Observatorul Gastronomic | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Orezul în reţetele lumii

Am bucuria să vă anunţ demararea, împreună cu Riso Scotti Danubio srl, a unui proiect numit „Orezul în reţetele lumii”. Acest proiect constă în câteva zeci de video-reţete din întreaga lume, atât clasice cât şi moderne, care ilustrează modul în care se folosesc produsele distribuite de Riso Scotti pe piaţa românească: orez, paste de orez şi ulei de orez.
Riso Scotti
Filmările au început deja, iar astăzi vă voi prezenta prima reţetă, o variantă de kedgeree interesantă şi uşor de preparat.

Nu uitaţi, în fiecare vineri, „Orezul în reţetele lumii”, serial sponsorozat de Riso Scotti Danubio srl. Vă aştept pe toţi cu mult drag! Voie bună şi spor la gătit!

Citeste tot

Degustare la „The Harbour”

Aseară am fost ocupat în calitate de producător de condimente. Probabil că în acest moment muilţi dintre dvs. ştiu despre această activitate a mea. Cei care încă nu sunt în temă, se pot lămuri accesând www.dulce-de-iute.ro, un blog dedicat produselor mele.
Restaurantul „The Harbour” a fost gazda amabilă a acestei degustări, prima organizată de mine, dar nu şi ultima, căci îmi doresc ca astfel de evenimente de popularizare să aibă o frecvenţă cel puţin lunară.
Nu vreau să dau aici detalii, voi spune doar că am avut succes, chiar mare succes cu toate produsele mele: dulce-de-iute în variantele roşie şi verde, arde-iute, sirop de ardei iute, fulgi şi boia de ardei iute, toate preparate în casă, fără niciun fel de aditivi alimentari.
Detalii şi fotografii de la degustare puteţi găsi aici.

Citeste tot

Maine, degustare de condimente la „The Harbour”

Maine seara, la ora 19:00, organizez la restaurantul „The Harbour” din Piata Amzei, sector 1, Bucuresti, o degustare cu condimentele produse de mine. Cei care vor fi prezenti vor avea ocazia sa guste alaturi de diverse alimente (carne, legume, branzeturi) condimentele: dulce-de-iute rosu, dulce-de-iute verde, sirop de ardei iute si arde-iute.

Citeste tot

Hai la moşi! (2)

Spuneam în articolul anterior că existenţa unor târguri ca acesta este un act de normalitate şi de civilizaţie. Fiecare oraş care se poate mândri cu trecutul şi cu cultura sa ar trebui să aiba mai multe astfel de târguri ocazionale şi permanente. Fiecare piaţă ar trebui să aibă o secţiune de alimente produse în casă, în mod artizanal, ca micro-producţie etc., spuneţi-i dvs. cum doriţi.
(mai mult…)

Citeste tot

Hai la moşi!

Am dat ieri (vineri) o scurtă raită la târgul numit „Hai la moşi!”, care se ţine lângă Muzeul Ţăranului. De ce doar o raită scurtă? Fiindcă era doar prima zi a evenimentului şi ştiam, din experienţe similare, că în prima zi activitatea este, de obicei, mai „subţire”.
(mai mult…)

Citeste tot

Cel mai bun bucătar “Continental Hotels 2011”

Astăzi are loc concursul “Cel mai bun bucătar” organizat de compania Continental Hotels. Aflat la ediţia a zecea, acest concurs este organizat cu scopul de a stimula creativitatea şi spiritul de competiţie al angajaţilor din cadrul companiei. Este vorba despre bucătarii calificaţi din tot lanţul Continental Hotels, adică hotelurile Hello, Ibis, Continental, Continental Forum şi Grand Hotel Continental.
(mai mult…)

Citeste tot

De-ale vinului…

Despre vin la VINTEST

Am fost sâmbătă, într-o vizită scurtă, la VINTEST, salonul naţional de vinuri al României, care a avut loc la Romaero, între 27-30 octombrie 2011. Abia deschid ochii în domeniul vinului, sunt deci un necunoscător, dar curiozitatea, bat-o vina, m-a făcurt să fiu interesat.

Chiar dacă am avut o perioadă îngrozitor de aglomerată, prins fiind între proiectul „dulce-de-iute”, filmările pe care urma să le încep în ziua următoare (proiect asupra căruia voi reveni cât de curând) şi alte multe obligaţii, tot mi-am smuls două ore ca să dau satisfacţie curiozităţii.

Ei bine, nu am regretat deloc. Salonul a fost mai mic decât m-aş fi aşteptat, dar acest lucru nu mi-a displăcut, căci am avut timp să arunc o privire, chiar dacă uneori fugară, asupra tuturor standurilor.

Am avut ce vedea, căci au fost prezente toate activităţile legate de vinuri, de la fabricanţi de dopuri de plută şi echipamente de vinificaţie, până la cărţi de bucătărie şi delicatese care merg bine alături de vin.

Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
M-am oprit mai îndelung la standurile care expuneau produse pe gustul meu şi la cele unde am întâlnit cunoscuţi. Vreau să vă semnalez doar câteva dintre ele.

Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Standul companiei WineRo prezintă în special vinuri din producţia proprie, vinificate în Bulgaria şi România.

Fără să fiu un cunoscător în domeniu, gamele Alira şi Enira mi se par excelente în categoria lor de produse. Se găsesc în toate magazinele specializate în vânzarea vinurilor; nu le întâlniţi, deci, în supermarketuri, cu excepţia reţelei Real, care poate oferi şi degustare de vinuri.

Am avut ocazia să văd via de la Aliman a companiei WineRo şi cred că acela a fost declicul care mi-a trezit interesul pentru vin. O vie tânără, excepţional de bine îngrijită şi o investiţie de multe milioane de euro (în special în viitoarea cramă care se va întinde pe 6.000 mp).

Este greu şi costisitor să produci vin de bună calitate, iar eforturile celor de la WineRo se încadrează în mareşe efort general de a ridica viile şi vinul românesc la poziţia la care terenurile şi clima noastră îi dau dreptul să spere.

Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Un alt stand interesant este cel de la FT-Shop.ro, prieteni vechi şi buni. Merită să aruncaţi o privire pe site-ul lor, căci oferă o gamă extrem de largă de echipamente şi ustensile de bucătărie de cea mai bună calitate.

De data aceasta, în afară de cuţite, tigăi şi sute de alte obiecte şi ingrediente de bucătărie moleculară, am fost spectator la câteva demonstraţii făcute cu Thermomix, un fel de robot de bucătărie extrem de complex, practic el însuşi o bucătărie în miniatură. Este un subiect asupra căruia sper să pot reveni în viitor; tot ce pot spune acum este că face lucruri uluitoare.
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
În fine, un alt popas îndelungat a fost cel de la standul Magazinului Boieresc. Am rămas impresionat de produsele aromatizate cu trufe, de la deserturi la zacuşte şi tocane, toate produse de casă, naturale.

Gama de vinuri şi spumante prezentată (spaniole în special) a fost excepţională; am fost atât de încântat şi aveam în faţă atâtea lucruri noi încât pur şi simplu nu am reţinut nici denumirile băuturilor şi nici producătorii. Ştiu doar că tot ce am gustat a fost memorabil. De altfel, puteţi găsi şi dvs. aceste produse la Magazinul Boieresc din Bucureşti.

Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Nu vreau să vă plictisesc cu detalii, aşa că mă opresc aici. Mi-a părut rău că am trecut printre standuri în mare viteză şi mi-am promis ca la ocaziile viitoare să-mi rezerv cel puţin o jumătate de zi.

Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Mi-a plăcut mult ce am văzut acolo în scurta mea vizită; singurul lucru pe care mi l-aş fi dorit altfel a fost prezenţa, scăzută din punct de vedere numeric, a publicului. Nu-mi dau seama dacă salonul nu a fost bine promovat, dacă locul desfăşurării a fost un impediment sau dacă există (şi) alte motive. Cert este că salonul ar fi meritat să aibă mai mult public.

Citeste tot

„Portul” în care am sărbătorit Ziua Recoltei

Îmi plac restaurantele care au un specific clar, care reuşesc să transmită un mesaj. Sunt curajoase şi unice în felul lor. Unul dintre ele, descoperit de curând de mine, deşi este de mai mulţi ani pe piaţă, este „The Harbour”. După nume îţi poţi da seama ca are specific marinăresc – atenţie, nu pescăresc; cele două profile se suprapun întrucâtva, dar nu total. Cu tot specificul marinăresc, managementul a dat dovadă de îndrăzneală în seara de vineri, 28 octombrie 2011, când a organizat o sărbătoare a Zilei Recoltei.
Ziua Recoltei la "The Harbour", 28 octombrie 2011
(mai mult…)

Citeste tot
Page 21 of 39
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39