Gastronomie cu Radu Popovici - Sectiunea: Istorie Culinara

Pe scurt despre cuscus (1)

Cuscusul este un aliment devenit popular în ultimile zeci de ani în multe tari, în...

8 Comentarii

Pe scurt despre chop suey

Chop suey, însemnand “bucatele asortate”, sau “rupt în multe bucatele”, este un preparat ce apartine...

9 Comentarii

La masa cu stramosii: Dacia (5)

Am ajuns la sfarsitul serialului dedicat Daciei culinare. Acest ultim episod va prezinta schimburile comerciale...

16 Comentarii

La masa cu stramosii: Dacia (4)

În acesp episod pe scurt despre bauturile preparate de daci, despre ceramica lor si despre...

La masa cu stramosii: Dacia (3)

În acest episod, o scurta trecere în revista a resurselor oferite de cresterea animalelor si...

6 Comentarii

La masa cu stramosii: Dacia (2)

Serialul culinar dedicat Daciei continua, în acest episod, scurta trecere în revista a vegetalelor cultivate...

5 Comentarii

La masa cu stramosii: Dacia (1)

Daca în cazul altor civilizatii, cum a fost cea chineza, m-am izbit de o enorma...

24 Comentariu

Rodul întamplarii – partea 3

Durata de timp necesara adoptarii în Europa a alimentelor de origine americana a variat între...

14 Comentarii

Rodul întamplarii – partea 2

Cristofor Columb a ajuns în America din întamplare. Exploratorul genovez spera (si a crezut toata...

18 Comentarii

Rodul întamplarii – partea 1

Introducere De obicei, atunci cand se aminteste despre întamplari care au avut un rol deosebit...

10 Comentarii

La masa cu stramosii – China (11)

Am ajuns la finalul acestei serii de articole dedicate culturii gastronomice chinezesti. Voi trece în...

6 Comentarii

La masa cu stramosii – China (10)

Unul dintre lucrurile care mi se par deosebite în cultura culinara chinezeasca, este si modul...

4 Comentarii

La masa cu stramosii – China (9)

În acest episod voi puncta succint cateva idei despre primele restaurantele chinezesti si voi trece...

6 Comentarii

Pe scurt despre kimchi – partea 2

În aceasta a doua parte a articolului, voi trece rapid în revista ingredientele principale folosite...

23 Comentariu

Pe scurt despre kimchi – partea 1

Kimchi, scris adesea si „gimchi”, „kimchee” sau „kim chee”, este un tip de muraturi traditionale...

22 Comentariu

La masa cu stramosii – China (8)

Serialul dedicat bucatariei chinezesti continua astazi cu descrierea modului în care se hraneau oamenii din...

18 Comentarii

La masa cu stramosii – China (7)

Acest episod continua descrierea modului în care erau organizate si functionau bucatariile imperiale chineze, ca...

8 Comentarii

La masa cu stramosii – China (6)

Dupa ce am trecut în revista, în episoadele anterioare, sistemele filozofice care stau la baza...

6 Comentarii

La masa cu stramosii – China (5)

Astazi cateva cuvinte despre simbolismul aplicat în cultura gastronomica a Chinei si, foarte pe scurt,...

6 Comentarii

La masa cu stramosii – China (4)

Continuam în articolul de astazi expunerea succinta a principiilor pe baza carora care s-a format...

13 Comentarii

La masa cu stramosii – China (3)

Vorbeam despre stransa legatura dintre cultura culinara chineza si filozofie. Continuu cu abordarea foarte succinta...

4 Comentarii

La masa cu stramosii – China (2)

Mancare si filozofie Vorbeam în episodul trecut despre stransa legatura dintre cultura culinara chineza si...

13 Comentarii

La masa cu stramosii – China (1)

Se spune ca nicio alta bucatarie nu poate rivaliza cu cea chineza. Asta nu o...

14 Comentarii

Pe urmele rosiei – partea 2

Iata continuarea, si incheierea, articolului despre rosii. Vom trece rapid în revista astazi varietatile mai...

10 Comentarii

Pe urmele rosiei – partea 1

Am spus de multe ori ca istoria ingredientelor culinare este nu doar interesanta, dar chiar...

23 Comentariu

Pe scurt despre caserola

Iata un termen destul de rar folosit în literatura culinara de limba romana, dar este...

15 Comentarii

Pe scurt despre gnocchi – partea 2

Aceasta este ultima parte a articolului dedicat unui produs extrem de simpatic mie: gnocchi. Vom...

4 Comentarii

Pe scurt despre gnocchi – partea 1

Introducere Ma bucura mult ca oferta de produse italienesti a crescut pe piata noastra. Printre...

24 Comentariu

La masa cu stramosii: Egiptul antic (3)

Dieta claselor sociale Ţaranii si muncitorii se hraneau în special cu bere, ceapa si paine...

4 Comentarii

La masa cu stramosii: Egiptul antic (2)

Continuam astazi prezentarea bucatariei antice egiptzene, trecand în revista clase principale de alimente, ca si...

8 Comentarii

La masa cu stramosii: Egiptul antic (1)

Ştiu ca am promis ca în cadrul acestei serii de articole va urma, dupa civilizatia...

10 Comentarii

Pe scurt despre prosciutto

Prosciutto – mezeluri cu traditie In ultimul timp am experimentat gatind mai multe retete italienesti....

15 Comentarii

La masa cu stramosii: Mesopotamia (6)

Peste Cum Mesopotamia era situata între doua mari fluvii si era brazdata de nenumarate alte...

8 Comentarii

La masa cu stramosii: Mesopotamia (5)

Produsele animale Carnea se gasea mai usor în orase, caci acestea atrageau producatori si negustori....

8 Comentarii

La masa cu stramosii: Mesopotamia (4)

Agricultura si vanatoarea Pe la anii 5000 î.H. sumerienii dezvoltasera deja o agricultura intensiva, cuprinzand...

15 Comentarii

La masa cu stramosii: Mesopotamia (3)

Primele „carti” de arta culinara Bucataria mesopotamiana are o istorie mai mare de 10.000 de...

14 Comentarii

Acasa la pizza

Personal nu ma omor dupa pizza. Cred ca mananc una la 2-3 ani, adica m-as...

18 Comentarii

La masa cu stramosii: Mesopotamia (2)

Scurt istoric Istoria Mesopotamiei se întinde, neîntrerupt, din paleolitic pana în prezent. Mesopotamia a fost...

7 Comentarii

La masa cu stramosii: Mesopotamia (1)

Încep astazi un material de o complexitate enorma, care va necesita mii de ore de...

12 Comentarii

Pe urmele pastei de mustar (5)

Cu acest articol se încheie seria despre istoria pastei de mustar. Sper ca nu v-am...

8 Comentarii

Pe urmele pastei de mustar (4)

Continuam istoria concisa a pastei de mustar si ma voi referi, foarte pe scurt, la...

14 Comentarii

Pe urmele pastei de mustar (3)

Continuam astazi istorie concisa a pastei de mustar si ne vom referi, pe scurt, la...

6 Comentarii

Pe urmele pastei de mustar (2)

Continuam astazi cu istorie concisa a pastei de mustar si vom povesti, pe scurt, despre...

20 Comentariu

Pe urmele pastei de mustar (1)

Unul dintre lucrurile care îmi plac la gastronomie sunt povestile captivante care stau în spatele...

24 Comentariu

Pe urmele foie gras-ului

As fi fost tentat sa cred ca toata lumea a auzit despre acest produs, dar...

36 Comentariu

Curvele si bucataria

Sunt convins ca acest titlu va face sa va puneti cateva întrebari. Poate fi destul...

36 Comentariu

Pe scurt despre kochujang

Bucataria coreeana este una dintre bucatariile putin cunoscute la noi, desi este socotita a fi...

26 Comentariu

Pe urmele untului – partea 2

Prepararea traditionala a untului În Romania, ca si în alte tari, mai exista locuri unde...

24 Comentariu

Pe urmele untului – partea 1

Untul este (alaturi de carnea de porc, oua, untura, seu, ulei de mustar, ulei de...

26 Comentariu

Pe urmele zaharului – partea 2

Pe la 1400 trestia-de-zahar a început sa fie plantata în insulele Madeira, Canare si St....

11 Comentarii

Pe urmele zaharului – partea 1

Pe urmele zaharului – partea 1 De ce am ales sa scriu despre zahar? Unul...

13 Comentarii

Pe scurt despre bucataria mogula

Probabil ca ati întalnit uneori termenul „mogul” asociat adesea cu notiunea de bucatarie indiana. Ştiti...

15 Comentarii

Pe urmele iaurtului

Am mancat dintotdeauna cu placere iaurt, dar a devenit mai important pentru mine de cand...

29 Comentariu

Pe scurt despre cumas

Probabil ca stiti cu totii ca renovez casa. Am tot pomenit de asta, vaicarindu-ma ca...

10 Comentarii

Pe urmele berii – partea 2

Era crestina Dupa rezerva cu care o tratau grecii si romanii, berea a cunoscut o...

18 Comentarii

Pe urmele sarii – partea 4

Tipuri de sare Unele tipuri de sare s-au ridicat la statutul de delicatesa, bineînteles cu...

5 Comentarii

Pe urmele berii – partea 1

Marturisesc ca îmi place berea, poate fiindca merge foarte bine cu mancarea asiatica. În acelasi...

14 Comentarii

Pe urmele sarii – partea 3

Sarea a lasat urme nu doar în denumirile oraselor germane, austriece si balcanice, ci si...

2 Comentarii

Pe urmele sarii – partea 2

Evul Mediu În timpul Evului Mediu sarea a continuat sa fie un bun pretios, transportat...

9 Comentarii

Pe scurt despre apa de trandafiri

Am luat acum cateva luni o sticla de apa de trandafiri. Bineinteles, asa cum am...

31 Comentariu

Pe urmele sarii – partea 1

Este incredibil cat de important poate fi un lucru simplu si banal, ca sarea, si...

12 Comentarii

Sos Olandez – Reteta pas cu pas, Sfaturi si Sosuri Derivate

Sos Olandez – ce este, cum se prepara Sosul olandez este un preparat clasic al...

16 Comentarii

Pe urmele mujdeiului

Mujdeiul cel puturos este unul dintre sosurile mele preferate. Nu apelez des la el, caci...

37 Comentariu