Gastronomie cu Radu Popovici - Sectiunea: Istorie Culinara

La masa cu stramosii – India (15)

Acest nou episod al articolului dedicat culturii culinare indiene continua seria bucatariilor regionale ale tarii, [...]

4 Comentarii

La masa cu stramosii – India (14)

Acest nou episod al articolului dedicat culturii culinare indiene continua seria bucatariilor regionale ale tarii, [...]

4 Comentarii

La masa cu stramosii – India (13)

În acest episod voi trece în revista, pe scurt, bucatariile regionale din vestul si centru-estul [...]

6 Comentarii

La masa cu stramosii – India (12)

Revin astazi la serialul dedicat formarii si dezvoltarii artei culinare din subcontinentul indian, prezentandu-va pe [...]

9 Comentarii

La masa cu stramosii – India (11)

În cele cateva episoade care urmeaza voi trata, pe scurt, bucatariile regionale ale Indiei. Am [...]

2 Comentarii

La masa cu stramosii – India (10)

Revenim la serialul care trateaza formarea culturii culinare indiene, iar în episodul de astazi vom [...]

5 Comentarii

La masa cu stramosii – India (9)

În acest episod, cateva date despre bauturile alcoolice si nealcoolice prezente în bucataria indiana, ca [...]

4 Comentarii

La masa cu stramosii – India (8)

Acest episod al seriei dedicata culturii culinare indiene se refera la cateva dintre preparatele specifice [...]

2 Comentarii

La masa cu stramosii – India (7)

Acest episod este, din motive de structurare a materialului, cel mai scurt dintre cele dedicate [...]

7 Comentarii

La masa cu stramosii – India (6)

Revenim la serialul dedicat formarii bucatariei indiene cu acest al saselea episod, care prezinta istoria [...]

3 Comentarii

La masa cu stramosii – India (5)

Acest nou episod al seriei dedicata fauririi culturii culinare din sub-continentul indian descrie pe scurt [...]

10 Comentarii

La masa cu stramosii – India (4)

În acest episod al serialului dedicat formarii culturii culinare indiene va voi povesti foarte pe [...]

6 Comentarii

La masa cu stramosii – India (3)

În acest episod, pe scurt, despre influentele exercitate asupra culturii sub-continentului indian de civilizatii ca [...]

2 Comentarii

La masa cu stramosii – India (2)

În episodul de astazi este prezentat din punct de vedere culinar si nutritional aportul adus [...]

12 Comentarii

La masa cu stramosii – India (1)

Marturisesc ca am început acest serial plin de emotie. Primele mele încercari culinare, ca si [...]

12 Comentarii

Pe scurt despre miso (2)

În acest episod voi trece în revista, pe scurt, principalele utilizari culinare ale miso-ului, si [...]

33 Comentariu

Pe scurt despre miso (1)

Miso – Condiment traditional japonez Prepararea de miso a fost considerata de japonezi, în ultimile [...]

31 Comentariu

Pe scurt despre cuscus (2)

Cuscus (Cuscus) – partea a 2-a Iata cea de-a doua parte a articolului despre cuscus. [...]

12 Comentarii

Pe scurt despre cuscus (1)

Cuscusul este un aliment devenit popular în ultimile zeci de ani în multe tari, în [...]

8 Comentarii

Pe scurt despre chop suey

Chop suey, însemnand “bucatele asortate”, sau “rupt în multe bucatele”, este un preparat ce apartine [...]

9 Comentarii

La masa cu stramosii: Dacia (5)

Am ajuns la sfarsitul serialului dedicat Daciei culinare. Acest ultim episod va prezinta schimburile comerciale [...]

16 Comentarii

La masa cu stramosii: Dacia (4)

În acesp episod pe scurt despre bauturile preparate de daci, despre ceramica lor si despre [...]

La masa cu stramosii: Dacia (3)

În acest episod, o scurta trecere în revista a resurselor oferite de cresterea animalelor si [...]

6 Comentarii

La masa cu stramosii: Dacia (2)

Serialul culinar dedicat Daciei continua, în acest episod, scurta trecere în revista a vegetalelor cultivate [...]

5 Comentarii

La masa cu stramosii: Dacia (1)

Daca în cazul altor civilizatii, cum a fost cea chineza, m-am izbit de o enorma [...]

24 Comentariu

Rodul întamplarii – partea 3

Durata de timp necesara adoptarii în Europa a alimentelor de origine americana a variat între [...]

14 Comentarii

Rodul întamplarii – partea 2

Cristofor Columb a ajuns în America din întamplare. Exploratorul genovez spera (si a crezut toata [...]

18 Comentarii

Rodul întamplarii – partea 1

Introducere De obicei, atunci cand se aminteste despre întamplari care au avut un rol deosebit [...]

10 Comentarii

La masa cu stramosii – China (11)

Am ajuns la finalul acestei serii de articole dedicate culturii gastronomice chinezesti. Voi trece în [...]

6 Comentarii

La masa cu stramosii – China (10)

Unul dintre lucrurile care mi se par deosebite în cultura culinara chinezeasca, este si modul [...]

4 Comentarii

La masa cu stramosii – China (9)

În acest episod voi puncta succint cateva idei despre primele restaurantele chinezesti si voi trece [...]

6 Comentarii

Pe scurt despre kimchi – partea 2

În aceasta a doua parte a articolului, voi trece rapid în revista ingredientele principale folosite [...]

23 Comentariu

Pe scurt despre kimchi – partea 1

Kimchi, scris adesea si „gimchi”, „kimchee” sau „kim chee”, este un tip de muraturi traditionale [...]

22 Comentariu

La masa cu stramosii – China (8)

Serialul dedicat bucatariei chinezesti continua astazi cu descrierea modului în care se hraneau oamenii din [...]

18 Comentarii

La masa cu stramosii – China (7)

Acest episod continua descrierea modului în care erau organizate si functionau bucatariile imperiale chineze, ca [...]

8 Comentarii

La masa cu stramosii – China (6)

Dupa ce am trecut în revista, în episoadele anterioare, sistemele filozofice care stau la baza [...]

6 Comentarii

La masa cu stramosii – China (5)

Astazi cateva cuvinte despre simbolismul aplicat în cultura gastronomica a Chinei si, foarte pe scurt, [...]

6 Comentarii

La masa cu stramosii – China (4)

Continuam în articolul de astazi expunerea succinta a principiilor pe baza carora care s-a format [...]

13 Comentarii

La masa cu stramosii – China (3)

Vorbeam despre stransa legatura dintre cultura culinara chineza si filozofie. Continuu cu abordarea foarte succinta [...]

4 Comentarii

La masa cu stramosii – China (2)

Mancare si filozofie Vorbeam în episodul trecut despre stransa legatura dintre cultura culinara chineza si [...]

13 Comentarii

La masa cu stramosii – China (1)

Se spune ca nicio alta bucatarie nu poate rivaliza cu cea chineza. Asta nu o [...]

14 Comentarii

Pe urmele rosiei – partea 2

Iata continuarea, si incheierea, articolului despre rosii. Vom trece rapid în revista astazi varietatile mai [...]

10 Comentarii

Pe urmele rosiei – partea 1

Am spus de multe ori ca istoria ingredientelor culinare este nu doar interesanta, dar chiar [...]

23 Comentariu

Pe scurt despre caserola

Iata un termen destul de rar folosit în literatura culinara de limba romana, dar este [...]

15 Comentarii

Pe scurt despre gnocchi – partea 2

Aceasta este ultima parte a articolului dedicat unui produs extrem de simpatic mie: gnocchi. Vom [...]

4 Comentarii