Observatorul Gastronomic | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Cum se promovează berea la noi

Despre bere si promovarea ei in Romania

Când mi-am deschis restaurantul am fost fericit să am în meniu berile de la Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan. Nu numai fiindcă toate erau de calitate foarte bună, iar vreo două-trei dintre ele de-a dreptul excepționale, dar și fiindcă erau ușor de prezentat: proveneau, doar, din cea mai veche berărie din lume aflată încă în funcțiune.
Pliant de prezentare pentru berea Hefe Weissbier de la beraria Weihenstephan (mai mult…)

Citeste tot

Farfuria suportă orice

Îmi dau tot mai mult seama că cea mai importantă miză a noastră este educaţia. Cred dacă am fi mai bine educați s-ar fura mai puțin și ar exista mai puțini incompetenți. Nivelul societății noastre este în primul rând rezultatul lipsei de educație. Este nivelul reflectat de o clasă politică putredă și incompetentă, de un stat impotent, de analfabeții cu doctorate false care ne conduc.
Pe scurt, vorbim depre impostori. Lipsa de educație lasă loc de manevră imposturii de toate felurile.
(mai mult…)

Citeste tot

Despre prostituția culinară

În zilele lucrătoare timpul pentru masa de prânz este, aproape pentru toți, destul de limitat. Nu sunt numeroși cei care au la dispoziție mai mult de o oră. Mulți dau fuga la un “împinge tava“, la un fast-food sau la un restaurant cu ofertă specială, de tip “prânzul zilei“; alții își comandă pizza, șaorma, mâncare “chinezească“ sau ceva asemănător și se hrănesc, nu rareori, chiar la locul de muncă, în fața monitorului.
(mai mult…)

Citeste tot

De GUXTibus (9)

La bistroul cu fine dining

Brillat-Savarin avea o vorbă care suna cam aşa: o masă bună este aceea la care vii într-o companie plăcută, la care primeşti o mâncare pasabilă şi un vin bun, şi căreia îi acorzi suficient timp pentru a te bucura de ea. În concepţia acestui gastronom clientul aduce cu el două dintre cele patru elemente enumerate.
La cele patru eu aş mai adăuga un element: clientul trebuie să aibă şi un mini-pospai de cultură culinară. Este necesar să ştie, săracul, unde se duce. Ştiind acest lucru, îşi poate modela aşteptările şi se poate “seta” corespunzător: companie, timp acordat mesei, îmbrăcăminte, dispoziţie etc.
(mai mult…)

Citeste tot

Băuturile lui Radu

Dragii mei, ştiu că v-aţi dat seama că se întâmplă ceva. Blogul meu tinde să se transforme din “reţetele lui Radu” în „băuturile lui Radu”. Nu am planificat această transformare, ea s-a întâmplat pur şi simplu.
Motivele sunt mai multe, unele obiective, altele nu.
(mai mult…)

Citeste tot

Crăciun fericit 2015!

Dragi prieteni, anul acesta am cam tras chiulul cu postările; mai ales partea de reţete a avut de suferit, în detrimentul postărilor despre bere şi vin. Sper să nu vă fi supărat prea tare, trec printr-o fază mai… lichidă, probabil şi din cauza faptului că la Bistro GUXT nu sunt bucătar, ci manager, contabil şi somelier. Era să pun ghilimele la cuvântul somelier, fiindcă sunt departe de a fi un somelier bun, dar cunosc foarte bine băuturile şi mâncarea din meniu, lucru care îmi permite să le asociez în mod corect.
Văd însă că am luat-o razna, aşa că revin la ceea ce vroiam să vă spun de la bun început.

Dragii mei, să aveţi parte de sărbători petrecute în tihnă şi belşug, alături de cei cu care vă simţiţi bine. Să fiţi sănătoşi şi să intrăm cu toţii într-un an nou care în care să muncim cu plăcere şi cu spor.
Vă mulţumesc mult că mi-aţi vizitat blogul şi sper ca în 2016 să reuşesc să-mi îndrept activitatea mai mult spre ale bucătărelii.

La mulţi ani!

Citeste tot

De GUXTibus (8)

De-ale fumatului

Nu sunt fumător. Nu am fost niciodată şi nici nu am fost vreodată tentat să mă apuc de fumat, deşi a existat în acest sens o anume presiune, să-i zic socială; am simţit-o în liceu, în armată, la facultate şi în grupul meu de cunoştinţe şi prieteni.
Nu am cedat, însă, fiindcă nu simţeam absolut nicio nevoie să mă apuc de fumat şi nu vedeam sensul acestui obicei. În plus, nu mă împacam cu fumul de ţigară. Mi se părea neplăcut, supărător şi, de la un punct încolo, chiar dezgustător. Încă îmi amintesc de unele ieşiri cu prietenii fumători în cluburi, după care îmi miroseau oribil până şi şosetele sau chiloţii.
(mai mult…)

Citeste tot

De GUXTibus (7)

Despre fudulia semidoctului

Din punctul de vedere al cunoştinţelor dintr-un anumit domeniu, după părerea mea, oamenii se împart în trei mari categorii. Prima este formată din cei care ştiu şi care, în plus, ştiu că ştiu. A doua, cea mai redusă numeric, este formată din cei care nu ştiu şi chiar ştiu că nu ştiu. Cea mai numeroasă categorie o formează cei care nu ştiu că nu ştiu.
Nu mi-am dat încă seama dacă există şi o a patra categorie, a celor care nu ştiu că ştiu, dar, dacă facem abstracţie de cei de tipul burghezului gentilom al lui Moliere, care făcea proză fără să ştie, nu cred că este prea bine reprezentată numeric.
(mai mult…)

Citeste tot

De GUXTibus (6)

Hai să te publicitez!

Poate că ştiţi, sau poate că nu ştiţi, am deschis acum vreo 4 luni un mic restaurant. Are doar 38 de locuri, împărţite în două saloane, şi este situat pe o stradă liniştită, cam la 5 minute de mers pe jos distanţă de Piaţa Universităţii.

Se numeşte Bistro GUXT şi încercăm să punem accent pe mâncarea gustoasă gătită perfect, acompaniată de vinul sau berea potrivite şi servită oamenilor potriviţi. Nu ne folosim de fiţe, fasoane şi fonfleuri, nu ne place bucătăria moleculară şi nici scorţoşenia. Am creat un loc unde un om obişnuit se poate relaxa, poate încerca băuturi de foarte bună calitate, bine alese, şi poate mânca de la bine spre excelent.
(mai mult…)

Citeste tot

De GUXTibus (5)

Clientul ştie mai bine

Bistro GUXT funcţionează de doar trei luni şi jumătate. Încă nu putem spune că avem o clientelă fidelă şi numeroasă, lucru normal pentru un restaurant nou. Cu toate acestea ne-au trecut pragul o sumedenie de clienţi, destui ca să-mi ofere nişte experienţe inedite, atât plăcute cât şi invers.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 39
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39