Gastronomie cu Radu Popovici - Sectiunea: Tehnologie culinara

Cum se prepara reteta de…

Cum se prepara supele limpezi (2)

În prima parte a acestui articol, publicata cu ceva vreme în urma, am abordat cateva [...]

2 Comentarii

Cum sa gatesti un pui la cuptor

Pui la cuptor – cum sa impresionam cu un preparat simplu Un pui întreg, gatit [...]

4 Comentarii

Montarea preparatelor (2)

Pregatirea pentru montaj Sunt importante 4 aspecte: – spatiul de lucru trebuie sa fie organizat [...]

9 Comentarii

Montarea preparatelor (1)

Orice preparat implica eforturi, începand cu alegerea ingredientelor, pregatirea si gatirea lor. Dat fiind ca [...]

2 Comentarii

Cum se gatesc cerealele

Într-o serie de articole publicate anterior, am subliniat faptul ca civilizatia umana, asa cum o [...]

2 Comentarii

Cum se fac clatitele

Clatite – cum sa le preparam cu succes Clatitele se prepara în tigai cu laturi [...]

7 Comentarii

Acoperirea alimentelor cu cruste protectoare si crocante (2)

Acoperirea umeda a alimentelor Aluaturile care acopera alimentele ce urmeaza sa fie prajite în baie [...]

2 Comentarii

Acoperirea alimentelor cu cruste protectoare si crocante (1)

Acoperirea cu cruste protectoare este una dintre tehnicile culinare care se efectueaza înainte de tratarea [...]

4 Comentarii

Pe scurt despre vinegreta (2)

Vinegreta Vinegreta este un temen provenit din limba franceza (“vinaigrette”, diminutiv de la “vinaigre” care [...]

Cum se prepara supele limpezi (1)

Supe limpezi din zeama de carne Fiecare cultura culinara are propriul sau repertoriu de supe, [...]

1 Comentariu

Cum se gatesc leguminoasele uscate

Legumele uscate – cum le gatim? Fasolea, mazarea, nautul, bobii si lintea, cunoscute si ca [...]

8 Comentarii

Despre pastele europene (2)

Cum se gatesc pastele europene În aceasta a doua parte a articolului despre pastele europene [...]

10 Comentarii

Pe scurt despre deglazare

Deglazarea este o procedura culinara care implica folosirea unui lichid pentru a îndeparta reziduurile caramelizate [...]

5 Comentarii

Despre pastele europene (1)

Îmi plac mult pastele, de orice fel ar fi ele. Am avut ocazia sa lucrez [...]

2 Comentarii

Cum se gateste cu ierburi aromate

Fie ca le numim “verdeturi”, “ierburi aromate”, sau, simplu, doar “ierburi”, folosirea lor la gatit [...]

Sarea-n bucate

Cred ca toti cei care gatesc sunt constienti de rolul sarii adaugate în mancare. Este [...]

6 Comentarii

Cum se gatesc legumele în aburi

Aburirea este o metoda de gatit ideala pentru majoritatea legumelor. Nu numai ca permite pastrarea [...]

Cum se gatesc legumele în apa

Desi multi cred ca este banal si simplu sa prepari legume, este, de fapt, destul [...]

4 Comentarii

Pe scurt despre peste (2)

Generalitati despre cum se gateste pestele Gatitul pestelui poate parea intimidant la început, caci carnea [...]

4 Comentarii

Pe scurt despre peste (1)

Cum se alege si cum se pastreaza pestele Unele tipuri de peste sunt scumpe. De [...]

2 Comentarii

Prajirea în strat-de-ulei si în baie-de-ulei

Prajirea, în oricare forma a ei, este considerata a fi o metoda de gatit cu [...]

5 Comentarii

Cum se gateste carnea de pasare

Carnea de pasare – metode de gatire Pasarile, fie ca sunt pui, curcani, potarnici, prepelite [...]

3 Comentarii

Cum se gateste carnea de vita

Carnea de vita – Cum se gateste (ghid pentru alegere si gatire) Foarte multi prieteni [...]

34 Comentariu

Aburirea pe întelesul tuturor

Tehnica gatitului în aburi este folosita în multe culturi, dar este cunoscuta mai ales pentru [...]

12 Comentarii

Despre brezare (3)

În aceasta ultima parte de dicata brezarii, voi atinge subiectul prezarii mari, cea care gateste [...]

3 Comentarii

Despre brezare (2)

Vom vorbi astazi despre o varianta a “brezararii”: metoda de fata, “brezarea mica”, este cea [...]

9 Comentarii

Despre brezare (1)

Am mai avut, în trecut, o tentativa de a explica brezarea. Am facut-o, din pacate, [...]

6 Comentarii

Metode de gatit combinate

Am amintit în articolele trecute de metode de gatit “umede” si “uscate”. Am preluat aceasta [...]

2 Comentarii

Rumenirea pe întelesul tuturor

Rumenirea este o tehnica folosita pentru a obtine o crusta caramelizata la suprafata alimentelor, fara [...]

10 Comentarii

Calirea pe întelesul tuturor

În cazul unei caliri legumele tocate marunt sunt amestecate cu grasime si gatite la foc [...]

15 Comentarii

Amestecarea cu tigaia

Astazi va voi descrie pe scurt o tehnica nmita în engleza “pan tossing”; o traducere [...]

1 Comentariu

Prajirea pe întelesul tuturor

Prajirea este o metoda de gatit extrem de des utilizata în bucatarie, desi modul corect [...]

3 Comentarii

Cum se prepara sosurile de tigaie

Sosurile de tigaie, numite uneori “jus” sau “jiu”, sunt sosuri preparate “á la minute”, în [...]

5 Comentarii

Cum se gatesc ouale în aburi

Gatitul în aburi este o cale rapida, comoda si foarte simpla de a prepara ouale. [...]

2 Comentarii

Cum se prepara frittata

Spre deosebire de omleta, care se prepara în întregime în tigaie, pe ochiul aragazului, si [...]

2 Comentarii

Cum se fac omletele

Cum se fac omletele – simplu sau complicat? Omleta este definita ca un preparat culinar [...]

2 Comentarii

Cum se fac ochiurile

Ochiurile se gatesc în tigaie, folosind o cantitate mica de grasime, de obicei ulei sau [...]

4 Comentarii

Cum se gatesc ouale

Ouale sunt un ingredint vital în orice bucatarie, datorita deosebitei lor versatilitati si calitatilor nutritive [...]

2 Comentarii

Cum se prepara rantasul

Rantasul – cum se face, de cate feluri este? Rantasul este un agent de îngrosare [...]

4 Comentarii

Cum se prepara fondurile (2)

Articolul dedicat fondurilor de bucatarie continua astazi cu o scurta descriere a fondului brun, a [...]

4 Comentarii

Cum se prepara fondurile (1)

Pentru un bucatar, fondurile sunt, dupa cutitul sau, cel mai important lucru din bucatarie, caci [...]

7 Comentarii

Metode de gatit prin imersare în mediu lichid

În articolul trecut, cel dedicat mijotarii, faceam o clasificare a metodelor de gatit si am [...]

7 Comentarii

Pe scurt despre mijotare

Tehnicile culinare care implica tratament termic se pot împarti în 3 mari categorii, dupa mediul [...]

10 Comentarii

Pe scurt despre acoperirea alimentelor (coating)

Introducere Cred ca termenul “acoperire” va mira. Recunosc ca nu este unul uzitat prin bucatarii; [...]

4 Comentarii

Pe scurt despre rehidratarea alimentelor uscate

Prin uscare alimentele îsi concentreaza gustul si, pierzand apa, scad în greutate; uscarea duce la [...]

8 Comentarii