Gastronomie cu Radu Popovici - Sectiunea: Istorie Culinara
Pe scurt despre gnocchi – partea 1
Introducere Ma bucura mult ca oferta de produse italienesti a crescut pe piata noastra. Printre [...]
24 Comentariu
La masa cu stramosii: Egiptul antic (3)
Dieta claselor sociale Ţaranii si muncitorii se hraneau în special cu bere, ceapa si paine [...]
4 Comentarii
La masa cu stramosii: Egiptul antic (2)
Continuam astazi prezentarea bucatariei antice egiptzene, trecand în revista clase principale de alimente, ca si [...]
8 Comentarii
La masa cu stramosii: Egiptul antic (1)
Ştiu ca am promis ca în cadrul acestei serii de articole va urma, dupa civilizatia [...]
10 Comentarii
Pe scurt despre prosciutto
Prosciutto – mezeluri cu traditie In ultimul timp am experimentat gatind mai multe retete italienesti. [...]
15 Comentarii
apr.
La masa cu stramosii: Mesopotamia (6)
Peste Cum Mesopotamia era situata între doua mari fluvii si era brazdata de nenumarate alte [...]
8 Comentarii
La masa cu stramosii: Mesopotamia (5)
Produsele animale Carnea se gasea mai usor în orase, caci acestea atrageau producatori si negustori. [...]
8 Comentarii
La masa cu stramosii: Mesopotamia (4)
Agricultura si vanatoarea Pe la anii 5000 î.H. sumerienii dezvoltasera deja o agricultura intensiva, cuprinzand [...]
15 Comentarii
La masa cu stramosii: Mesopotamia (3)
Primele „carti” de arta culinara Bucataria mesopotamiana are o istorie mai mare de 10.000 de [...]
14 Comentarii
Acasa la pizza
Personal nu ma omor dupa pizza. Cred ca mananc una la 2-3 ani, adica m-as [...]
18 Comentarii
La masa cu stramosii: Mesopotamia (2)
Scurt istoric Istoria Mesopotamiei se întinde, neîntrerupt, din paleolitic pana în prezent. Mesopotamia a fost [...]
7 Comentarii
La masa cu stramosii: Mesopotamia (1)
Încep astazi un material de o complexitate enorma, care va necesita mii de ore de [...]
12 Comentarii
Pe urmele pastei de mustar (5)
Cu acest articol se încheie seria despre istoria pastei de mustar. Sper ca nu v-am [...]
8 Comentarii
Pe urmele pastei de mustar (4)
Continuam istoria concisa a pastei de mustar si ma voi referi, foarte pe scurt, la [...]
14 Comentarii
Pe urmele pastei de mustar (3)
Continuam astazi istorie concisa a pastei de mustar si ne vom referi, pe scurt, la [...]
6 Comentarii
Pe urmele pastei de mustar (2)
Continuam astazi cu istorie concisa a pastei de mustar si vom povesti, pe scurt, despre [...]
20 Comentariu
Pe urmele pastei de mustar (1)
Unul dintre lucrurile care îmi plac la gastronomie sunt povestile captivante care stau în spatele [...]
24 Comentariu
Pe urmele foie gras-ului
As fi fost tentat sa cred ca toata lumea a auzit despre acest produs, dar [...]
36 Comentariu
Curvele si bucataria
Sunt convins ca acest titlu va face sa va puneti cateva întrebari. Poate fi destul [...]
36 Comentariu
Pe scurt despre kochujang
Bucataria coreeana este una dintre bucatariile putin cunoscute la noi, desi este socotita a fi [...]
26 Comentariu
Pe urmele untului – partea 2
Prepararea traditionala a untului În Romania, ca si în alte tari, mai exista locuri unde [...]
24 Comentariu
Pe urmele untului – partea 1
Untul este (alaturi de carnea de porc, oua, untura, seu, ulei de mustar, ulei de [...]
26 Comentariu
Pe urmele zaharului – partea 2
Pe la 1400 trestia-de-zahar a început sa fie plantata în insulele Madeira, Canare si St. [...]
11 Comentarii
Pe urmele zaharului – partea 1
Pe urmele zaharului – partea 1 De ce am ales sa scriu despre zahar? Unul [...]
13 Comentarii
Pe scurt despre bucataria mogula
Probabil ca ati întalnit uneori termenul „mogul” asociat adesea cu notiunea de bucatarie indiana. Ştiti [...]
15 Comentarii
Pe urmele iaurtului
Am mancat dintotdeauna cu placere iaurt, dar a devenit mai important pentru mine de cand [...]
29 Comentariu
Pe scurt despre cumas
Probabil ca stiti cu totii ca renovez casa. Am tot pomenit de asta, vaicarindu-ma ca [...]
10 Comentarii
Pe urmele berii – partea 2
Era crestina Dupa rezerva cu care o tratau grecii si romanii, berea a cunoscut o [...]
18 Comentarii
Pe urmele sarii – partea 4
Tipuri de sare Unele tipuri de sare s-au ridicat la statutul de delicatesa, bineînteles cu [...]
5 Comentarii
mai
Pe urmele berii – partea 1
Marturisesc ca îmi place berea, poate fiindca merge foarte bine cu mancarea asiatica. În acelasi [...]
14 Comentarii
Pe urmele sarii – partea 3
Sarea a lasat urme nu doar în denumirile oraselor germane, austriece si balcanice, ci si [...]
2 Comentarii
Pe urmele sarii – partea 2
Evul Mediu În timpul Evului Mediu sarea a continuat sa fie un bun pretios, transportat [...]
9 Comentarii
Pe scurt despre apa de trandafiri
Am luat acum cateva luni o sticla de apa de trandafiri. Bineinteles, asa cum am [...]
31 Comentariu
Pe urmele sarii – partea 1
Este incredibil cat de important poate fi un lucru simplu si banal, ca sarea, si [...]
12 Comentarii
Sos Olandez – Pe scurt despre sosul olandez
Sos Olandez – ce este, cum se prepara Sosul olandez (Hollandaise sauce), contrar numelui, este [...]
16 Comentarii
feb.
Pe urmele mujdeiului
Mujdeiul cel puturos este unul dintre sosurile mele preferate. Nu apelez des la el, caci [...]
37 Comentariu
Pe urmele pilafului
Pilaful a intrat cu mare succes si în bucataria noastra unde se prepara în destul [...]
10 Comentarii
Pe urmele pastramei
Problema pastramei este destul de încurcata, caci sursele de informatie, fie ele carti culinare, dictionare [...]
22 Comentariu
Pe urmele gainii
Gaina, cocosul, puii cei atat de bine cunoscuti poarta nunmele stiintific de „Gallus domesticus” si, [...]
14 Comentarii
Pe urmele sarmalei – partea 2
În Azerbaigean sarmalele se numesc „yarpag dolmasi” si sunt preparate din carne tocata de miel [...]
8 Comentarii
Pe urmele sarmalei – partea 1
Sarmaua noastra cea de toate sarbatorile nu este numai a noastra. O revendica multi altii, [...]
29 Comentariu
Pe urmele salatei de boeuf
Salata de boeuf este unul dintre preparatele atat de populare la noi încat, în pofida [...]
24 Comentariu
O scurta istorie a Craciunului – partea 2
Mos Craciun Originea celebrului Mos Craciun se trage din secolul al IV-lea, de la sfantul [...]
2 Comentarii
O scurta istorie a Craciunului – partea 1
Se apropie cu pasi mari sarbatorile de sfarsit de an si, vrand-nevrand, începem sa intram [...]
Caviarul, o bijuterie culinara – partea 3
Terminologie legata de caviar Malossol: acest termen înseamna „sare putina”, ceea ce indica faptul ca [...]
3 Comentarii