2)

Garum – Istoric Grecii au fost primii europeni care au fabricat garum pe scara larga...

Pe scurt despre garum (1)

Zilele trecute am gatit un stir-fry folosind putin prahok, un condiment cambodgian preparat din peste...

7 Comentarii

Un pic de teorie a carnatului

Marturisesc ca pana de curand aproape ca nu am dat importanta carnatilor. Nu am avut...

10 Comentarii

Foarte pe scurt despre salatele verzi

Salatele verzi Voi începe acest mic articol încercand sa clarific unele lucruri legate de terminologie....

2 Comentarii

Pe scurt despre rasam si charu podi

Va propun din nou o mica poveste despre un amestec de mirodenii indian. Nici nu...

Pe scurt despre rouille

Sosul „rouille” (în limba franceza „rouille” înseamna „rugina”, aluzie la culoarea sa) este un condiment...

12 Comentarii

Pe scurt despre nam prik (2)

In aceasta ultima parte a articolului despre nam prik, va voi prezenta cateva variante de...

2 Comentarii

Pe scurt despre nam prik (1)

Bucataria thailandeza este, în opinia mea, una dintre cele mai surprinzatoare, complexe si savuroase din...

11 Comentarii

Pe scurt despre uleiul chinezesc aromatizat cu ardei iute

Exista doua feluri principale de astfel de ulei (numit „layou” în chineza), ambele folosite nu...

8 Comentarii

Pe scurt despre rehidratarea alimentelor uscate

Prin uscare alimentele îsi concentreaza gustul si, pierzand apa, scad în greutate; uscarea duce la...

8 Comentarii

Înlocuitori de caviar de la Casa Campillo

Caviarul este considerat de multi ca o delicatesa. Nu sunt foarte sigur, dar este posibil...

3 Comentarii

Ulei de masline extra virgin de la Madonna del Rosario

Probabil ca v-ati dat seama pana acum ca unul dintre alimentele mele preferate este uleiul...

Un vin de incercat: Rose Euxine, din gama Byzantium

Am avut de curand ocazia sa gust vinul ecologic Rose Euxine 2012, produs in podgoria...

7 Comentarii

Pe scurt despre bagoong si patis

“Bagoong” si “patis” sunt doua cuvinte din limba tagalog, sau filipino (una dintre cele doua...

7 Comentarii

Pe scurt despre sansho

Bucataria japoneza este, as zice eu, un caz aparte între bucatariile asiatice estice si sud-estice....

16 Comentarii

Pe scurt despre dashi

Dashi – gustul de baza al bucatariei clasice japoneze Nu exagerez cu nimic atunci cand afirm...

9 Comentarii

Pe scurt despre chammanthi podi

Am mai vorbit pe acest blog despre multe amestecuri de mirodenii întalnite în bucataria subcontinentului...

6 Comentarii

Pe scurt despre confit

Confit este un termen care are mai multe întelesuri. El denumeste generic diferite tipuri de...

26 Comentariu

Chimichurri – Tot ce trebuie sa stii despre acest sos

Chimichurri este un sos folosit ca ingredient in gatit si condiment de masa pentru carnea...

6 Comentarii

Pe scurt despre amestecul de mirodenii “aleppo”

Amestecul de mirodenii “aleppo” îsi datoreaza aroma si gustul unui ingredient special, ardeiul iute de...

5 Comentarii

Aromele verii ajung la congelator

Ieri, cam pe ultima suta de metri (caci plantele mele nu se mai afla in...

12 Comentarii

Pe scurt despre persillade

Am vorbit de curand despre gremolata, care, în opinia mea, este un soi de persillade...

10 Comentarii

Salmoriglio

Cum cred ca meritam sa ne traim viata cu gust, va prezint astazi, foarte pe...

13 Comentarii

Pe scurt despre adobo (2)

În aceasta ultima parte a articolului despre adobo, va voi prezenta cateva variante de retete...

Pe scurt despre adobo (1)

Vreau sa facem o mica pauza de bucatarie indiana si sa vorbim astazi despre ceva...

6 Comentarii

Pe scurt despre gremolata

Gremolata – reteta simpla, clasica a unui condiment din bucataria italiana Gremolata, sau gremolada, cum...

10 Comentarii

Pe scurt despre awaze

Am vorbit acum ceva timp despre bucataria etiopiana si am definit-o ca fiind una a...

8 Comentarii

Pe scurt despre semintele de pepene

Semintele de pepene fiindca sunt un ingredient pe care am avut ocazia sa-l întalnesc în...

16 Comentarii

Pe scurt despre milagu podi

Bucataria sud-indiana a fost prima, cronologic vorbind, dintre bucatariile regionale ale Indiei care s-a format;...

10 Comentarii

Pe scurt despre semintele de lotus

Semintele de lotus sunt un ingredient care joaca un rol important în unele bucatarii, cum...

13 Comentarii

Omleta – frileta – frittata

Omleta – frileta – frittata – Ce este? Confucius spunea, cu mult timp în urma,...

38 Comentariu

Pe scurt despre pulusu podi

Pulusu podi Desi am mai vorbit despre alte cateva amestecuri de mirodenii folosite în imens...

14 Comentarii

Pe scurt despre miso (2)

În acest episod voi trece în revista, pe scurt, principalele utilizari culinare ale miso-ului, si...

33 Comentariu

Pe scurt despre miso (1)

Miso – Condiment traditional japonez Prepararea de miso a fost considerata de japonezi, în ultimile...

31 Comentariu

Un pic de statistica: despre uleiul de masline

Sunt îndragostit de acest aliment. Iubesc istoria sa, semnificatia si importanta pe care o are...

22 Comentariu

Tabel – arome tunisiene

Tabel, sau tabil (uneori este numit si tabel-karwia sau tabel-karawia), este un amestec de mirodenii...

2 Comentarii

Pe scurt despre cuscus (2)

Cuscus (Cuscus) – partea a 2-a Iata cea de-a doua parte a articolului despre cuscus....

12 Comentarii

Pe scurt despre cuscus (1)

Cuscusul este un aliment devenit popular în ultimile zeci de ani în multe tari, în...

8 Comentarii

Pe scurt despre chop suey

Chop suey, însemnand “bucatele asortate”, sau “rupt în multe bucatele”, este un preparat ce apartine...

9 Comentarii

Pe scurt despre kokum

Kokum, aliment care în India poarta o multime de alte denumiri, functie de limba în...

8 Comentarii

Pe scurt despre tsire

Tsire este un amestec de mirodenii specific Africii occidentale. Desi aceasta zona cuprinde 16 state...

5 Comentarii

Pudra de Colombo – arome caraibiene

Stilul de gatit colombo este originar din Indiile de Vest franceze, în special din insulele...

4 Comentarii

Pe scurt despre cartofii fondanti

Iata un subiect care lancezeste, de vreo doi ani, pe lista mea cu articole ce...

20 Comentariu

Pe scurt despre kholombo

Va propun astazi un nou amestec de mirodenii indian: pudra kholombo. Nu este primul si...

4 Comentarii

Pe scurt despre rempah

Rempah este una dintre asa numitele “paste de curry” care stau la baza asezonarii multor...

12 Comentarii