Gastronomie cu Radu Popovici - Sectiunea: Istorie Culinara

Istoria un pic altfel (3)

Despre lemnul-dulce Lemnul-dulce este una dintre mirodeniile care au fost folosite de om din cele...

2 Comentarii

Istoria un pic altfel (2)

Cea mai veche supa din lume Am citit zilele trecute un articol în varianta online...

2 Comentarii

Istoria un pic altfel (1)

Cand a aparut gatitul? Am nevoie, în acest prim episod al seriei ce îsi doreste...

La masa cu stramosii – Grecia Antica (6)

În acest ultim episod al seriei dedicata culturii culinare a Greciei Antice, pe scurt despre...

2 Comentarii

La masa cu stramosii – Grecia Antica (5)

În episodul trecut am vorbit despre atitudinea vechilor greci fata de mancare; am povestit despre...

2 Comentarii

La masa cu stramosii – Grecia Antica (4)

În acest episod al articolului dedicat culturii culinare a Greciei Antice, voi povesti pe scurt...

4 Comentarii

La masa cu stramosii – Grecia Antica (3)

Principalele alimente, cele care erau baza alimentatiei vechilor greci erau uleiul de masline, vinul si...

La masa cu stramosii – Grecia Antica (2)

Va povesteam în episodul trecut ca alimentele principale din dieta vechilor greci formau o triada,...

2 Comentarii

La masa cu stramosii – Grecia Antica (1)

Dupa China, Mesopotamia, India si Egipt, dupa daci, bizantini si mayasi, iata ca a venit...

6 Comentarii

De la asure la coliva (3)

Simbolistica Dependenta de cereale, legata direct de notiunea de supravietuire fizica, a dezvoltat în timp...

2 Comentarii

De la asure la coliva (2)

Origine La prima vedere, s-ar putea avansa ipoteza ca toate colivele balcanico-ortodoxe se trag din...

De la asure la coliva (1)

Va spuneam într-un articol anterior ca am renuntat de ceva vreme sa privesc istoria ca...

9 Comentarii

Crêpe Suzette – istorie si legenda

Crêpe Suzette – Clatite frantuzesti Cand se aduce vorba despre clatite, si ma refer la...

2 Comentarii

Pe scurt despre bucataria catalana (3)

Acest ultim episod al seriei dedicata culturii culinare catalane trece în revista, foarte rapid, ultimele...

2 Comentarii

Pe scurt despre bucataria catalana (2)

Partea a doua a articolului despre cultura culinara catalana continua parcursul istoriei acestei provincii autonome....

Pe scurt despre bucataria catalana (1)

Acum cativa ani am vizitat Barcelona. Ştiam si pe atunci, bineînteles, ca acest oras este...

2 Comentarii

La masa cu stramosii – Maya (3)

Ierburi, flori, fructe si frunze aromate, ca vanilie, epazota, achiote (seminte de annatto), frunze de...

La masa cu stramosii – Maya (2)

Porumbul, cel mai important aliment pentru azteci, era secondat de dovleci, fasole si ardei iuti....

4 Comentarii

La masa cu stramosii – Maya (1)

În urma cu ceva vreme am început un serial de mare întindere, numit „La masa...

4 Comentarii

Pe scurt despre originea pastelor (2)

Acest articol se refera la originea pastelor europene, adica la cele preparate pe baza de...

4 Comentarii

Pe scurt despre originea pastelor (1)

Iubesc pastele “fainoase”, cum erau ele numite acum vreo 20-30 de ani, ca sa se...

2 Comentarii

Mutantii din bucatarie (3)

Despre co-dependenta Nu doar plantele si animalele domesticite depind de oameni pentru a supravietui. Oamenii...

10 Comentarii

Mutantii din bucatarie (2)

„Naturalul” facut de om În general, lucrurile s-au întamplat astfel: o mutatie aparuta în mod...

5 Comentarii

Mutantii din bucatarie (1)

Inevitabil în jurul meu se vorbeste despre mancare. Eu însumi vorbesc foarte mult despre acest...

5 Comentarii

Pe scurt despre garum (2)

Garum – Istoric Grecii au fost primii europeni care au fabricat garum pe scara larga...

Pe scurt despre garum (1)

Zilele trecute am gatit un stir-fry folosind putin prahok, un condiment cambodgian preparat din peste...

7 Comentarii

La masa cu stramosii – Bizantul (8)

În acest ultim episod al seriei dedicata culturii culinare bizantine puteti gasi si comenta cateva...

2 Comentarii

La masa cu stramosii – Bizantul (7)

În episodul de astazi, din nou despre preferintele alimentare ale bizantinilor, despre ingredientele lor preferate...

2 Comentarii

La masa cu stramosii – Bizantul (6)

Laptucile erau, aparent, destul de populare. Au ramas descrieri provenite de la o delegatie florentina,...

2 Comentarii

La masa cu stramosii – Bizantul (5)

Cultura bizantina a fost una inovativa, silita în permanenta sa absoarba si sa adapteze. Partea...

2 Comentarii

La masa cu stramosii – Bizantul (4)

Nu prea se stie, de pilda, cum era mancarea grecilor antici, decat vazuta prin ochii...

7 Comentarii

La masa cu stramosii – Bizantul (3)

Este de la sine înteles faptul ca un mare oras, o mare capitala a unui...

2 Comentarii

La masa cu stramosii – Bizantul (2)

Presupun ca toti aveti cate un oras preferat, sau macat visati la unul pe care...

2 Comentarii

La masa cu stramosii – Bizantul (1)

De fiecare data cand încep un articol din aceasta serie, dedicata culturilor culinare ale marilor...

4 Comentarii

Pe urmele mamaligii (4)

Cum se face mamaliga? În episodul de astazi, ultimul al serialului dedicat mamaligii, cateva vorbe...

15 Comentarii

Pe urmele mamaligii (3)

Acest episod al serialului dedicat mamaligii preparate din porumb, povesteste pe scurt despre efectele nocive...

6 Comentarii

Pe urmele mamaligii (2)

În acest episod voi continua scurta istorie a mamaligii, punand accent pe epoca Imperiului Roman...

8 Comentarii

Pe urmele mamaligii (1)

Este uimitor cum, nu arareori, un popor este identificat, în mod distinct fata de altele,...

14 Comentarii

Pe urmele curry-ului (2)

Continuu astazi articolul dedicat istoriei termenului „curry” cu cea de-a doua si ultima sa parte,...

3 Comentarii

Pe urmele curry-ului (1)

Curry. Am auzit acest cuvant în urma cu ceva ani si initial am crezut ca...

14 Comentarii

Pe urmele furculitei (3)

Am ajuns la ultimul episod al serialului dedicat aparitiei si evolutiei furculitelor, un obiect astazi...

8 Comentarii

Pe urmele furculitei (2)

Continuam astazi istoria furculitei, povestind despre modul în care a început sa fie acceptata treptat...

6 Comentarii

Pe urmele furculitei (1)

„Este un lucru deosebit de grosolan si lipsit de gratie sa-ti îndesi mancarea în gura...

6 Comentarii

La masa cu stramosii – India (17)

Ne aflam în fata ultimului episod dedicat formarii culturii culinare din sub-continentul indian. Astazi despre...

6 Comentarii

La masa cu stramosii – India (16)

În episodul de astazi si cel viitor va voi oferi o scurta descriere a bucatariei...

4 Comentarii

La masa cu stramosii – India (15)

Acest nou episod al articolului dedicat culturii culinare indiene continua seria bucatariilor regionale ale tarii,...

4 Comentarii

La masa cu stramosii – India (14)

Acest nou episod al articolului dedicat culturii culinare indiene continua seria bucatariilor regionale ale tarii,...

4 Comentarii

La masa cu stramosii – India (13)

În acest episod voi trece în revista, pe scurt, bucatariile regionale din vestul si centru-estul...

6 Comentarii

La masa cu stramosii – India (12)

Revin astazi la serialul dedicat formarii si dezvoltarii artei culinare din subcontinentul indian, prezentandu-va pe...

9 Comentarii

La masa cu stramosii – India (11)

În cele cateva episoade care urmeaza voi trata, pe scurt, bucatariile regionale ale Indiei. Am...

2 Comentarii

La masa cu stramosii – India (10)

Revenim la serialul care trateaza formarea culturii culinare indiene, iar în episodul de astazi vom...

5 Comentarii

La masa cu stramosii – India (9)

În acest episod, cateva date despre bauturile alcoolice si nealcoolice prezente în bucataria indiana, ca...

4 Comentarii

La masa cu stramosii – India (8)

Acest episod al seriei dedicata culturii culinare indiene se refera la cateva dintre preparatele specifice...

2 Comentarii

La masa cu stramosii – India (7)

Acest episod este, din motive de structurare a materialului, cel mai scurt dintre cele dedicate...

7 Comentarii

La masa cu stramosii – India (6)

Revenim la serialul dedicat formarii bucatariei indiene cu acest al saselea episod, care prezinta istoria...

3 Comentarii

La masa cu stramosii – India (5)

Acest nou episod al seriei dedicata fauririi culturii culinare din sub-continentul indian descrie pe scurt...

10 Comentarii

La masa cu stramosii – India (4)

În acest episod al serialului dedicat formarii culturii culinare indiene va voi povesti foarte pe...

6 Comentarii

La masa cu stramosii – India (3)

În acest episod, pe scurt, despre influentele exercitate asupra culturii sub-continentului indian de civilizatii ca...

2 Comentarii

La masa cu stramosii – India (2)

În episodul de astazi este prezentat din punct de vedere culinar si nutritional aportul adus...

12 Comentarii

La masa cu stramosii – India (1)

Marturisesc ca am început acest serial plin de emotie. Primele mele încercari culinare, ca si...

12 Comentarii

Pe scurt despre miso (2)

În acest episod voi trece în revista, pe scurt, principalele utilizari culinare ale miso-ului, si...

33 Comentariu

Pe scurt despre miso (1)

Miso – Condiment traditional japonez Prepararea de miso a fost considerata de japonezi, în ultimile...

31 Comentariu

Pe scurt despre cuscus (2)

Cuscus (Cuscus) – partea a 2-a Iata cea de-a doua parte a articolului despre cuscus....

12 Comentarii