Observatorul Gastronomic | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Bloger Culinar şi Bucătar

Am remarcat în ultimii ani, de când blogurile culinare s-au înmulţit, un anume soi de reacţie din partea bucătarilor profesionişti. Acest lucru este vizibil pe reţelele de socializare, în unele comentarii de pe bloguri, pe forumuri etc. Am fost tentat, deci, să pun acestui articol titlul „Bloger Culinar vs. Bucatar”, căci cei aflaţi în cele două posturi par, destul de des, să fie adversari. După mine, ceea ce încă nu înţeleg mulţi, este că avem de-a face cu două activităţi extrem de diferite, fiecare bazându-se pe alte tehnologii şi exprimându-se prin mijloace specifice, dar având, în final, acelaşi scop. Astfel se face că, după părerea mea sinceră, mai corectă şi mai aproape de adevăr este alăturarea, nu antagonizarea celor două părţi ale titlului.
(mai mult…)

Citeste tot

A fost “Comentezi şi câştigi” 2013

Iată că s-a încheiat şi concursul care are ca premii două maşini de tocat marca Naumann, modelele NM-120 şi NM-300. Am lucrat cu ambele şi ştiu că, folosite în mod corect, îşi fac treaba bine şi că raportul preţ-calitate este unul bun, aşa că nu m-a mirat interesul pe care l-a arătat publicul în aceste ultime două săptămâni.
(mai mult…)

Citeste tot

Avanpremieră la Crăciun

Ştim cu toţii cât sunt de bune preparatele culinare tradiţionale româneşti cu care ne desfătăm la masa de Crăciun. Este o mâncare de iarnă, gătită cu resurse locale, unele dintre preparate având deja o istorie de câteva sute de ani. Bucatele, deşi asemănătoare în ţări vecine, care au o istorie comună, aceeaşi climă şi aceleaşi resurse maturale, pot fi însă foarte diferite faţă de zone mai îndepărtate.

(mai mult…)

Citeste tot

Mancare de casa pentru Craciun!

Stiu ca multi dintre dvs. apreciati mancarea buna si va doriti un Craciun traditional, cu bucate gustoase pe masa, dar sunteti prea ocupati, prea obositi, sau nu indeajuns de indemanatici pentru a gati totul singuri.
Va pun la dispozitie timpul, talentul, munca si experienta mea si a excelentului bucatar Costel Clipescu, oferindu-va sansa de a comanda preparate culinare traditionale romanesti si specialitati pline de savoare, din ingrediente selectionate cu grija, gatite in casa si livrate acasa.

(mai mult…)

Citeste tot

Escală în Caraibe

Se pare că iarna se apropie cu paşi din ce în ce mai hotărâţi. Nu mă împac prea bine cu vremea rece şi cu modul de manifestare al iernii într-un oraş ca Bucureştiul, aşa că vă propun o evadare gastronomică spre tărâmuri mai calde.
Vineri 22 noiembrie 2013, în str. Paris nr 7A, unde se află sediul din Bucureşti al companiei Halewood Romania, se va desfăşura evenimentul culinar „Escală în Caraibe”.

(mai mult…)

Citeste tot

Reţeta tradiţională românească preferată de dvs.

De când am început să gătesc mi-am pus problema provenienţei reţetelor. Mă fascinează istoria, provenienţa, etimologia şi simbolistica lor. M-am întrebat cum anume au fost concepute reţetele pe care astăzi le socotim a fi tradiţionale româneşti. Mi-am dat seama că multe sunt preluate şi adaptate din culturile culinare cu care am venit în contact. Am realizat că o bucătărie naţională este un lucru în continuă schimbare, că tradiţiile se urmează una pe alta, înlocuindu-se între ele, aşa cum generaţiile preiau ştafeta, sau aşa cum anotimpurile îşi continua nesfârşita succesiune.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 8 of 39
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39