Istorie Culinara | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Povesti frumoase despre alimente, ingrediente si preparate culinare.

Istoria un pic altfel (3)

Despre lemnul-dulce

Lemnul-dulce este una dintre mirodeniile care au fost folosite de om din cele mai vechi timpuri. Exista dovezi că lemnul-dulce era apreciat, de exemplu, de Alexandru cel Mare şi de Cezar şi a fost găsit în cantităţi mari în mormântul faraonului Tut, alături de bijuterii şi obiecte de artă.

Lemn-dulce - sursa foto: www.healthyfig.com

Lemn-dulce – sursa foto: www.healthyfig.com

Cea mai veche menţiune despre lemnul-dulce provine însă din anul 650 î.H. Ea se află înscrisă pe câteva dintre tăbliţele găsite la Bagdad. Tut şi-a dorit să ia rădăcinile de lemn-dulce în cea din urmă a sa călătorie, ca să-şi poată prepara în voie băutura preferată, dar concetăţenii săi foloseau mirodenia şi ca pe un leac universal, iar asirienii, mai selectivi, doar ca diuretic şi ca tratament pentru durerile de picioare.
(mai mult…)

Citeste tot

Istoria un pic altfel (2)

Cea mai veche supă din lume

Am citit zilele trecute un articol în varianta online a publicaţiei “Daily Mail” despre arheologii chinezi, care au descoperit ceea ce pare a fi o supă veche de 2400 de ani. Aceasta era “sigilată” într-un vas de bronz cu trei picioare, găsit într-unul dintre mormintele aflate în apropierea vechii capitale Xian.

Cea mai veche supă din lume Sursa foto: www.handmadecharlotte.com

Sursa foto: www.handmadecharlotte.com

(mai mult…)

Citeste tot

Istoria un pic altfel (1)

Când a apărut gătitul?

Am nevoie, în acest prim episod al seriei ce îşi doreşte să puncteze câteva momente importante din evoluţia omenirii privită dintr-un unghi mai puţin obişnuit, de o mică introducere. Asta ca să îmi lămuresc intenţiile, calităţile şi, mai ales, limitele legate de acest subiect.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – Grecia Antică (5)

În episodul trecut am vorbit despre atitudinea vechilor greci faţă de mâncare; am povestit despre simplitate şi rafinament, despre sărăcie şi lux, despre gurmanzi şi asceţi.
Astăzi voi continua cu câteva date despre dieta atleţilor, despre alimente afrodisiace, despre metode de gătit şi despre mesele cotidiene din Grecia Antică.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – Grecia Antică (3)

Principalele alimente, cele care erau baza alimentaţiei vechilor greci erau uleiul de măsline, vinul şi cerealele. Pe lângă acestea, grecii mai foloseau totuşi multe alte alimente, atât de origine vegetală cât şi animală. Condiţiile economice, resursele şi cutumele îi obligau, mai ales pe cei săraci, la o dietă robustă şi simplă, precursoare a „dietei mediteraneene” promovată de nutriţioniştii actuali.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – Grecia Antică (2)

Vă povesteam în episodul trecut că alimentele principale din dieta vechilor greci formau o triadă, socotită divină, căci fiecare dintre elementele componente era darul unui zeu puternic: cereale, ulei de măsline şi vin. După ce în prima parte a articolului am discutat despre pâine, episodul de faţă se referă la măsline, ulei de măsline, vin şi alte băuturi drage grecilor din antichitate.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – Grecia Antică (1)

După China, Mesopotamia, India şi Egipt, după daci, bizantini şi mayaşi, iată că a venit şi rândul Greciei Antice. Era şi timpul, aş zice, căci deşi am intenţionat să tratez aceste civilizaţii în mod cronologic, Grecia Antică a fost precedată în articolele mele, în mod oarecum ilogic, de daci şi bizantini.
Grecia Antica - sursa foto: http://msnfuentes.weebly.com
Am reuşit abia zilele acestea să definitivez materialul dedicat culturii culinare a Greciei Antice. Cred că este mai bine mai târziu, decât niciodată; am avut mult material de parcurs, de aranjat, tradus şi interpretat. Sper să fi făcut o treabă măcar decentă şi să vă pot oferi câteva informaţii interesante. Sunt destul de mulţumit de cum mi-au ieşit unele părţi ale articolului, mai puţin mulţumit de altele, dar una peste alta cred că am acoperit cam tot ceea ce era mai important.
Ca de obicei, comentariile, completările şi criticile dvs. sunt aşteptate de mine cu plăcere şi nerăbdare.
(mai mult…)

Citeste tot

De la aşure la colivă (3)

Simbolistică
Dependenţa de cereale, legată direct de noţiunea de supravieţuire fizică, a dezvoltat în timp credinţe despre natura sacră a acestora, ca şi despre nevoia unei intervenţii divine, care să asigure recolta de anul viitor. Rituri similare celor asociate cu Tammuz, zeul babilonian al grâului şi al fertilităţii, s-au răspândit, probabil concomitent cu agricultura, în întreaga lume, din Scoţia până în China.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 16
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16