Gastronomie cu Radu Popovici - Sectiunea: Istorie Culinara
Pe urmele pilafului
Pilaful a intrat cu mare succes si în bucataria noastra unde se prepara în destul...
10 Comentarii
Pe urmele pastramei
Problema pastramei este destul de încurcata, caci sursele de informatie, fie ele carti culinare, dictionare...
22 Comentariu
Pe urmele gainii
Gaina, cocosul, puii cei atat de bine cunoscuti poarta nunmele stiintific de „Gallus domesticus” si,...
14 Comentarii
Pe urmele sarmalei – partea 2
În Azerbaigean sarmalele se numesc „yarpag dolmasi” si sunt preparate din carne tocata de miel...
8 Comentarii
Pe urmele sarmalei – partea 1
Sarmaua noastra cea de toate sarbatorile nu este numai a noastra. O revendica multi altii,...
29 Comentariu
Pe urmele salatei de boeuf
Salata de Boeuf – povestea unei salate atat de familiare printre mancarurile romanesti Salata de...
24 Comentariu
O scurta istorie a Craciunului – partea 2
Mos Craciun Originea celebrului Mos Craciun se trage din secolul al IV-lea, de la sfantul...
2 Comentarii
O scurta istorie a Craciunului – partea 1
Se apropie cu pasi mari sarbatorile de sfarsit de an si, vrand-nevrand, începem sa intram...
Caviarul, o bijuterie culinara – partea 3
Terminologie legata de caviar Malossol: acest termen înseamna „sare putina”, ceea ce indica faptul ca...
3 Comentarii
Caviarul, o bijuterie culinara – partea 2
Cum se identifica adevaratul caviar De unde stim astazi ca ni se ofera caviar rusesc,...
7 Comentarii
Caviarul, o bijuterie culinara – partea 1
Termenul caviar denumeste icrele, curatate de tesuturile grase si membrane, usor sarate cu sare ne-iodizata....
Morcovul, de la negru la portocaliu – partea 2
Morcovul portocaliu Abia in secolul 17 s-a nascut binecunoscutul morcov portocaliu, in Olanda. Leguma bogata...
Morcovul, de la negru la portocaliu – partea 1
Morcovul salbatic (Daucus Carota) este una dintre numeroasele plante ce apartin ordinului Umbelliferae. El are...
3 Comentarii
Maniocul – vedeta bucatariei braziliene
Maniocul, un tubercul cunoscut si sub numele de cassava, este astazi unul dintre alimentele importante...
1 Comentariu
Cartofii – de la ura la veneratie
Inchipuiti-va o dieta din care lipsesc cartofii, rosiile, ardeii grasi, dovleacul, porumbul, cafeaua, ardeii iuti,...
8 Comentarii
Pe scurt despre înghetata – partea 2
Din cele mai vechi timpuri, oamenii din Anatolia pastrau gheata depozitand-o în crevasele muntilor, pe...
2 Comentarii
Pe scurt despre înghetata – partea 1
Înghetata este un desert congelat, preparat din produse lactate, cum ar fi laptele si frisca,...
Pe scurt despre otet
Otetul este unul dintre darurile importante facute omenirii de natura. Orice bautura alcoolica, fie ca...
40 Comentariu
Sparanghel – Hrana regilor
Sparanghel – totul (sau…aproape totul) despre aceasta leguma Sparanghel – Ce este? Cum il alegem?...
23 Comentariu
Pizza de la persani la americani
Personal nu ma omor dupa pizza. Cred ca mananc una la 2-3 ani, adica m-as...
1 Comentariu
Cateva curiozitati despre placinte
Primele placinte, numite “sicrie”, erau preparate din carne condimentata, invelita intr-o crusta de aluat, atat...
2 Comentarii
Pe scurt despre sake
Sake (pronuntat saké) este o bautura japoneza preparata din orez. Aceasta bautura este numita sake...
9 Comentarii
Foarte pe scurt despre betisoare
Istoric Termenul betisoare, din punct de vedere culinar, se refera la o pereche de bete...
9 Comentarii
Pastele – istorie si traditie
M-am tot gandit ce post ar fi potrivit in prima zi de Pasti. Postarea unei...
6 Comentarii
Aromele istoriei (5)
Epoca moderna Succesul Portugaliei si punerea bazei propriului monopol a provocat celelalte puteri maritime ale...
4 Comentarii
Aromele istoriei (4)
Evul Mediu Condimentele au fost cele mai valoroase resurse in comertul lumii antice si medievale....
Aromele istoriei (3)
Piperul, regele condimentelor Ce parere ati avea despre un indraznet negustor din secolul XVI, care...
Aromele istoriei (2)
Antichitatea Exista multe documente si insemnari diferite care arata ca pe la 2600 i.CH., egiptenii...
Aromele istoriei (1)
Cateva generalitati Marturisesc ca atractia mea pentru bucatarie este legata intrinsec de condimente. Acestea mi-au...
2 Comentarii
Tapas – intre adevar si legenda
Scurta descriere Tapas sunt mici gustari vandute (sau oferite gratuit) alaturi de bautura, in restaurantele...
5 Comentarii