Observatorul Gastronomic | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Tripoli din Liban

Restaurant Tripoli – specific libanez
Str. Calea Călăraşi 90

Restaurant Tripoli - Bucuresti
Mărturisesc că, la început, nu am înţeles de ce un restaurant libanez se numeşte Tripoli. Ştiam doar că Tripoli este capitala Libiei şi că fusese înfiinţat de fenicieni, strămoşii de azi ai libanezilor. Mă şi gândeam că legătura între Tripoli şi Liban este cam prea complicată pentru românul mediu şi că se putea găsi un nume mai potrivit. Recent, tot săpând pe Internet am aflat cu curprindere că Tripoli este şi numele unui important oraş libanez. Este chiar al doilea oraş ca mărime, după Beirut; dacă nu mă înşel, are chiar vreo 500.000 de locuitori. Iată, deci, că numele era cât se poate de justificat şi doar ignoranţa m-a făcut să-l pun în dubiu.
(mai mult…)

Citeste tot

Cumparatori prosti si distribuitori destepti

Eram acum cateva zile in Cora, nu mai stiu ce cautam, dar ma invarteam pe langa rafturile cu orez. Erau nu stiu cate feluri: cu bob scurt, mediu, lung, alb, brun, salbatic, amestec, prefiert, thailandez, indian, pentru risotto etc.
Langa mine, o mama cu fiica. Prima, pe la 40 de ani, cea mica nu avea mai mult de 16-17. Mama statea sprijinita in caruciorul cu cumparaturi, pustoaica se agita pe langa rafturi.
(mai mult…)

Citeste tot

Ceafa la gratar si globalizarea

Am avut recent inca o dovada ca romanul (sau doar cel de o anumita „calitate”) se naste invatat si suficient. Greu il scoti din ale lui, mai ales in cele ale burtii.
Am fost acum cateva zile, invitat de patron (care este si bucatar), in vizita la o carciumioara tipica de cartier, cu mancare simpla, fara mari pretentii de rafinament, dar bine gatita. Localul era renovat relativ recent, asa ca arata bine. Era ora 17:00, iar carciuma era pe trei-sferturi goala. 
(mai mult…)

Citeste tot

Atentie la pesti!

Restaurant Xanadu - Bucuresti
Xanadu, sau Shang-tu (astazi Shangdu, in Mongolia), era capitala de vara a urmasilor lui Kubilai, cuceritorul Chinei. Dinastia Yuan, intemeiata de acest nepot al lui Genghiz-han, si-a mutat apoi capitala la Beijing, dar Xanadu a ramas ca un simbol al opulentei, mai ales datorita insemnarilor lui Marco Polo, care l-a vizita in 1275.
Cand un restaurant se numeste Xanadu, ai din start niste asteptari. Te astepti la mancare asiatica, la decor luxos si la preturi mari. Ei bine, restaurantul cu pricina nu este nici una, nici alta si nici cealalta. Mancarea nu (mai) este asiatica, decorul este (doar) decent, iar preturile sunt (sa zicem) modice.
(mai mult…)

Citeste tot

De ce am gati bucatarie asiatica?

Pentru ca este creativa
Cheia succesului atunci cand gatim retete din bucataria asiatica sta mai curand in stiinta amestecarii condimentelor, decat in vreo tehnica de gatit sofisticata. Bucataria asiatica traditionala se bazeaza mai mult pe instinct decat pe retete precise in masurarea si folosirea ingredientelor. Ea lasa frau liber creativitatii, iar mancarurile, gatite conform preferintelor bucatarului, devin unice si foarte personale.
(mai mult…)

Citeste tot

Ole, Torito!

El Torito – Mexican Grill
Str. Iancu Capitanu nr. 30

El Torito - Mexican Grill
Azi (19 martie 2009) vremea este mohorata si, desi suntem in a doua jumatate a lunii martie, prognoza meteo este cenusie si bate in negru: in tara ninge si, se pare, nici Bucurestiul nu va fi ferit de o fulguiala. Este ora mesei de pranz si am hotarat sa o iau de mana pe Oana si sa incercam un restaurant care sa ne incalzeasca putin: El Torito – Mexican Grill! Ne-am zis ca o bucatarie scaldata in soarele Americii Centrale si incinsa de ardei iuti nu are cum sa ne faca decat bine.
(mai mult…)

Citeste tot

La Résèrve – boutique en ligne

Iata un site romanesc ce comercializeaza diferite produse culinare deosebite. Marturisesc ca nu am comandat inca nimic de la La Résèrve, dar nu voi avea nicio … rezerva sa o fac. Patronii sunt, mai mult ca sigur, francezi, lucru ce se reflecta si in lista produselor oferite spre vanzare. Contine destule lucruri pe care nu le-am incercat inca, ingrediente provenite mai ales din Franta, Orientul Apropiat si Mijlociu si din nordul Africii (adica, zonele colonizate si influentate cultural de francezi): uleiuri si oteturi aromate, condimente, linte, cuscus, orez, bulgur, trufe, foie gras etc.

Preturile nu sunt mici, dar cu exceptia a cateva produse care par un vis indepartat (in special celebrul si deliciosul foie gras care preturi pe masura XXXL), altele, in special condimentele, sunt undeva in zona 3-7 Euro suta de grame, deci accesibile satisfacerii unor mici curiozitati.
Oricum, in ce priveste ingredientele culinare, prefer sa se gaseasca si sa fie scumpe, decat sa nu fie de loc. Macar stiu ca, la o adica, am de unde sa le cumpar si sa-mi fac damblaua. In concluzie, daca vreti sa faceti o incercare, accesati La Résèrve. Sunt sigur ca ceva-ceva tot o sa va tenteze…

Citeste tot

Binevenit, bine servit, bine hranit!

Tulin – restaurant libanez
Str. Pictor Stahi nr. 2, sector 1, Bucuresti

Am mancat, impreuna cu prietenul meu, Sorin, la restaurantul situat in apropierea biroului unde trudesc zilnic. Tulin este un restaurant libanez unde am fost de cateva ori in ultimii doi ani. A fost mereu constant si egal cu el insusi. Face parte din acea categorie de restaurante pe care mi-as dori sa le gasesc pe fiecare strada in Bucuresti: mancare excelenta, serviciu prompt, preturi super-rezonabile.
(mai mult…)

Citeste tot

Halal sa ne fie!

Golden Falcon – Casa Kebap – restaurant turcesc
Str Hristo Botev  nr. 18-20

Am pornit sambata ce abia a trecut, impreuna cu un grup de prieteni, sa luam masa in oras. Ne intalnisem pe langa Gradina Icoanei si ne-am gandit sa mergem undeva, in apropiere. Am incercat mai intai la „Chez Marie” si am intrat plini de voie buna. Calea ne-a fost barata de un chelner(?) solid. „Va putem primi doar pentru vreo ora”, am fost avertizati, „e nunta/botez/etc. si avem nevoie de mese.” Am iesit in strada un pic descumpaniti.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 38 of 39
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39