Gastronomie cu Radu Popovici - Sectiunea: Tehnologie culinara

Cum se prepara reteta de…

Cum se prepara supele limpezi (2)

În prima parte a acestui articol, publicata cu ceva vreme în urma, am abordat cateva...

2 Comentarii

Cum sa gatesti un pui la cuptor

Pui la cuptor – cum sa impresionam cu un preparat simplu Un pui întreg, gatit...

4 Comentarii

Montarea preparatelor (2)

Pregatirea pentru montaj Sunt importante 4 aspecte: – spatiul de lucru trebuie sa fie organizat...

9 Comentarii

Montarea preparatelor (1)

Orice preparat implica eforturi, începand cu alegerea ingredientelor, pregatirea si gatirea lor. Dat fiind ca...

2 Comentarii

Cum se gatesc cerealele

Într-o serie de articole publicate anterior, am subliniat faptul ca civilizatia umana, asa cum o...

2 Comentarii

Cum se fac clatitele

Clatite – cum sa le preparam cu succes Clatitele se prepara în tigai cu laturi...

7 Comentarii

Acoperirea alimentelor cu cruste protectoare si crocante (2)

Acoperirea umeda a alimentelor Aluaturile care acopera alimentele ce urmeaza sa fie prajite în baie...

2 Comentarii

Acoperirea alimentelor cu cruste protectoare si crocante (1)

Acoperirea cu cruste protectoare este una dintre tehnicile culinare care se efectueaza înainte de tratarea...

4 Comentarii

Pe scurt despre vinegreta (2)

Vinegreta Vinegreta este un temen provenit din limba franceza (“vinaigrette”, diminutiv de la “vinaigre” care...

Cum se prepara supele limpezi (1)

Supe limpezi din zeama de carne Fiecare cultura culinara are propriul sau repertoriu de supe,...

1 Comentariu

Cum se gatesc leguminoasele uscate

Legumele uscate – cum le gatim? Fasolea, mazarea, nautul, bobii si lintea, cunoscute si ca...

8 Comentarii

Despre pastele europene (2)

Cum se gatesc pastele europene În aceasta a doua parte a articolului despre pastele europene...

10 Comentarii

Pe scurt despre deglazare

Deglazarea este o procedura culinara care implica folosirea unui lichid pentru a îndeparta reziduurile caramelizate...

5 Comentarii

Despre pastele europene (1)

Îmi plac mult pastele, de orice fel ar fi ele. Am avut ocazia sa lucrez...

2 Comentarii

Cum se gateste cu ierburi aromate

Fie ca le numim „verdeturi”, „ierburi aromate”, sau, simplu, doar „ierburi”, folosirea lor la gatit...

Sarea-n bucate

Cred ca toti cei care gatesc sunt constienti de rolul sarii adaugate în mancare. Este...

6 Comentarii

Cum se gatesc legumele în aburi

Aburirea este o metoda de gatit ideala pentru majoritatea legumelor. Nu numai ca permite pastrarea...

Cum se gatesc legumele în apa

Desi multi cred ca este banal si simplu sa prepari legume, este, de fapt, destul...

4 Comentarii

Pe scurt despre peste (2)

Generalitati despre cum se gateste pestele Gatitul pestelui poate parea intimidant la început, caci carnea...

4 Comentarii

Pe scurt despre peste (1)

Cum se alege si cum se pastreaza pestele Unele tipuri de peste sunt scumpe. De...

2 Comentarii

Prajirea în strat-de-ulei si în baie-de-ulei

Prajirea, în oricare forma a ei, este considerata a fi o metoda de gatit cu...

5 Comentarii

Cum se gateste carnea de pasare

Carnea de pasare – metode de gatire Pasarile, fie ca sunt pui, curcani, potarnici, prepelite...

3 Comentarii

Cum se gateste carnea de vita

Carnea de vita – Cum se gateste (ghid pentru alegere si gatire) Foarte multi prieteni...

34 Comentariu

Aburirea pe întelesul tuturor

Tehnica gatitului în aburi este folosita în multe culturi, dar este cunoscuta mai ales pentru...

12 Comentarii

Despre brezare (3)

În aceasta ultima parte de dicata brezarii, voi atinge subiectul prezarii mari, cea care gateste...

3 Comentarii

Despre brezare (2)

Vom vorbi astazi despre o varianta a „brezararii”: metoda de fata, „brezarea mica”, este cea...

9 Comentarii

Despre brezare (1)

Am mai avut, în trecut, o tentativa de a explica brezarea. Am facut-o, din pacate,...

6 Comentarii

Metode de gatit combinate

Am amintit în articolele trecute de metode de gatit „umede” si „uscate”. Am preluat aceasta...

2 Comentarii

Rumenirea pe întelesul tuturor

Rumenirea este o tehnica folosita pentru a obtine o crusta caramelizata la suprafata alimentelor, fara...

10 Comentarii

Calirea pe întelesul tuturor

În cazul unei caliri legumele tocate marunt sunt amestecate cu grasime si gatite la foc...

15 Comentarii

Amestecarea cu tigaia

Astazi va voi descrie pe scurt o tehnica nmita în engleza „pan tossing”; o traducere...

1 Comentariu

Prajirea pe întelesul tuturor

Prajirea este o metoda de gatit extrem de des utilizata în bucatarie, desi modul corect...

3 Comentarii

Cum se prepara sosurile de tigaie

Sosurile de tigaie, numite uneori “jus” sau “jiu”, sunt sosuri preparate “á la minute”, în...

5 Comentarii

Cum se gatesc ouale în aburi

Gatitul în aburi este o cale rapida, comoda si foarte simpla de a prepara ouale....

2 Comentarii

Cum se prepara frittata

Spre deosebire de omleta, care se prepara în întregime în tigaie, pe ochiul aragazului, si...

2 Comentarii

Cum se fac omletele

Cum se fac omletele – simplu sau complicat? Omleta este definita ca un preparat culinar...

2 Comentarii

Cum se fac ochiurile

Ochiurile se gatesc în tigaie, folosind o cantitate mica de grasime, de obicei ulei sau...

4 Comentarii

Cum se gatesc ouale

Ouale sunt un ingredint vital în orice bucatarie, datorita deosebitei lor versatilitati si calitatilor nutritive...

2 Comentarii

Cum se prepara rantasul

Rantasul – cum se face, de cate feluri este? Rantasul este un agent de îngrosare...

4 Comentarii

Cum se prepara fondurile (2)

Articolul dedicat fondurilor de bucatarie continua astazi cu o scurta descriere a fondului brun, a...

4 Comentarii

Cum se prepara fondurile (1)

Pentru un bucatar, fondurile sunt, dupa cutitul sau, cel mai important lucru din bucatarie, caci...

7 Comentarii

Metode de gatit prin imersare în mediu lichid

În articolul trecut, cel dedicat mijotarii, faceam o clasificare a metodelor de gatit si am...

7 Comentarii

Pe scurt despre mijotare

Tehnicile culinare care implica tratament termic se pot împarti în 3 mari categorii, dupa mediul...

10 Comentarii

Pe scurt despre acoperirea alimentelor (coating)

Introducere Cred ca termenul „acoperire” va mira. Recunosc ca nu este unul uzitat prin bucatarii;...

4 Comentarii

Pe scurt despre rehidratarea alimentelor uscate

Prin uscare alimentele îsi concentreaza gustul si, pierzand apa, scad în greutate; uscarea duce la...

8 Comentarii

Pe scurt despre asezonare

Asezonarea este o tehnica de baza în bucatarie. Ea reprezinta procedeul prin care mancarii i...

13 Comentarii

Unturi compozite

Va readuc în atentie o modalitate extrem de simpla si de versatila de a da...

4 Comentarii

Pastrarea si conservarea ierburilor aromate (3)

În acest ultim episod al mini-seriei dedicata pastrarii si conservarii ierburilor aromate, despre tipuri de...

17 Comentarii

Pastrarea si conservarea ierburilor aromate (2)

În prima parte a articolului am discutat despre modalitatile de pastrare pe termen scurt a...

14 Comentarii

Pastrarea si conservarea ierburilor aromate (1)

Ierburile aromate se numara printre ingredientele mele preferate. Ele si fructele de mare sunt principalele...

41 Comentariu

Asezonarea pe întelesul tuturor

Am intrat în domeniul gastronomic fara sa vreau, datorita pasiunii pe care am dezvoltat-o în...

16 Comentarii

Pe scurt despre sosul de rosii

Sosul de rosii este socotit a fi unul dintre cele cinci sosuri mama ale gastronomiei...

11 Comentarii

Pe scurt despre sosul Velouté

Sosul Velouté este, ca si Béchamel, preparat din rantas, dar cu adaus de fond alb...

28 Comentariu

Saramura – marinada surpriza

Cum spuneam in articolul anterior despre marinare, exista un caz particular de marinare, marinadele gatite....

22 Comentariu

Sos Bechamel – un rege in bucatarie

Sos Bechamel – sosul alb rege in bucatarie Sos Bechamel este sosul socotit regele sosurilor...

17 Comentarii

Marinarea pe întelesul tuturor

Desi marinarea este cunoscuta si în Europa de sute, sau chiar mii de ani, aceasta...

36 Comentariu

Pe scurt despre sosul bearnez

Tot din sosul olandez deriva si sosul béarnez, un sos extrem de important si care...

9 Comentarii

Cum se pastreaza pigmentul vegetalelor

Cum putem pastra culoarea vegetalelor în timpul gatirii? Toti parintii se plang ca progeniturile lor...

19 Comentarii

Pe scurt despre vinegreta (1)

Literatura de specialitate considera vinegreta a fi unul dintre sosurile importante ale gastronomiei occidentale (alaturi...

9 Comentarii

Cum se asezoneaza un wok

Wok-ul este un vas de gatit foarte versatil, cu fundul rotunjit, originar din China. Este...

Cum se gatesc corect pastele de orez

Paste de orez – gateste corect Cum, in ultimul timp, multe persoane vor sa evite...

5 Comentarii

Cum se gatesc corect pastele de grau

Cum se gatesc corect pastele de grau Imi plac pastele foarte mult, desi ani de...

4 Comentarii

Brezarea pe intelesul tuturor

Termenul provine din limba franceza, „braiser„, si denumeste o combinatie de metode de a gati,...

3 Comentarii