Observatorul Gastronomic | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

600 de articole

Oameni buni, vreau să vă anunţ că reţeta de mai jos, cea de „Somon cu coriandru”, reprezintă cel de-al 600-lea articol de pe acest blog. Aceste 600 de articole au fost publicate în cele 577 de zile de existenţă a blogului.
Îndrăznesc să sper că unele dintre articole au fost citite cu plăcere şi că aţi găsit în ele lucruri interesante şi utile; de asemenea, sper că am fost iertat pentru cele în care nu v-am atins aşteptările.
Vă mulţumesc că mi-aţi fost alături şi sper să pot spune acelaşi lucru şi la al 6000-lea articol.

Citeste tot

Am o jucarie noua!

Va spuneam acum ceva timp ca trebuie sa-mi cumpar un nou blender. Am tot neglijat sa mi-l iau, dar iata ca acum 2 zile, intr-unul din desele mele drumuri la Cora, s-a produs minunea. Am o jucarie noua! Mai adaug si faptul ca sunt atat de incantat de ea incat astazi voi publica un mic articol despre Singer Multi 2 in 1 – asa se numeste noul meu robotel de bucatarie – si o reteta in care m-am folosit de el (pentru reteta vezi articolul de dedesubtul acestuia).
(mai mult…)

Citeste tot

Video-reţete filmate în studioul meu

Acum ceva timp mă lăudam cu noua mea bucătărie, amenajată ca să funcţioneze şi ca studio pentru realizarea de filmări culinare. Filmările acestea sunt un lucru complicat. Pe lângă studioul în sine, pe lângă bucătar, ingrediente şi ustensile culinare, mai au nevoie de cameră (camere), microfon, lumini, computer performant, cameraman, regizor, producător, editare video si audio etc.
(mai mult…)

Citeste tot

Omul care împute locul – partea 1

Cepşoara între „chives” şi „chivas”

Începe să mă deranjeze tot mai mult o categorie de oameni. Nu cei care greşesc, ci cei care persistă în greşeală din prostie fudulă, convinşi fiind că nu au cum greşi. Uneori mă întreb cum de a ajuns ţara noastră în halul în care a ajuns? Am găsit una dintre explicaţii: a ajuns acolo din cauza omului. Şi anume nu datorită celui care sfinţeşte locul, ci din cauza celui care împute locul. Adică din cauza celui incompetent, leneş, superficial şi care are impresia că le ştie pe toate. Ah, ce româneşte suna asta!
(mai mult…)

Citeste tot

De-ale nutriţiei: câteva vorbe despre grăsimi

Cu altă ocazie v-am promis că voi încerca să mă informez puţin asupra mecanismelor elementare după care funcţionează organismul nostru… sau, în fine, asupra a ceea ce se crede astăzi, căci domeniul abundă în lucruri confuze şi în „adevăruri” rostite cu jumătate de gură şi alăturate unor afirmaţii ca: este posibil ca, probabil, se spune că, ultimele studii par a arăta că… etc. Parcă toţi evită să dea un răspuns clar de teamă să nu se facă de râs. Impresia mea este că încă se bâjbâie şi că nutriţia este o ştiinţă care nu a apucat să se maturizeze. Aproape aş zice că n-a intrat nici în adolescenţă.
(mai mult…)

Citeste tot

(Ki-) Life is good!

Apucându-mă eu de gătit asiaticeşte, m-am lovit de următorul necaz: ingredientele se găsesc greu… şi rar. Am umblat ca apucatul prin tot oraşul, cumpărând o chestie de ici şi una de colo. Mi-am adus geamantane pline cu ingrediente din străinătate. Chiar începusem să mă gândesc cum ar arăta magazinul perfect pentru mine: plin cu tot felul de produse indiene, chinezeşti, thailandeze, japoneze şi coreene şi cu ustensile de care am nevoie absolută, toate la preţuri accesibile. Bineînţeles că un magazin perfect nu există, deşi am întâlnit magazine aproape perfecte în multe oraşe, dar în niciunul din România.
(mai mult…)

Citeste tot

La „pieţing”- partea 2: Piaţa Traian

Cunosc bine această piaţă, unde am fost de zeci de ori. Nu este o piaţă ieftină, dar are avantajul deloc de neglijat că este aproape de locuinţa mea; timpul îmi este mai preţios decât banii. Deşi se numeşte Piaţa Traian şi este, de fapt, vizavi de fosta Hală Traian, eu o numesc, din obişnuinţă, hala Traian. Fără să creau, i-am dat un nume potrivit, căci piaţa este cu adevărat o… hală. Este adăpostită într-o clădire mare, de formă rectangulară, nu foarte bine aerisită, deşi cele câteva porţi sunt în permanenţă deschise. Spaţiul închis creează şi aici o atmosferă destul de apăsătoare, ca de seră, iar în zilele călduroase nu este tocmai un loc unde se poate respira uşor.
(mai mult…)

Citeste tot

La „pieţing”

Partea 1: Piaţa Miniş – Bucureşti

Nu vă miraţi, pieţing-ul este shopping-ul meu. Nu mă atrag deloc magazinele cu îmbrăcăminte, cosmetice şi bijuterii, eu mă simt bine în pieţe, sau cel puţin în unele dintre ele. Am remarcat cu îngrijorate că sunt, ca şi mulţi alţii probabil, prizonierul tabieturilor. Asta înseamnă că frecventez foarte des doar 1-2 pieţe aflate foarte aproape de casă, în timp ce ignor altele, mult mai mari, mai bine aprovizionate şi mai ieftine, doar pentru că trebuie să mă abat de la traseele mele obişnuite.
Piata Minis - Bucuresti
(mai mult…)

Citeste tot

Un cadou neaşteptat

Am avut ieri musafiri (am gătit pentru ei câteva ore în căldura aceea îngrozitoare) dar am fost răsplătit cu un cadou neaşteptat, dar care mi-a făcut multă plăcere. Este un cadou în acelaşi timp interesant, uimitor, nostim şi destul de util în bucătărie… sau, mai curând, în sufragerie, sau cum vreţi să numiţi încăperea unde întindeţi masa şi mâncaţi. În fine, este el util în mai multe ipostaze, dar aici le discutăm doar pe acelea care au legătură cu domeniul culinar, cel care mă interesează pe mine. Am fost încântat ca un copil, lucru care explică şi articolul de faţă.
(mai mult…)

Citeste tot

De-ale nutriţiei: mai avem oare condiţii să ne hrănim sănătos?

Nu am cunoştinţe de nutriţie… încă. Spun „încă” fiindcă am decis nu doar să mă apropii de acest domeniu, ci să şi fac cât mai curând posibil o şcoală în domeniu. Am pornit deocamdată să mă informez din diverse surse, ca să încep, încet-încet, să mă orientez în acest univers care interesează din ce în ce mai multă lume. Altfel spus, încerc deocamdată să-mi fac o idee şi vă invit să descoperim împreună, pas cu pas, ce am putea face ca să ne hrănim mai bine şi mai sănătos.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 29 of 39
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39