Gastronomie cu Radu Popovici - Sectiunea: Tehnologie culinara
Cum se prepara reteta de…
Cum se prepara supele limpezi (2)
În prima parte a acestui articol, publicata cu ceva vreme în urma, am abordat cateva...
2 Comentarii
Cum sa gatesti un pui la cuptor
Pui la cuptor – cum sa impresionam cu un preparat simplu Un pui întreg, gatit...
4 Comentarii
Montarea preparatelor (2)
Pregatirea pentru montaj Sunt importante 4 aspecte: – spatiul de lucru trebuie sa fie organizat...
9 Comentarii
Montarea preparatelor (1)
Orice preparat implica eforturi, începand cu alegerea ingredientelor, pregatirea si gatirea lor. Dat fiind ca...
2 Comentarii
Cum se gatesc cerealele
Într-o serie de articole publicate anterior, am subliniat faptul ca civilizatia umana, asa cum o...
2 Comentarii
Cum se fac clatitele
Clatite – cum sa le preparam cu succes Clatitele se prepara în tigai cu laturi...
7 Comentarii
Acoperirea alimentelor cu cruste protectoare si crocante (2)
Acoperirea umeda a alimentelor Aluaturile care acopera alimentele ce urmeaza sa fie prajite în baie...
2 Comentarii
Acoperirea alimentelor cu cruste protectoare si crocante (1)
Acoperirea cu cruste protectoare este una dintre tehnicile culinare care se efectueaza înainte de tratarea...
4 Comentarii
Pe scurt despre vinegreta (2)
Vinegreta Vinegreta este un temen provenit din limba franceza (“vinaigrette”, diminutiv de la “vinaigre” care...
Cum se prepara supele limpezi (1)
Supe limpezi din zeama de carne Fiecare cultura culinara are propriul sau repertoriu de supe,...
1 Comentariu
Cum se gatesc leguminoasele uscate
Legumele uscate – cum le gatim? Fasolea, mazarea, nautul, bobii si lintea, cunoscute si ca...
8 Comentarii
Despre pastele europene (2)
Cum se gatesc pastele europene În aceasta a doua parte a articolului despre pastele europene...
10 Comentarii
Pe scurt despre deglazare
Deglazarea este o procedura culinara care implica folosirea unui lichid pentru a îndeparta reziduurile caramelizate...
5 Comentarii
Despre pastele europene (1)
Îmi plac mult pastele, de orice fel ar fi ele. Am avut ocazia sa lucrez...
2 Comentarii
Cum se gateste cu ierburi aromate
Fie ca le numim „verdeturi”, „ierburi aromate”, sau, simplu, doar „ierburi”, folosirea lor la gatit...
Sarea-n bucate
Cred ca toti cei care gatesc sunt constienti de rolul sarii adaugate în mancare. Este...
6 Comentarii
Cum se gatesc legumele în aburi
Aburirea este o metoda de gatit ideala pentru majoritatea legumelor. Nu numai ca permite pastrarea...
Cum se gatesc legumele în apa
Desi multi cred ca este banal si simplu sa prepari legume, este, de fapt, destul...
4 Comentarii
Pe scurt despre peste (2)
Generalitati despre cum se gateste pestele Gatitul pestelui poate parea intimidant la început, caci carnea...
4 Comentarii
Pe scurt despre peste (1)
Cum se alege si cum se pastreaza pestele Unele tipuri de peste sunt scumpe. De...
2 Comentarii
Prajirea în strat-de-ulei si în baie-de-ulei
Prajirea, în oricare forma a ei, este considerata a fi o metoda de gatit cu...
5 Comentarii
Cum se gateste carnea de pasare
Carnea de pasare – metode de gatire Pasarile, fie ca sunt pui, curcani, potarnici, prepelite...
3 Comentarii
Cum se gateste carnea de vita
Carnea de vita – Cum se gateste (ghid pentru alegere si gatire) Foarte multi prieteni...
34 Comentariu
Aburirea pe întelesul tuturor
Tehnica gatitului în aburi este folosita în multe culturi, dar este cunoscuta mai ales pentru...
12 Comentarii
Despre brezare (3)
În aceasta ultima parte de dicata brezarii, voi atinge subiectul prezarii mari, cea care gateste...
3 Comentarii
Despre brezare (2)
Vom vorbi astazi despre o varianta a „brezararii”: metoda de fata, „brezarea mica”, este cea...
9 Comentarii
Despre brezare (1)
Am mai avut, în trecut, o tentativa de a explica brezarea. Am facut-o, din pacate,...
6 Comentarii
Metode de gatit combinate
Am amintit în articolele trecute de metode de gatit „umede” si „uscate”. Am preluat aceasta...
2 Comentarii
Rumenirea pe întelesul tuturor
Rumenirea este o tehnica folosita pentru a obtine o crusta caramelizata la suprafata alimentelor, fara...
10 Comentarii
Calirea pe întelesul tuturor
În cazul unei caliri legumele tocate marunt sunt amestecate cu grasime si gatite la foc...
15 Comentarii
Amestecarea cu tigaia
Astazi va voi descrie pe scurt o tehnica nmita în engleza „pan tossing”; o traducere...
1 Comentariu
Prajirea pe întelesul tuturor
Prajirea este o metoda de gatit extrem de des utilizata în bucatarie, desi modul corect...
3 Comentarii
Cum se prepara sosurile de tigaie
Sosurile de tigaie, numite uneori “jus” sau “jiu”, sunt sosuri preparate “á la minute”, în...
5 Comentarii
Cum se gatesc ouale în aburi
Gatitul în aburi este o cale rapida, comoda si foarte simpla de a prepara ouale....
2 Comentarii
Cum se prepara frittata
Spre deosebire de omleta, care se prepara în întregime în tigaie, pe ochiul aragazului, si...
2 Comentarii
Cum se fac omletele
Cum se fac omletele – simplu sau complicat? Omleta este definita ca un preparat culinar...
2 Comentarii
Cum se fac ochiurile
Ochiurile se gatesc în tigaie, folosind o cantitate mica de grasime, de obicei ulei sau...
4 Comentarii
Cum se gatesc ouale
Ouale sunt un ingredint vital în orice bucatarie, datorita deosebitei lor versatilitati si calitatilor nutritive...
2 Comentarii
Cum se prepara rantasul
Rantasul – cum se face, de cate feluri este? Rantasul este un agent de îngrosare...
4 Comentarii
Cum se prepara fondurile (2)
Articolul dedicat fondurilor de bucatarie continua astazi cu o scurta descriere a fondului brun, a...
4 Comentarii
Cum se prepara fondurile (1)
Pentru un bucatar, fondurile sunt, dupa cutitul sau, cel mai important lucru din bucatarie, caci...
7 Comentarii
Metode de gatit prin imersare în mediu lichid
În articolul trecut, cel dedicat mijotarii, faceam o clasificare a metodelor de gatit si am...
7 Comentarii
Pe scurt despre mijotare
Tehnicile culinare care implica tratament termic se pot împarti în 3 mari categorii, dupa mediul...
10 Comentarii
Pe scurt despre acoperirea alimentelor (coating)
Introducere Cred ca termenul „acoperire” va mira. Recunosc ca nu este unul uzitat prin bucatarii;...
4 Comentarii
Pe scurt despre rehidratarea alimentelor uscate
Prin uscare alimentele îsi concentreaza gustul si, pierzand apa, scad în greutate; uscarea duce la...
8 Comentarii
Pe scurt despre asezonare
Asezonarea este o tehnica de baza în bucatarie. Ea reprezinta procedeul prin care mancarii i...
13 Comentarii
Unturi compozite
Va readuc în atentie o modalitate extrem de simpla si de versatila de a da...
4 Comentarii
Pastrarea si conservarea ierburilor aromate (3)
În acest ultim episod al mini-seriei dedicata pastrarii si conservarii ierburilor aromate, despre tipuri de...
17 Comentarii
Pastrarea si conservarea ierburilor aromate (2)
În prima parte a articolului am discutat despre modalitatile de pastrare pe termen scurt a...
14 Comentarii
Pastrarea si conservarea ierburilor aromate (1)
Ierburile aromate se numara printre ingredientele mele preferate. Ele si fructele de mare sunt principalele...
41 Comentariu
Asezonarea pe întelesul tuturor
Am intrat în domeniul gastronomic fara sa vreau, datorita pasiunii pe care am dezvoltat-o în...
16 Comentarii
Pe scurt despre sosul de rosii
Sosul de rosii este socotit a fi unul dintre cele cinci sosuri mama ale gastronomiei...
11 Comentarii
Pe scurt despre sosul Velouté
Sosul Velouté este, ca si Béchamel, preparat din rantas, dar cu adaus de fond alb...
28 Comentariu
Saramura – marinada surpriza
Cum spuneam in articolul anterior despre marinare, exista un caz particular de marinare, marinadele gatite....
22 Comentariu
Sos Bechamel – un rege in bucatarie
Sos Bechamel – sosul alb rege in bucatarie Sos Bechamel este sosul socotit regele sosurilor...
17 Comentarii
Marinarea pe întelesul tuturor
Desi marinarea este cunoscuta si în Europa de sute, sau chiar mii de ani, aceasta...
36 Comentariu
Pe scurt despre sosul bearnez
Tot din sosul olandez deriva si sosul béarnez, un sos extrem de important si care...
9 Comentarii
Cum se pastreaza pigmentul vegetalelor
Cum putem pastra culoarea vegetalelor în timpul gatirii? Toti parintii se plang ca progeniturile lor...
19 Comentarii
Pe scurt despre vinegreta (1)
Literatura de specialitate considera vinegreta a fi unul dintre sosurile importante ale gastronomiei occidentale (alaturi...
9 Comentarii
Cum se asezoneaza un wok
Wok-ul este un vas de gatit foarte versatil, cu fundul rotunjit, originar din China. Este...
Cum se gatesc corect pastele de orez
Paste de orez – gateste corect Cum, in ultimul timp, multe persoane vor sa evite...
5 Comentarii
Cum se gatesc corect pastele de grau
Cum se gatesc corect pastele de grau Imi plac pastele foarte mult, desi ani de...
4 Comentarii
Brezarea pe intelesul tuturor
Termenul provine din limba franceza, „braiser„, si denumeste o combinatie de metode de a gati,...
3 Comentarii
- 1
- 2