Istorie Culinara | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Povesti frumoase despre alimente, ingrediente si preparate culinare.

Istoria un pic altfel (3)

Despre lemnul-dulce

Lemnul-dulce este una dintre mirodeniile care au fost folosite de om din cele mai vechi timpuri. Exista dovezi că lemnul-dulce era apreciat, de exemplu, de Alexandru cel Mare şi de Cezar şi a fost găsit în cantităţi mari în mormântul faraonului Tut, alături de bijuterii şi obiecte de artă.

Lemn-dulce - sursa foto: www.healthyfig.com

Lemn-dulce – sursa foto: www.healthyfig.com

Cea mai veche menţiune despre lemnul-dulce provine însă din anul 650 î.H. Ea se află înscrisă pe câteva dintre tăbliţele găsite la Bagdad. Tut şi-a dorit să ia rădăcinile de lemn-dulce în cea din urmă a sa călătorie, ca să-şi poată prepara în voie băutura preferată, dar concetăţenii săi foloseau mirodenia şi ca pe un leac universal, iar asirienii, mai selectivi, doar ca diuretic şi ca tratament pentru durerile de picioare.
(more…)

Citeste tot

Istoria un pic altfel (2)

Cea mai veche supă din lume

Am citit zilele trecute un articol în varianta online a publicaţiei “Daily Mail” despre arheologii chinezi, care au descoperit ceea ce pare a fi o supă veche de 2400 de ani. Aceasta era “sigilată” într-un vas de bronz cu trei picioare, găsit într-unul dintre mormintele aflate în apropierea vechii capitale Xian.

Cea mai veche supă din lume Sursa foto: www.handmadecharlotte.com

Sursa foto: www.handmadecharlotte.com

(more…)

Citeste tot

Istoria un pic altfel (1)

Când a apărut gătitul?

Am nevoie, în acest prim episod al seriei ce îşi doreşte să puncteze câteva momente importante din evoluţia omenirii privită dintr-un unghi mai puţin obişnuit, de o mică introducere. Asta ca să îmi lămuresc intenţiile, calităţile şi, mai ales, limitele legate de acest subiect.
(more…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – Grecia Antică (5)

În episodul trecut am vorbit despre atitudinea vechilor greci faţă de mâncare; am povestit despre simplitate şi rafinament, despre sărăcie şi lux, despre gurmanzi şi asceţi.
Astăzi voi continua cu câteva date despre dieta atleţilor, despre alimente afrodisiace, despre metode de gătit şi despre mesele cotidiene din Grecia Antică.
(more…)

Citeste tot