Gastronomie cu Radu Popovici - Sectiunea: Feed Me Tender

Ingrediente, tehnici, preparate si ustensile culinare

Ce sunt fructele de mare?

Acest termen a început sa fie folosit pe scara larga si la noi abia în [...]

Advieh – arome iraniene

N-am mai povestit demult despre un amestec de condimente. Dupa curry, garam masala, herbes de [...]

Maioneza – scurt istoric, preparare si sosuri derivate

Wikipedia sustine ca reteta maionezei a fost adusa în Franta din orasul Mahon, din insula [...]

11 Comentarii

Posarea pe întelesul tuturor

Este o metoda culinara prin care alimentele se gatesc în lichid, în general apa, lapte, [...]

6 Comentarii

Adio si un praz verde!

Vreau sa fac putin lobby pentru un condiment extrem de gustos, dar mai putin apreciat [...]

2 Comentarii

Tipuri de paste italienesti

Cred ca un titlu mai bun ar fi fost „Tipuri de paste în stil italian”, [...]

5 Comentarii

Foarte pe scurt despre smantana

Smantana Pentru ca reteta mea de ieri a starnit o serie de comentarii despre smantana, [...]

Camara mea cu provizii

Am povestit de multe ori cum ma întorc de fiecare data din strainatate cu cate [...]

8 Comentarii

Caviarul, o bijuterie culinara – partea 3

Terminologie legata de caviar Malossol: acest termen înseamna „sare putina”, ceea ce indica faptul ca [...]

3 Comentarii

Caviarul, o bijuterie culinara – partea 2

Cum se identifica adevaratul caviar De unde stim astazi ca ni se ofera caviar rusesc, [...]

7 Comentarii

Caviarul, o bijuterie culinara – partea 1

Termenul caviar denumeste icrele, curatate de tesuturile grase si membrane, usor sarate cu sare ne-iodizata. [...]

Salata – aliment, somnifer sau stimulent?

Predecesoarea salatei verzi din timpurile noastre, salata salbatica, poate fi intalnita pe campiile sau in [...]

2 Comentarii

Herbes de Provence – aromele unei bucatarii exceptionale

Herbes de Provence – Ierburi de Provence Bucataria provensala foloseste in mod traditional numeroase verdeturi [...]

5 Comentarii

Oparirea pe întelesul tuturor

Procedura este potrivita în special pentru carne, legume si fructe. Alimentele sunt imersate în apa [...]

2 Comentarii

Varza de Bruxelles – o necunoscuta?

Varza de Bruxelles (Brassica oleraceae) este inrudita cu varza salbatica si este cultivata pentru dimensiunile [...]

Pe scurt despre leguminoase – partea 3: LINTE, NĂUT si MAZĂRE

Pe langa fasole, lintea si mazarea sunt alimente extrem de importante. Cei care iubesc bucataria [...]

6 Comentarii

Pe scurt despre leguminoase – partea 2: PRODUSE DERIVATE DIN FASOLE

Umila fasole – în special fasolea soia – poate fi transformata într-o mare varietate de [...]

2 Comentarii

Pe scurt despre leguminoase – partea 1: FASOLEA

Voi descrie doar cateva dintre leguminoase, si anume cele care se consuma sub forma de [...]

12 Comentarii

Pe scurt despre otet

Otetul este unul dintre darurile importante facute omenirii de natura. Orice bautura alcoolica, fie ca [...]

Improvizatii cu pungile de salate Eisberg – partea 3

Iata si cea de-a treia parte a acestui articol, si ultima, desi se mai pot [...]

Improvizatii cu pungile de salate Eisberg – partea 2

Am vorbit ieri despre pungile ce contin diverse tipuri de vegetale cu care se pot [...]

Improvizatii cu pungile de salate Eisberg – partea 1

Au aparut pe piata (le-am vazut cam prin toate supermarketurile) pungile cu salate eisberg; vegetalele [...]

Sparanghel – Hrana regilor

Sparanghel – totul (sau…aproape totul) despre aceasta leguma Sparanghel – Ce este? Cum il alegem? [...]

Pe scurt despre ciupercile urechi-de-lemn

Cu ceva timp in urma, am fost cu un amic sa mancam la un restaurant [...]

15 Comentarii

Pe scurt despre fierberea in aburi

Este cea mai sanatoasa metoda de a gati caci nu foloseste nici un fel de [...]

7 Comentarii

Pe scurt despre tahini

Tahini („tehina” in araba, „thina” in ebraica, „tahin” in turca, franceza, olandeza si daneza) este [...]

5 Comentarii

Pe scurt despre pastele orientale

Este posibil ca bucatarii chinezi sa nu fi fost cei care au inventat pastele – [...]

5 Comentarii

Uleiuri pentru gatit – partea 3

Uleiul de palmier Este, probabil, uleiul cel mai putin cunoscut la noi pe piata. Uleiul [...]

10 Comentarii

Uleiuri pentru gatit – partea 2

Uleiul de porumb Uleiul de porumb a castigat considerabil de mult teren în ultima vreme. [...]

Uleiuri pentru gatit – partea1

Sub o forma sau alta, grasimile sunt o necesitate în dieta noastra si o parte [...]

2 Comentarii

Paste de curry thailandeze

Pastele de curry sunt ingrediente definitorii pentru bucataria thailandeza, si pentru bucatariile etnice influentate de [...]

7 Comentarii

Foarte pe scurt despre orez

Divinul orez Originar din China si India, orezul a fost vedeta dietei acestor populatii timp [...]

8 Comentarii

Pe scurt despre sake

Sake (pronuntat saké) este o bautura japoneza preparata din orez. Aceasta bautura este numita sake [...]

9 Comentarii

Foarte pe scurt despre sosul Hoisin

Sosul Hoisin – un sos chinezesc Sosul Hoisin, sau Haixian (se pronunta haixianjiang) este un [...]

4 Comentarii

Foarte pe scurt despre panko

Panko este o varietate de pesmet caracteristica bucatariei japoneze si a celei franceze si este [...]

3 Comentarii

Foarte pe scurt despre otetul de orez

Otetul de orez este obtinut prin fermentarea orezului, sau a vinului de orez. Este foarte [...]

Foarte pe scurt despre mirin

Mirin-ul (vin dulce, preparat din orez) este un condiment important al bucatariei japoneze si contine [...]

2 Comentarii

Fond alb de pui

Un prieten francez, mi-a spus odata ca folosirea apei la gatit este semn de saracie. [...]

3 Comentarii

Sambal Oelek (Ulek)

Sambal este un condiment popular în sudul Indiei, Indonezia, Malaezia, Singapore, Filipine si Sri Lanka, [...]

4 Comentarii

Ras-El-Hanout – un surprinzator amestec de mirodenii

Ras-el-hanout este un amestec de mirodenii folosit în Orientul Mijlociu si nordul Africii. Numele sau [...]

10 Comentarii

Curry – amestec de mirodenii

Curry nu este, asa cum v-ati fi putut inchipui, un amestec de mirodenii de origine [...]

2 Comentarii

Corsarul din Mediterana – FENICULUL (Foeniculum vulgare)

  Corsar suna mai aventuros si mai romantic, de aceea l-am preferat in titlu, dar, [...]

8 Comentarii

Naga Jolokia – cobra cu seminte

  Iubesc ardeii iuti si gatesc adesea cu ei. Sunt sanatosi si, folositi cum si [...]

4 Comentarii

Zana cea buna din povesti – MENTA (Mentha spicata)

  Copil fiind, personajele mele preferate din povesti nu erau fetii-frumosi si nici la fel [...]

3 Comentarii

Lamai murate in stil marocan

Tot sapand eu printre retetele bucatariilor nord-africane, am dat peste un ingredient interesant, pe care, [...]

8 Comentarii