Tehnologie culinara | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Cum se gatesc corect pastele de orez

Paste de orez fierte
Cum, in ultimul timp, multe persoane vor sa evite prezenta glutenului in dieta, pastele de orez incep sa devina din ce in ce mai populare. Pastele de orez sunt, pur si simplu, preparate din orez alb, sau brun, in loc de semolina, sau faina de grau. Gatitul lor cere o tehnica diferita de cea cu care se gatesc pastele de grau; tehnica cere atentie, caci este usor ca pastele de orez sa fie gatite prea mult si sa devina gelatinoase. Urmati cu strictete regulile de mai jos si veti obtine rezultate excelente.
(mai mult…)

Citeste tot

Cum se gatesc corect pastele de grau

Paste cu ou
Imi plac pastele foarte mult, desi ani de zile au avut o „presa” proasta, acuzate fiind ca ingrasa.
Nimic mai neadevarat! Nu contin nici pic de grasime, ceea ce ne ingrasa sunt sosurile cu care le servim. Cand gatesc paste, cumpar mereu paste produse de Barilla. Se gasesc in orice supermarket, instructiunile de pe ambalaj sunt in general corecte si usor de urmarit si au gust exceptional. Sunt, ce-i drept, un pic mai scumpe, dar, cum ne-am obisnuit deja, calitatea se plateste.
(mai mult…)

Citeste tot

Brezarea pe intelesul tuturor

Termenul provine din limba franceza, „braiser„, si denumeste o combinatie de metode de a gati, uscata si umeda. Alimentele sunt mai intai prajite la temperatura ridicata, pana se rumenesc si isi potenteaza gustul. Sunt apoi desavarsite intr-un vas acoperit, impreuna cu o cantitate variabila de lichid (de obicei, nu atat cat sa fie acoperite de acesta) care include obligatoriu un element acid, ca rosii, bere, sau vin.
Carne de porc brezata in vin rosu
Fierberea se petrece intr-un vas acoperit, la foc foarte mic, pana ce alimentele, cel mai adesea carnea, sunt fragede. Acest procedeu da alimentelor un gust cu totul deosebit si particular.
Brezarea se bazeaza pe temperatura, timp si umezeala pentru a rupe tesuturile tari, gelatina si colagenul din carne, ceea ce o face ideala pentru a gati bucatile de carne mai tari si mai ieftine.

Citeste tot

„Deep-fry” pe intelesul tuturor

Toata lumea a mancat cartofi prajiti in ceaun, sau friteuza. Am mancat si eu… uneori am nimerit cartofi inecati in ulei si lipsiti de calitatea pe care ar trebui s-o dea aceasta metoda de a gati: crocant la exterior, fraged in interior. Cartofii, si orice alt aliment mai poate fi gatit prin aceasta metoda, nu se arunca pur si simplu in ceaun, la intamplare. Cei ce procedeaza astfel sunt despartiti de reusita culinara de doar cateva reguli simple, si sper ca randurile de mai jos sa le fie de folos, asa cum mi-au fost si mie.
(mai mult…)

Citeste tot

„Stir-fry” pe intelesul tuturor

Stir-fry este un termen folosit pentru a descrie doua tehnici rapide de a gati: „chao” si „bao”. Cele doua tehnici difera ca viteza de executie, temperatura si cantitate de lichid (utilizat ca mediu de gatit). In mod traditional, pentru acest procedeu se foloseste wok-ul, tigaia asiatica multifunctionala, dar se pot utiliza si tigai mari, cu baza grea si stabila.
Bucatar stradal la Bangkok
Tehnica stir-fry combina cateva avantaje importante: este rapida si simpla, foloseste o cantitate mica de ulei (deci alimentele gatite astfel au adaus foarte mic de grasimi), iar timpii de gatire sunt scurti (datorita temperaturilor foarte ridicate) ceea ce face ca alimentele sa-si pastreze culoarea, textura si nutrientii.
(mai mult…)

Citeste tot

Cum se gateste orezul cu bob lung

Orez cu bob lung
Multi dintre cei care au gustat „gatelile” mele, au fost placut surprinsi de cum mi-a iesit orezul: nelipicios, bob cu bob, nici prea uscat si nici prea umed. Este destul de simplu sa-l obtii, atat timp cat respecti niste reguli. Metoda mea preferata de a-l gati este cea a absorbtiei. Este o metoda usor de urmat in bucataria de acasa si care-ti ofera anume libertati, despre care voi vorbi mai jos.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 7 of 7
1 2 3 4 5 6 7