Gastronomie cu Radu Popovici - Sectiunea: Istorie Culinara

Pe scurt despre gnocchi – partea 1

Introducere Ma bucura mult ca oferta de produse italienesti a crescut pe piata noastra. Printre [...]

24 Comentariu

La masa cu stramosii: Egiptul antic (3)

Dieta claselor sociale Ţaranii si muncitorii se hraneau în special cu bere, ceapa si paine [...]

4 Comentarii

La masa cu stramosii: Egiptul antic (2)

Continuam astazi prezentarea bucatariei antice egiptzene, trecand în revista clase principale de alimente, ca si [...]

8 Comentarii

La masa cu stramosii: Egiptul antic (1)

Ştiu ca am promis ca în cadrul acestei serii de articole va urma, dupa civilizatia [...]

10 Comentarii

Pe scurt despre prosciutto

Prosciutto – mezeluri cu traditie In ultimul timp am experimentat gatind mai multe retete italienesti. [...]

15 Comentarii

La masa cu stramosii: Mesopotamia (6)

Peste Cum Mesopotamia era situata între doua mari fluvii si era brazdata de nenumarate alte [...]

8 Comentarii

La masa cu stramosii: Mesopotamia (5)

Produsele animale Carnea se gasea mai usor în orase, caci acestea atrageau producatori si negustori. [...]

8 Comentarii

La masa cu stramosii: Mesopotamia (4)

Agricultura si vanatoarea Pe la anii 5000 î.H. sumerienii dezvoltasera deja o agricultura intensiva, cuprinzand [...]

15 Comentarii

La masa cu stramosii: Mesopotamia (3)

Primele „carti” de arta culinara Bucataria mesopotamiana are o istorie mai mare de 10.000 de [...]

14 Comentarii

Acasa la pizza

Personal nu ma omor dupa pizza. Cred ca mananc una la 2-3 ani, adica m-as [...]

18 Comentarii

La masa cu stramosii: Mesopotamia (2)

Scurt istoric Istoria Mesopotamiei se întinde, neîntrerupt, din paleolitic pana în prezent. Mesopotamia a fost [...]

7 Comentarii

La masa cu stramosii: Mesopotamia (1)

Încep astazi un material de o complexitate enorma, care va necesita mii de ore de [...]

12 Comentarii

Pe urmele pastei de mustar (5)

Cu acest articol se încheie seria despre istoria pastei de mustar. Sper ca nu v-am [...]

8 Comentarii

Pe urmele pastei de mustar (4)

Continuam istoria concisa a pastei de mustar si ma voi referi, foarte pe scurt, la [...]

14 Comentarii

Pe urmele pastei de mustar (3)

Continuam astazi istorie concisa a pastei de mustar si ne vom referi, pe scurt, la [...]

6 Comentarii

Pe urmele pastei de mustar (2)

Continuam astazi cu istorie concisa a pastei de mustar si vom povesti, pe scurt, despre [...]

20 Comentariu

Pe urmele pastei de mustar (1)

Unul dintre lucrurile care îmi plac la gastronomie sunt povestile captivante care stau în spatele [...]

24 Comentariu

Pe urmele foie gras-ului

As fi fost tentat sa cred ca toata lumea a auzit despre acest produs, dar [...]

36 Comentariu

Curvele si bucataria

Sunt convins ca acest titlu va face sa va puneti cateva întrebari. Poate fi destul [...]

36 Comentariu

Pe scurt despre kochujang

Bucataria coreeana este una dintre bucatariile putin cunoscute la noi, desi este socotita a fi [...]

26 Comentariu

Pe urmele untului – partea 2

Prepararea traditionala a untului În Romania, ca si în alte tari, mai exista locuri unde [...]

24 Comentariu

Pe urmele untului – partea 1

Untul este (alaturi de carnea de porc, oua, untura, seu, ulei de mustar, ulei de [...]

26 Comentariu

Pe urmele zaharului – partea 2

Pe la 1400 trestia-de-zahar a început sa fie plantata în insulele Madeira, Canare si St. [...]

11 Comentarii

Pe urmele zaharului – partea 1

Pe urmele zaharului – partea 1 De ce am ales sa scriu despre zahar? Unul [...]

13 Comentarii

Pe scurt despre bucataria mogula

Probabil ca ati întalnit uneori termenul „mogul” asociat adesea cu notiunea de bucatarie indiana. Ştiti [...]

15 Comentarii

Pe urmele iaurtului

Am mancat dintotdeauna cu placere iaurt, dar a devenit mai important pentru mine de cand [...]

29 Comentariu

Pe scurt despre cumas

Probabil ca stiti cu totii ca renovez casa. Am tot pomenit de asta, vaicarindu-ma ca [...]

10 Comentarii

Pe urmele berii – partea 2

Era crestina Dupa rezerva cu care o tratau grecii si romanii, berea a cunoscut o [...]

18 Comentarii

Pe urmele sarii – partea 4

Tipuri de sare Unele tipuri de sare s-au ridicat la statutul de delicatesa, bineînteles cu [...]

5 Comentarii

Pe urmele berii – partea 1

Marturisesc ca îmi place berea, poate fiindca merge foarte bine cu mancarea asiatica. În acelasi [...]

14 Comentarii

Pe urmele sarii – partea 3

Sarea a lasat urme nu doar în denumirile oraselor germane, austriece si balcanice, ci si [...]

2 Comentarii

Pe urmele sarii – partea 2

Evul Mediu În timpul Evului Mediu sarea a continuat sa fie un bun pretios, transportat [...]

9 Comentarii

Pe scurt despre apa de trandafiri

Am luat acum cateva luni o sticla de apa de trandafiri. Bineinteles, asa cum am [...]

31 Comentariu

Pe urmele sarii – partea 1

Este incredibil cat de important poate fi un lucru simplu si banal, ca sarea, si [...]

12 Comentarii

Sos Olandez – Pe scurt despre sosul olandez

Sos Olandez – ce este, cum se prepara Sosul olandez (Hollandaise sauce), contrar numelui, este [...]

16 Comentarii

Pe urmele mujdeiului

Mujdeiul cel puturos este unul dintre sosurile mele preferate. Nu apelez des la el, caci [...]

37 Comentariu

Pe urmele pilafului

Pilaful a intrat cu mare succes si în bucataria noastra unde se prepara în destul [...]

10 Comentarii

Pe urmele pastramei

Problema pastramei este destul de încurcata, caci sursele de informatie, fie ele carti culinare, dictionare [...]

22 Comentariu

Pe urmele gainii

Gaina, cocosul, puii cei atat de bine cunoscuti poarta nunmele stiintific de „Gallus domesticus” si, [...]

14 Comentarii

Pe urmele sarmalei – partea 2

În Azerbaigean sarmalele se numesc „yarpag dolmasi” si sunt preparate din carne tocata de miel [...]

8 Comentarii

Pe urmele sarmalei – partea 1

Sarmaua noastra cea de toate sarbatorile nu este numai a noastra. O revendica multi altii, [...]

29 Comentariu

Pe urmele salatei de boeuf

Salata de boeuf este unul dintre preparatele atat de populare la noi încat, în pofida [...]

24 Comentariu

O scurta istorie a Craciunului – partea 2

Mos Craciun Originea celebrului Mos Craciun se trage din secolul al IV-lea, de la sfantul [...]

2 Comentarii

O scurta istorie a Craciunului – partea 1

Se apropie cu pasi mari sarbatorile de sfarsit de an si, vrand-nevrand, începem sa intram [...]

Caviarul, o bijuterie culinara – partea 3

Terminologie legata de caviar Malossol: acest termen înseamna „sare putina”, ceea ce indica faptul ca [...]

3 Comentarii