Observatorul Gastronomic | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Bunele maniere la masa – partea 5

Ce tacam folosim
Regula generala este ca se merge de la margine catre farfurie. Furculita de desert si lingurita se aduc de obicei atunci cane este nevoie de ele; uneori insa sunt plasate in fata farfuriei, paralel cu marginea mesei.
Exista doua stiluri de a taia mancarea: cel european, in doi pasi, si cel american, in patru pasi. In Statele Unite, ambele sunt acceptate; in Europa, stilul american este considerat lipsit de rafinament.

In stilul european, cutitul se tine in mana dreapta si furculita in stanga. Mncarea se tine cu furculita cu dintii in jos, se taie cu cutitul si se duce la gura, cu dintii furculitei indreptati in continuare in jos.

In stilul american, la inceput furculita se tine in mana stanga si cutitul in dreapta, pana se taie mancarea. Apoi cutitul se pune pe farfurie, furculita trece in mana dreapta, cu dintii in sus. Se duce la gura cu mana dreapta. Dupa aceasta, se trece din nou in mana stanga, si procesul se reia.

Intre inghitituri, furculita si cutitul se pun pe farfurie; nu se sprijina niciodata pe masa. Cand ati terminat de mancat, ustensilele se pun unul langa altul, pe mijlocul farfuriei, cu manerele spre dreapta.
Mancarea se serveste intotdeauna prin stanga, si vasele murdare se ridica de la masa prin dreapta.

(va urma)
In aceeasi serie de articole:
Bunele maniere la masa – partea 1
Bunele maniere la masa – partea 2
Bunele maniere la masa – partea 3
Bunele maniere la masa – partea 4
Bunele maniere la masa – partea 6
Bunele maniere la masa – partea 7

Citeste tot

Un nou update la „Moartea unui proiect frumos”

Nasterea unui alt proiect frumos?

Este posibil ca „moartea” sa se transforme intr-un „botez”… cel putin in lumina ultimelor vesti pe care le am direct de la sursa cea mai avizata. „Brava este morte, vive Brava!” am fost asigurat de Valentin Neagu, patronul companiei Blancia Exim, proprietara fostului post TV Brava. Postul a fost „conservat” datorita uriasului deficit financiar. Nu era ingrijorator atat deficitul financiar in sine (oricat de impovarator ar fi fost el), ci lipsa oricarei sperante de a ridica postul TV la nivelul de calitate si de audienta dorit de investitor. Mi s-a spus ca Bilancia are destule resurse pentru noul proiect si nu mai are de gand sa inchida, sau sa conserve nimic altceva de acum incolo.
(mai mult…)

Citeste tot

Update la „Moartea unui proiect frumos”

Cred ca v-am plictisit pe toti cu atatea articole despre bunele maniere la masa, asa ca mi s-a parut oportun sa intrerup momentan seria si sa va dau o veste noua despre BravaTV. Va anuntasem in urma cu cateva zile ca postul si-a intrerupt emisia. Ei bine, asta a ramas neschimbat. Postul TV este in conservare, adica nu mai emite momentan, probabil pe o perioada de minim cateva luni, poate si 1-2 ani. Oamenii care nu au fost disponibilizati vor alcatui o casa de productie; se vor produce, probabil, in special emisiuni culinare.
Se studiaza de asemenea posibilitatea emiterii pe Internet. Sa vedem ce va iesi din asta, oricum, eu cred ca emiterea pe orice canal posibil este mai buna decat tacerea. Cam atat deocamdata.

Citeste tot

Bunele maniere la masa – partea 1

Unul dintre motivele pentru care ma simt stingher intr-un restaurant elegant este teama de a nu face vreo gafa la masa: sa folosesc gresit vreun tacam, sa torn aiurea vreun sos, sa nu stiu sa tai vreun fruct etc. Nu stiu cati dintre noi au invatat toate aceste amanunte de eticheta culinara la mama acasa. Eu unul nu. M-am gandit ca un ghid al bunelor maniere la masa ar fi util si ne-ar mai scapa de stress in unele situatii.
(mai mult…)

Citeste tot

Moartea unui proiect frumos

Sunt foarte trist pentru ca postul culinar Brava TV s-a inchis. Sau, se „conserva”, indiferent ce o insemna asta. Orice exprimare am folosi, postul si-a incetat emisia de ieri seara.
Vestea m-a intristat ca si cand ceva rau i s-ar fi intamplat unei persoane dragi. Brava TV era un post mic, nu avea suficienta expunere, nu avea forta financiara si, probabil, nici un management eficient, dar era un proiect in care pusesem mult suflet si pe care il indragisem, asa cum indragesti ceva in care investesti multa munca, pasiune si sperante. Imi placeau oamenii de acolo, atmosfera si, mai ales, imi placea ce faceam.
Nu vreau sa spun mai multe acum, totul este prea „la cald”. Sunt trist si dezamagit. Viata va merge inainte, dar disparitia acestui post lasa un gol in sufletul meu.

Citeste tot

Cititorii şi căutările lor – partea 3

Statisticile îmi oferă posibilitatea de a vedea ce cuvinte cheie tastează cititorii care ajung să-mi viziteze blogul. Mi-am dat seama că nu toţi aceştia găsesc ceea ce au căutat şi că, de fapt, ajung în pagini care nu-i interesează. Motoarele astea de căutare ne mai joacă unele feste… Voi încerca să-i ajut pe cititori, foarte succint, pentru a le mai alina eventualele neplăceri suferite din cauza amicului Google.
(mai mult…)

Citeste tot

Jos pălăria!

Ginger – Restaurant internaţional
Calea Griviţei nr. 194

Ehei, stimaţi blogomani, omul cât trăieşte tot învaţă! Şi asta-i bine, altfel viaţa n-ar avea farmec. Mărturisesc că am fost la Ginger de trei ori până să mă hotărăsc ce şi cum să scriu despre el, şi asta pentru simplul motiv că acest local, deschis de mai puţin de trei luni, a reuşit să-mi schimbe percepţia despre ce ar trebui să însemne un restaurant.
Restaurant Ginger, Bucuresti
(mai mult…)

Citeste tot
Page 36 of 39
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39