Gastronomie cu Radu Popovici - Sectiunea: Istorie Culinara
Pe scurt despre cuscus (1)
Cuscusul este un aliment devenit popular în ultimile zeci de ani în multe tari, în...
8 Comentarii
Pe scurt despre chop suey
Chop suey, însemnand “bucatele asortate”, sau “rupt în multe bucatele”, este un preparat ce apartine...
9 Comentarii
La masa cu stramosii: Dacia (5)
Am ajuns la sfarsitul serialului dedicat Daciei culinare. Acest ultim episod va prezinta schimburile comerciale...
16 Comentarii
La masa cu stramosii: Dacia (4)
În acesp episod pe scurt despre bauturile preparate de daci, despre ceramica lor si despre...
La masa cu stramosii: Dacia (3)
În acest episod, o scurta trecere în revista a resurselor oferite de cresterea animalelor si...
6 Comentarii
La masa cu stramosii: Dacia (2)
Serialul culinar dedicat Daciei continua, în acest episod, scurta trecere în revista a vegetalelor cultivate...
5 Comentarii
La masa cu stramosii: Dacia (1)
Daca în cazul altor civilizatii, cum a fost cea chineza, m-am izbit de o enorma...
24 Comentariu
Rodul întamplarii – partea 3
Durata de timp necesara adoptarii în Europa a alimentelor de origine americana a variat între...
14 Comentarii
Rodul întamplarii – partea 2
Cristofor Columb a ajuns în America din întamplare. Exploratorul genovez spera (si a crezut toata...
18 Comentarii
Rodul întamplarii – partea 1
Introducere De obicei, atunci cand se aminteste despre întamplari care au avut un rol deosebit...
10 Comentarii
La masa cu stramosii – China (11)
Am ajuns la finalul acestei serii de articole dedicate culturii gastronomice chinezesti. Voi trece în...
6 Comentarii
La masa cu stramosii – China (10)
Unul dintre lucrurile care mi se par deosebite în cultura culinara chinezeasca, este si modul...
4 Comentarii
La masa cu stramosii – China (9)
În acest episod voi puncta succint cateva idei despre primele restaurantele chinezesti si voi trece...
6 Comentarii
Pe scurt despre kimchi – partea 2
În aceasta a doua parte a articolului, voi trece rapid în revista ingredientele principale folosite...
23 Comentariu
Pe scurt despre kimchi – partea 1
Kimchi, scris adesea si „gimchi”, „kimchee” sau „kim chee”, este un tip de muraturi traditionale...
22 Comentariu
La masa cu stramosii – China (8)
Serialul dedicat bucatariei chinezesti continua astazi cu descrierea modului în care se hraneau oamenii din...
18 Comentarii
La masa cu stramosii – China (7)
Acest episod continua descrierea modului în care erau organizate si functionau bucatariile imperiale chineze, ca...
8 Comentarii
La masa cu stramosii – China (6)
Dupa ce am trecut în revista, în episoadele anterioare, sistemele filozofice care stau la baza...
6 Comentarii
La masa cu stramosii – China (5)
Astazi cateva cuvinte despre simbolismul aplicat în cultura gastronomica a Chinei si, foarte pe scurt,...
6 Comentarii
La masa cu stramosii – China (4)
Continuam în articolul de astazi expunerea succinta a principiilor pe baza carora care s-a format...
13 Comentarii
La masa cu stramosii – China (3)
Vorbeam despre stransa legatura dintre cultura culinara chineza si filozofie. Continuu cu abordarea foarte succinta...
4 Comentarii
La masa cu stramosii – China (2)
Mancare si filozofie Vorbeam în episodul trecut despre stransa legatura dintre cultura culinara chineza si...
13 Comentarii
La masa cu stramosii – China (1)
Se spune ca nicio alta bucatarie nu poate rivaliza cu cea chineza. Asta nu o...
14 Comentarii
Pe urmele rosiei – partea 2
Iata continuarea, si incheierea, articolului despre rosii. Vom trece rapid în revista astazi varietatile mai...
10 Comentarii
Pe urmele rosiei – partea 1
Am spus de multe ori ca istoria ingredientelor culinare este nu doar interesanta, dar chiar...
23 Comentariu
Pe scurt despre caserola
Iata un termen destul de rar folosit în literatura culinara de limba romana, dar este...
15 Comentarii
Pe scurt despre gnocchi – partea 2
Aceasta este ultima parte a articolului dedicat unui produs extrem de simpatic mie: gnocchi. Vom...
4 Comentarii
Pe scurt despre gnocchi – partea 1
Introducere Ma bucura mult ca oferta de produse italienesti a crescut pe piata noastra. Printre...
24 Comentariu
La masa cu stramosii: Egiptul antic (3)
Dieta claselor sociale Ţaranii si muncitorii se hraneau în special cu bere, ceapa si paine...
4 Comentarii
La masa cu stramosii: Egiptul antic (2)
Continuam astazi prezentarea bucatariei antice egiptzene, trecand în revista clase principale de alimente, ca si...
8 Comentarii
La masa cu stramosii: Egiptul antic (1)
Ştiu ca am promis ca în cadrul acestei serii de articole va urma, dupa civilizatia...
10 Comentarii
Pe scurt despre prosciutto
Prosciutto – mezeluri cu traditie In ultimul timp am experimentat gatind mai multe retete italienesti....
15 Comentarii
La masa cu stramosii: Mesopotamia (6)
Peste Cum Mesopotamia era situata între doua mari fluvii si era brazdata de nenumarate alte...
8 Comentarii
La masa cu stramosii: Mesopotamia (5)
Produsele animale Carnea se gasea mai usor în orase, caci acestea atrageau producatori si negustori....
8 Comentarii
La masa cu stramosii: Mesopotamia (4)
Agricultura si vanatoarea Pe la anii 5000 î.H. sumerienii dezvoltasera deja o agricultura intensiva, cuprinzand...
15 Comentarii
La masa cu stramosii: Mesopotamia (3)
Primele „carti” de arta culinara Bucataria mesopotamiana are o istorie mai mare de 10.000 de...
14 Comentarii
Acasa la pizza
Personal nu ma omor dupa pizza. Cred ca mananc una la 2-3 ani, adica m-as...
18 Comentarii
La masa cu stramosii: Mesopotamia (2)
Scurt istoric Istoria Mesopotamiei se întinde, neîntrerupt, din paleolitic pana în prezent. Mesopotamia a fost...
7 Comentarii
La masa cu stramosii: Mesopotamia (1)
Încep astazi un material de o complexitate enorma, care va necesita mii de ore de...
12 Comentarii
Pe urmele pastei de mustar (5)
Cu acest articol se încheie seria despre istoria pastei de mustar. Sper ca nu v-am...
8 Comentarii
Pe urmele pastei de mustar (4)
Continuam istoria concisa a pastei de mustar si ma voi referi, foarte pe scurt, la...
14 Comentarii
Pe urmele pastei de mustar (3)
Continuam astazi istorie concisa a pastei de mustar si ne vom referi, pe scurt, la...
6 Comentarii
Pe urmele pastei de mustar (2)
Continuam astazi cu istorie concisa a pastei de mustar si vom povesti, pe scurt, despre...
20 Comentariu
Pe urmele pastei de mustar (1)
Unul dintre lucrurile care îmi plac la gastronomie sunt povestile captivante care stau în spatele...
24 Comentariu
Pe urmele foie gras-ului
As fi fost tentat sa cred ca toata lumea a auzit despre acest produs, dar...
36 Comentariu
Curvele si bucataria
Sunt convins ca acest titlu va face sa va puneti cateva întrebari. Poate fi destul...
36 Comentariu
Pe scurt despre kochujang
Bucataria coreeana este una dintre bucatariile putin cunoscute la noi, desi este socotita a fi...
26 Comentariu
Pe urmele untului – partea 2
Prepararea traditionala a untului În Romania, ca si în alte tari, mai exista locuri unde...
24 Comentariu
Pe urmele untului – partea 1
Untul este (alaturi de carnea de porc, oua, untura, seu, ulei de mustar, ulei de...
26 Comentariu
Pe urmele zaharului – partea 2
Pe la 1400 trestia-de-zahar a început sa fie plantata în insulele Madeira, Canare si St....
11 Comentarii
Pe urmele zaharului – partea 1
Pe urmele zaharului – partea 1 De ce am ales sa scriu despre zahar? Unul...
13 Comentarii
Pe scurt despre bucataria mogula
Probabil ca ati întalnit uneori termenul „mogul” asociat adesea cu notiunea de bucatarie indiana. Ştiti...
15 Comentarii
Pe urmele iaurtului
Am mancat dintotdeauna cu placere iaurt, dar a devenit mai important pentru mine de cand...
29 Comentariu
Pe scurt despre cumas
Probabil ca stiti cu totii ca renovez casa. Am tot pomenit de asta, vaicarindu-ma ca...
10 Comentarii
Pe urmele berii – partea 2
Era crestina Dupa rezerva cu care o tratau grecii si romanii, berea a cunoscut o...
18 Comentarii
Pe urmele sarii – partea 4
Tipuri de sare Unele tipuri de sare s-au ridicat la statutul de delicatesa, bineînteles cu...
5 Comentarii
Pe urmele berii – partea 1
Marturisesc ca îmi place berea, poate fiindca merge foarte bine cu mancarea asiatica. În acelasi...
14 Comentarii
Pe urmele sarii – partea 3
Sarea a lasat urme nu doar în denumirile oraselor germane, austriece si balcanice, ci si...
2 Comentarii
Pe urmele sarii – partea 2
Evul Mediu În timpul Evului Mediu sarea a continuat sa fie un bun pretios, transportat...
9 Comentarii
Pe scurt despre apa de trandafiri
Am luat acum cateva luni o sticla de apa de trandafiri. Bineinteles, asa cum am...
31 Comentariu
Pe urmele sarii – partea 1
Este incredibil cat de important poate fi un lucru simplu si banal, ca sarea, si...
12 Comentarii
Sos Olandez – Reteta pas cu pas, Sfaturi si Sosuri Derivate
Sos Olandez – ce este, cum se prepara Sosul olandez este un preparat clasic al...
16 Comentarii
Pe urmele mujdeiului
Mujdeiul cel puturos este unul dintre sosurile mele preferate. Nu apelez des la el, caci...
37 Comentariu