Gastronomie cu Radu Popovici - Sectiunea: Tehnologie culinara
Cum se prepara reteta de…
Cum se prepara supele limpezi (2)
În prima parte a acestui articol, publicata cu ceva vreme în urma, am abordat cateva [...]
2 Comentarii
apr.
Cum sa gatesti un pui la cuptor
Pui la cuptor – cum sa impresionam cu un preparat simplu Un pui întreg, gatit [...]
4 Comentarii
mart.
Montarea preparatelor (2)
Pregatirea pentru montaj Sunt importante 4 aspecte: – spatiul de lucru trebuie sa fie organizat [...]
9 Comentarii
mart.
Montarea preparatelor (1)
Orice preparat implica eforturi, începand cu alegerea ingredientelor, pregatirea si gatirea lor. Dat fiind ca [...]
2 Comentarii
mart.
Cum se gatesc cerealele
Într-o serie de articole publicate anterior, am subliniat faptul ca civilizatia umana, asa cum o [...]
2 Comentarii
mart.
Cum se fac clatitele
Clatite – cum sa le preparam cu succes Clatitele se prepara în tigai cu laturi [...]
7 Comentarii
feb.
Acoperirea alimentelor cu cruste protectoare si crocante (2)
Acoperirea umeda a alimentelor Aluaturile care acopera alimentele ce urmeaza sa fie prajite în baie [...]
2 Comentarii
Acoperirea alimentelor cu cruste protectoare si crocante (1)
Acoperirea cu cruste protectoare este una dintre tehnicile culinare care se efectueaza înainte de tratarea [...]
4 Comentarii
ian.
Pe scurt despre vinegreta (2)
Vinegreta Vinegreta este un temen provenit din limba franceza (“vinaigrette”, diminutiv de la “vinaigre” care [...]
Cum se prepara supele limpezi (1)
Supe limpezi din zeama de carne Fiecare cultura culinara are propriul sau repertoriu de supe, [...]
1 Comentariu
Cum se gatesc leguminoasele uscate
Legumele uscate – cum le gatim? Fasolea, mazarea, nautul, bobii si lintea, cunoscute si ca [...]
8 Comentarii
nov.
Despre pastele europene (2)
Cum se gatesc pastele europene În aceasta a doua parte a articolului despre pastele europene [...]
10 Comentarii
nov.
Pe scurt despre deglazare
Deglazarea este o procedura culinara care implica folosirea unui lichid pentru a îndeparta reziduurile caramelizate [...]
5 Comentarii
Despre pastele europene (1)
Îmi plac mult pastele, de orice fel ar fi ele. Am avut ocazia sa lucrez [...]
2 Comentarii
Cum se gateste cu ierburi aromate
Fie ca le numim “verdeturi”, “ierburi aromate”, sau, simplu, doar “ierburi”, folosirea lor la gatit [...]
Sarea-n bucate
Cred ca toti cei care gatesc sunt constienti de rolul sarii adaugate în mancare. Este [...]
6 Comentarii
Cum se gatesc legumele în aburi
Aburirea este o metoda de gatit ideala pentru majoritatea legumelor. Nu numai ca permite pastrarea [...]
oct.
Cum se gatesc legumele în apa
Desi multi cred ca este banal si simplu sa prepari legume, este, de fapt, destul [...]
4 Comentarii
Pe scurt despre peste (2)
Generalitati despre cum se gateste pestele Gatitul pestelui poate parea intimidant la început, caci carnea [...]
4 Comentarii
Pe scurt despre peste (1)
Cum se alege si cum se pastreaza pestele Unele tipuri de peste sunt scumpe. De [...]
2 Comentarii
Prajirea în strat-de-ulei si în baie-de-ulei
Prajirea, în oricare forma a ei, este considerata a fi o metoda de gatit cu [...]
5 Comentarii
Cum se gateste carnea de pasare
Carnea de pasare – metode de gatire Pasarile, fie ca sunt pui, curcani, potarnici, prepelite [...]
3 Comentarii
sept.
Cum se gateste carnea de vita
Carnea de vita – Cum se gateste (ghid pentru alegere si gatire) Foarte multi prieteni [...]
34 Comentariu
aug.
Aburirea pe întelesul tuturor
Tehnica gatitului în aburi este folosita în multe culturi, dar este cunoscuta mai ales pentru [...]
12 Comentarii
Despre brezare (3)
În aceasta ultima parte de dicata brezarii, voi atinge subiectul prezarii mari, cea care gateste [...]
3 Comentarii
Despre brezare (2)
Vom vorbi astazi despre o varianta a “brezararii”: metoda de fata, “brezarea mica”, este cea [...]
9 Comentarii
Despre brezare (1)
Am mai avut, în trecut, o tentativa de a explica brezarea. Am facut-o, din pacate, [...]
6 Comentarii
Metode de gatit combinate
Am amintit în articolele trecute de metode de gatit “umede” si “uscate”. Am preluat aceasta [...]
2 Comentarii
Rumenirea pe întelesul tuturor
Rumenirea este o tehnica folosita pentru a obtine o crusta caramelizata la suprafata alimentelor, fara [...]
10 Comentarii
Calirea pe întelesul tuturor
În cazul unei caliri legumele tocate marunt sunt amestecate cu grasime si gatite la foc [...]
15 Comentarii
Amestecarea cu tigaia
Astazi va voi descrie pe scurt o tehnica nmita în engleza “pan tossing”; o traducere [...]
1 Comentariu
Prajirea pe întelesul tuturor
Prajirea este o metoda de gatit extrem de des utilizata în bucatarie, desi modul corect [...]
3 Comentarii
Cum se prepara sosurile de tigaie
Sosurile de tigaie, numite uneori “jus” sau “jiu”, sunt sosuri preparate “á la minute”, în [...]
5 Comentarii
Cum se gatesc ouale în aburi
Gatitul în aburi este o cale rapida, comoda si foarte simpla de a prepara ouale. [...]
2 Comentarii
Cum se prepara frittata
Spre deosebire de omleta, care se prepara în întregime în tigaie, pe ochiul aragazului, si [...]
2 Comentarii
Cum se fac omletele
Cum se fac omletele – simplu sau complicat? Omleta este definita ca un preparat culinar [...]
2 Comentarii
Cum se fac ochiurile
Ochiurile se gatesc în tigaie, folosind o cantitate mica de grasime, de obicei ulei sau [...]
4 Comentarii
Cum se gatesc ouale
Ouale sunt un ingredint vital în orice bucatarie, datorita deosebitei lor versatilitati si calitatilor nutritive [...]
2 Comentarii
Cum se prepara rantasul
Rantasul – cum se face, de cate feluri este? Rantasul este un agent de îngrosare [...]
4 Comentarii
mai
Cum se prepara fondurile (2)
Articolul dedicat fondurilor de bucatarie continua astazi cu o scurta descriere a fondului brun, a [...]
4 Comentarii
Cum se prepara fondurile (1)
Pentru un bucatar, fondurile sunt, dupa cutitul sau, cel mai important lucru din bucatarie, caci [...]
7 Comentarii
Metode de gatit prin imersare în mediu lichid
În articolul trecut, cel dedicat mijotarii, faceam o clasificare a metodelor de gatit si am [...]
7 Comentarii
Pe scurt despre mijotare
Tehnicile culinare care implica tratament termic se pot împarti în 3 mari categorii, dupa mediul [...]
10 Comentarii
Pe scurt despre acoperirea alimentelor (coating)
Introducere Cred ca termenul “acoperire” va mira. Recunosc ca nu este unul uzitat prin bucatarii; [...]
4 Comentarii
Pe scurt despre rehidratarea alimentelor uscate
Prin uscare alimentele îsi concentreaza gustul si, pierzand apa, scad în greutate; uscarea duce la [...]
8 Comentarii
apr.
- 1
- 2