Gastronomie cu Radu Popovici - Sectiunea: Istorie Culinara
Istoria un pic altfel (3)
Despre lemnul-dulce Lemnul-dulce este una dintre mirodeniile care au fost folosite de om din cele [...]
2 Comentarii
ian.
Istoria un pic altfel (2)
Cea mai veche supa din lume Am citit zilele trecute un articol în varianta online [...]
2 Comentarii
oct.
Istoria un pic altfel (1)
Cand a aparut gatitul? Am nevoie, în acest prim episod al seriei ce îsi doreste [...]
La masa cu stramosii – Grecia Antica (6)
În acest ultim episod al seriei dedicata culturii culinare a Greciei Antice, pe scurt despre [...]
2 Comentarii
feb.
La masa cu stramosii – Grecia Antica (5)
În episodul trecut am vorbit despre atitudinea vechilor greci fata de mancare; am povestit despre [...]
2 Comentarii
La masa cu stramosii – Grecia Antica (4)
În acest episod al articolului dedicat culturii culinare a Greciei Antice, voi povesti pe scurt [...]
4 Comentarii
La masa cu stramosii – Grecia Antica (3)
Principalele alimente, cele care erau baza alimentatiei vechilor greci erau uleiul de masline, vinul si [...]
La masa cu stramosii – Grecia Antica (2)
Va povesteam în episodul trecut ca alimentele principale din dieta vechilor greci formau o triada, [...]
2 Comentarii
ian.
La masa cu stramosii – Grecia Antica (1)
Dupa China, Mesopotamia, India si Egipt, dupa daci, bizantini si mayasi, iata ca a venit [...]
6 Comentarii
ian.
De la asure la coliva (3)
Simbolistica Dependenta de cereale, legata direct de notiunea de supravietuire fizica, a dezvoltat în timp [...]
2 Comentarii
De la asure la coliva (2)
Origine La prima vedere, s-ar putea avansa ipoteza ca toate colivele balcanico-ortodoxe se trag din [...]
De la asure la coliva (1)
Va spuneam într-un articol anterior ca am renuntat de ceva vreme sa privesc istoria ca [...]
9 Comentarii
oct.
Crêpe Suzette – istorie si legenda
Crêpe Suzette – Clatite frantuzesti Cand se aduce vorba despre clatite, si ma refer la [...]
2 Comentarii
iul.
Pe scurt despre bucataria catalana (3)
Acest ultim episod al seriei dedicata culturii culinare catalane trece în revista, foarte rapid, ultimele [...]
2 Comentarii
Pe scurt despre bucataria catalana (2)
Partea a doua a articolului despre cultura culinara catalana continua parcursul istoriei acestei provincii autonome. [...]
iun.
Pe scurt despre bucataria catalana (1)
Acum cativa ani am vizitat Barcelona. Ştiam si pe atunci, bineînteles, ca acest oras este [...]
2 Comentarii
iun.
La masa cu stramosii – Maya (3)
Ierburi, flori, fructe si frunze aromate, ca vanilie, epazota, achiote (seminte de annatto), frunze de [...]
iun.
La masa cu stramosii – Maya (2)
Porumbul, cel mai important aliment pentru azteci, era secondat de dovleci, fasole si ardei iuti. [...]
4 Comentarii
mai
La masa cu stramosii – Maya (1)
În urma cu ceva vreme am început un serial de mare întindere, numit „La masa [...]
4 Comentarii
mai
Pe scurt despre originea pastelor (2)
Acest articol se refera la originea pastelor europene, adica la cele preparate pe baza de [...]
4 Comentarii
Pe scurt despre originea pastelor (1)
Iubesc pastele “fainoase”, cum erau ele numite acum vreo 20-30 de ani, ca sa se [...]
2 Comentarii
Mutantii din bucatarie (3)
Despre co-dependenta Nu doar plantele si animalele domesticite depind de oameni pentru a supravietui. Oamenii [...]
10 Comentarii
Mutantii din bucatarie (2)
„Naturalul” facut de om În general, lucrurile s-au întamplat astfel: o mutatie aparuta în mod [...]
5 Comentarii
Mutantii din bucatarie (1)
Inevitabil în jurul meu se vorbeste despre mancare. Eu însumi vorbesc foarte mult despre acest [...]
5 Comentarii
Pe scurt despre garum (2)
Garum – Istoric Grecii au fost primii europeni care au fabricat garum pe scara larga [...]
ian.
Pe scurt despre garum (1)
Zilele trecute am gatit un stir-fry folosind putin prahok, un condiment cambodgian preparat din peste [...]
7 Comentarii
La masa cu stramosii – Bizantul (8)
În acest ultim episod al seriei dedicata culturii culinare bizantine puteti gasi si comenta cateva [...]
2 Comentarii
La masa cu stramosii – Bizantul (7)
În episodul de astazi, din nou despre preferintele alimentare ale bizantinilor, despre ingredientele lor preferate [...]
2 Comentarii
La masa cu stramosii – Bizantul (6)
Laptucile erau, aparent, destul de populare. Au ramas descrieri provenite de la o delegatie florentina, [...]
2 Comentarii
La masa cu stramosii – Bizantul (5)
Cultura bizantina a fost una inovativa, silita în permanenta sa absoarba si sa adapteze. Partea [...]
2 Comentarii
La masa cu stramosii – Bizantul (4)
Nu prea se stie, de pilda, cum era mancarea grecilor antici, decat vazuta prin ochii [...]
7 Comentarii
La masa cu stramosii – Bizantul (3)
Este de la sine înteles faptul ca un mare oras, o mare capitala a unui [...]
2 Comentarii
La masa cu stramosii – Bizantul (2)
Presupun ca toti aveti cate un oras preferat, sau macat visati la unul pe care [...]
2 Comentarii
La masa cu stramosii – Bizantul (1)
De fiecare data cand încep un articol din aceasta serie, dedicata culturilor culinare ale marilor [...]
4 Comentarii
Pe urmele mamaligii (4)
Cum se face mamaliga? În episodul de astazi, ultimul al serialului dedicat mamaligii, cateva vorbe [...]
15 Comentarii
Pe urmele mamaligii (3)
Acest episod al serialului dedicat mamaligii preparate din porumb, povesteste pe scurt despre efectele nocive [...]
6 Comentarii
Pe urmele mamaligii (2)
În acest episod voi continua scurta istorie a mamaligii, punand accent pe epoca Imperiului Roman [...]
8 Comentarii
Pe urmele mamaligii (1)
Este uimitor cum, nu arareori, un popor este identificat, în mod distinct fata de altele, [...]
14 Comentarii
Pe urmele curry-ului (2)
Continuu astazi articolul dedicat istoriei termenului “curry” cu cea de-a doua si ultima sa parte, [...]
3 Comentarii
Pe urmele curry-ului (1)
Curry. Am auzit acest cuvant în urma cu ceva ani si initial am crezut ca [...]
14 Comentarii
Pe urmele furculitei (3)
Am ajuns la ultimul episod al serialului dedicat aparitiei si evolutiei furculitelor, un obiect astazi [...]
8 Comentarii
Pe urmele furculitei (2)
Continuam astazi istoria furculitei, povestind despre modul în care a început sa fie acceptata treptat [...]
6 Comentarii
Pe urmele furculitei (1)
„Este un lucru deosebit de grosolan si lipsit de gratie sa-ti îndesi mancarea în gura [...]
6 Comentarii
La masa cu stramosii – India (17)
Ne aflam în fata ultimului episod dedicat formarii culturii culinare din sub-continentul indian. Astazi despre [...]
6 Comentarii
La masa cu stramosii – India (16)
În episodul de astazi si cel viitor va voi oferi o scurta descriere a bucatariei [...]
4 Comentarii