Observatorul Gastronomic | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

În drum spre Sicilia

La ora când dvs. veţi citi aceste rânduri, eu voi fi deja în avion, cu destinaţia Catania, Sicilia. Am nevoie de o mică vacanţă, aşa că vă anunţ că voi lipsi 8 zile din mediul online. Vreau să stau departe de Internet şi să-mi clătesc ochii cu frumuseţile pe care le au de oferit oraşele siciliene. Nu mă daţi, deci, dispărut; revin săptămâna viitoare.

Piata de peste in Siracuza - sursa foto:

Piata de peste in Siracuza – sursa foto: caseaortigia

(mai mult…)

Citeste tot

Leerdammer între Original şi Delacrème

Am primit zilele trecute, spre degustare, câteva pacheţele cu brânza Leerdammer. A început să fie un lucru obişnuit pentru agenţiile de PR şi publicitate în a-şi sfătui clienţii, producători şi/sau importatori, să ofere spre degustare bloggerilor diferite mostre. Este o modalitate de promovare ieftina si, in acelasi timp, bine targetata.
leerdammer
În ceea ce mă priveşte, nu mă deranjează sa scriu câteva rânduri despre un aliment care oferă o bună calitate în raport cu preţul şi cu publicul ţintă.
(mai mult…)

Citeste tot

Un pic de magie la „Cheese & Beer Pairing”

Sunt foarte mulţumit că am început proiectul GUXT. Mi-am creat astfel ocazia să lucrez cu o echipă de adevăraţi profesionişti şi să experimentez cam tot ce îmi trece prin cap, legat de gusturi şi arome. Până la urmă nu fac altceva decât să urmez calea, atât de ambiţios definită de GUXT, care se doreşte a fi un loc unde explorăm domeniul gastronomic.
GUXT - Cheese & Beer Pairing
Dintre explorările culinare nu pot lipsi, bineînţeles, nici cele legate de băuturi, mai ales dacă există posibilitatea de a le asocia cu mâncarea.
(mai mult…)

Citeste tot

Bibere humanum est…

În ultimele luni am avut ocazia să organizez la GUXT degustări de vinuri liniştite şi spumante, de whisky, coniac, armagnac, rom, vodcă şi bere. Din diferite motive, pe care nu are rost să le punctez acum, nu am apelat prea des la un profesionist specializat, recte un somelier; am fost nevoit să mă documentez în toate felurile posibile, ca să fiu capabil de a prezenta singur băuturile, de a vorbi despre istoria lor, despre procedeele de fabricaţie, despre tipurile fiecărui tip de băutură în parte, despre modul în care se servesc şi despre felul în care, eventual, se pot asocia cu mâncarea.
Radu Popovici - Degustare de bere
Cum publicul căruia m-am adresat a fost până acum mai curând unul care vrea să înveţe, decât unul deja învăţat, prestaţiile mele au fost întotdeauna suficient de bune, de bine documentate şi de interesante.
(mai mult…)

Citeste tot

Cu un picior în 2015

Un nou an este pe cale să se încheie. Din 2014 au mai rămas doar câteva firimituri. Au fost 365 de zile intense; un an în care am trecut prin perioade de avânt şi entuziasm, dar şi prin momente de oboseala extremă şi descurajare. Pot spune că l-am trăit din plin, cu bune şi mai puţin bune.
(mai mult…)

Citeste tot

Care dintre culturile culinare, care ne-au influenţat bucătăria, este preferata dvs.?

Influente culinare in bucataria romaneasca – sondaj de opinie

Ţara noastră are o bucătărie interesantă. Într-un alt articol o defineam ca un caleidoscop format din mii de fragmente preluate din numeroase culturi.

Nu ne deosebim de alţii în această privinţă, dar avem o notă caracteristică: cultura noastră culinară este o combinaţie, pentru unii fermecătoare şi irezistibilă, de influenţe oriental-levantine, sudice, estice si central europene, plus occidentale.

Radu Popovici - sondaj de opinie
Nu suntem nici aici chiar singulari, probabil că şi bucătăriile bulgărească, sârbească, croată, muntenegreană, bosnică etc. se pot lăuda, în mare, cam cu aceleaşi caracteristici şi aceleaşi influenţe.
(mai mult…)

Citeste tot

Există mâncare românească?

Mâncarea românească

Sunt adesea întrebat de cunoscuţi: “Auzi, dar tu crezi că există vreo mâncare cu adevărat românească? Adică să fie de-a noastră, inventată de noi?”.

Cel mai adesea tonul celui care întreabă trădează frustrare şi neîncredere, probabil fiindcă în ultimii ani au început să fie evidenţiate legăturile bucătăriei noastre cu cele ale vecinilor, sau cu cele ale unor alte civilizaţii care au influenţat-o.

După ce toată lumea a aflat, în sfârşit, că sarmalele, mămăliga, ciorba şi mititeii nu sunt invenţii româneşti, unii şi-au pierdut încrederea în puterea noastră creativă.

Radu Popovici -Exista mancare romaneasca?
(mai mult…)

Citeste tot

Mancare de casa, pentru masa de Craciun

Acusica vine luna decembrie. Am o veste rea, una buna si una si mai buna. Vestea rea este ca vine cu zapada si frig, ambele chestii fiind neplacute intr-un oras mare, in care circula sute de mii de masini si milioane de pietoni. Vestea buna este ca, pe langa zapada si frig, vin sarbatorile; mi-e cam sila de toata tevatura marketingo-comerciala desfasurata de media, in special de televizioni, dar, facand abstractie de ea, chiar putem petrece cateva zile placute.
Confit de rata cu varza rosie si cartofi Duchesse
Vestea si mai buna este GUXT si-a propus sa va scape de oboseala si alergatura necesare prepararii mesei festive de Craciun. Lasati-ne pe mine si Costel Clipescu sa facem pentru dvs. ceea ce stim cel mai bine: bucate delicioase.
(mai mult…)

Citeste tot

O nouă carte, noi emoţii

Am iubit întotdeauna cărţile. Am avut, de mic, crescând într-o casă în care pereţii erau „tapetaţi” cu rafturi de cărţi, o relaţie deosebită cu ele.
Să nu mă înţelegeţi greşit. Nu am nimic împotrivă să citesc ecrane de monitor, nu am nimic contra unui Kindle sau a unui alt gadget asemănător, este grozav de comod în călătorii, dar nimic nu se compară, pentru mine, cu sentimentul pe care îl ai atunci când citeşti o carte adevărată.
Penang Heritage Food - Yesterday’s Recipes for Today’s Cook
Există între cititor şi carte un anume fel de intimitate, intelectuală şi tactilă deopotrivă, căci senzaţia atingerii coperţilor şi a întoarcerii paginilor este aproape senzuală faţă de contactul impersonal cu butoanele, sau touch-screen-ul unui computer.
(mai mult…)

Citeste tot

Românii şi sarmalele

Ce preferinte culinare au romanii

Vineri a expirat termenul până la care cititorii puteau nominalizarea preparatele lor culinare provenind din bucătăria românească, sau din cea internaţională.

Ştiu că ceea ce v-am cerut a fost dificil: este, practic, imposibil, să alegi un singur preparat culinar ca fiind cel preferat. Preferinţele noastre se schimbă funcţie de sezon, stare de spirit şi chiar companie, aşa că înţeleg perfect la ce v-am supus.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 3 of 39
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39