Observatorul Gastronomic | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Degustare de condimente, februarie 2012

Vă invit miercuri 29 februarie 2012, la ora 19:30, la restaurantul „The Harbour” din Piaţa Amzei nr. 10-22, sector 1, Bucureşti, la o degustare de condimente. Cei care au fost deja la degustările organizate de mine ştiu că “The Harbour” este un loc simpatic şi primitor, cu personalitate şi şarm. Am reţinut, ca de obicei, o sală separată unde nu vom fi deranjaţi de nimeni.

(mai mult…)

Citeste tot

„Reţeta anului 2011”

Reţeta anului 2011 – Concurs culinar

Iata, aşadar, un nou concurs culinar online, căci din titlu v-aţi dat deja seama despre ce este vorba. Îmi plac concursurile culinare, găsesc că stimulează spiritul de competiţie şi creativitatea, dar nu agreez, după cum ştiţi deja, concursurile care se bazează exclusiv pe votul publicului; aceasta din motive care pot fi lesne banuite şi pe care le-am expus cu alte ocazii.

Concursul „Reţeta anului”, organizat de bucataras.ro, site cu care colaborez excelent de o bună perioadă de timp, se bazează doar parţial pe acest sistem. Reţetele se selectează până în „finală” pe baza votului publicului, după care câştigătorii pe categorii şi cel ce va primi Marele Premiu vor fi aleşi de un juriu din care, ca şi anul trecut, am cinstea de a face parte.

Sistemul cu votul publicului este greu de eliminat total, mai ales dacă organizatorul concursului este un site culinar, care se bazează tocmai pe traficul său în atragerea sponsorilor. Cred că, în situaţia dată, bucataras.ro a găsit cel mai bun compromis pe care şi-l putea permite. Asigurare de trafic prin voturile publicului şi un vot final cât mai obiectiv, bazat pe criterii clare de apreciere, făcute de persoane care activează ca profesionişti în domeniu.

Premiile oferite de Electrolux sunt foarte consistente, şi le puteţi vedea, în detaliu, aici. După mine sunt extrem de tentante pentru cei care gătesc acasă, aşa că sunt convins că vor exista foarte multe reţete înscrise în concurs. Nu ştiu cine sunt ceilalţi membri ai juriului, dar am încredere în alegerile echipei de la bucataras.ro.

În ce mă priveşte pe mine personal, vă promit obiectivitate deplină şi vă pot asigura că voi judeca reţetele după criterii clare, legate de modul în care sunt asociate ingredientele, de tehnica de gătit, de modul în care sunt explicate reţetele şi de modul de montare a preparatelor finale.

Urez participanţilor mult succes şi sper să am de jurizat reţete interesante, gătite corect şi decent prezentate.

Citeste tot

Lidl si Saptamana Asiatica in farfuria ta

Cred ca m-am plans de nenumarate ori de faptul ca alimentele exotice, in special cele asiatice, se gasesc pe piata noastra doar sporadic si ca oferta este extrem de limitata ca varietate. Cred ca acest lucru se datoreaza si publicului, needucat in ce priveste bucatariile exotice, si comerciantilor, care nu risca aducand marfa ce nu s-ar putea vinde rapid. Un alt motiv este, pentru multi dintre romani, si lipsa de bani.

(mai mult…)

Citeste tot

Frigărui de fructe cu sos de smântână

Prin noiembrie, am fost contactat pentru a deveni unul dintre bloggerii care ar fi urmat să promoveze în România grătarele OutdoorChef. Urma să primesc un grătar (mi s-a oferit să aleg între mai multe tipuri, cu gaz, electrice sau cu cărbuni, fiecare tip fabricat la rândul său în mai multe variante constructive, de la cele simple la unele incredibil de complexe.

Am fost de asemenea invitat să asist la o demonstraţie ce urma să fie făcută la Bucureşti de doi campioni mondiali. Poate vă mai amintiţi articolul care relata acest eveniment.
(mai mult…)

Citeste tot

Gala BLOGourmet 2012

Nu agreez deloc concursurile al căror câştigător este stabilit de voturile publicului. Prefer să văd concursurile culinare ca pe o probă de măiestrie şi creativitate, nu ca pe un concurs de popularitate. Sunt o persoană prietenoasă şi deschisă, dar îmi doresc ca un concurs culinar să fie câştigat de cel mai inspirat bucătar al momentului respectiv, nu de cel cu cei mai mulţi prieteni. Acţiunea de a-ţi contacta familia, prietenii, cunoştinţele şi mulţi necunoscuţi pentru a-i convinge să-ţi voteze reţetele, mi se pare un fel de „milogeală” nedemnă de un concurs… şi nedemnă de mine, până la urmă.
(mai mult…)

Citeste tot

Marea Grătăreală

Dragilor, vă invit la „Marea Grătăreală”. Vreau ca în fiecare lună să vă scot din Bucureşti pentru 2-3 zile, alături de alţi pasionaţi de gătit şi de poveşti culinare, şi să vă aduc la Slănic-Prahova, la Casa „Mara”, în jurul unui foc de tabără, la un grătar şi un vin fiert.
Chiar dacă a venit iarna, chiar dacă afară este frig, un foc de tabără, un vin fiert, o mâncare bună şi o companie plăcută vă vor ţine, în mod sigur, de cald, şi veţi petrece un sfârşit de săptămână deosebit, alături de partenerul de viaţă.
(mai mult…)

Citeste tot

Articolul “La masă cu strămoşii: Dacia” trezeşte interesul istoricilor

Materialele mele culinare au fost preluate, cu şi fără voia mea, de multe site-uri şi bloguri culinare. Este o senzaţie cu care ar fi trebuit să mă obişnuiesc, dar mă simt mândru (de, sunt şi eu vanitos câteodată) atunci când un site, sau blog, de calitate îmi cere permisiunea să preia un articol, o reţetă sau o video-reţetă. Ar trebui să mă bucure şi faptul că unii preiau munca mea şi fără permisiune; vorba prietenului Uica Mihai: „Până nu te fură nimeni, nu eşti sigur că ai valoare„. Eu aş adăuga că nici chiar atunci…
(mai mult…)

Citeste tot
Page 19 of 39
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39