Ieri am avut musafiri, iar eu mi-am facut de cap in bucatarie, gatind vreo 6 ore. Am ocolit porcul, caci m-am gandit ca musafirii mei vin oricum dupa o zi in care au avut ocazia sa se „porcaiasca” deja. Am zis sa le fac ceva mai usor. Cum se va vedea mai jos, a fost usor, dar al naibii de mult.
Am vrut sa fac doar cateva preparate, dar cum aveam in cap prea multe variante, iar frigiderul si camara erau pline, a iesit altceva decat aveam de gand. Meniul final a fost:
– salata de telina cu avocado si nuca
– salata verde cu somon, dressing de iaurt si crutoane
– salata de homari cu maioneza picanta
– dorada cu fenicul
– dorada la cuptor, in sos de lapte de cocos, aromata cu garam masala
– rata cu portocale
– chec cu fructe
– tarta cu pere si dulceata de portocale
– tarta cu gutui, mere si stafide
– tarta cu fructe de padure
Totul a iesit bine: gustos, corect gatit, aromat, decorat etc., asa ca eu am fost multumit. Musafirii s-au delectat, dar a fost o incercare prea dura pentru ei. Saracii, n-au putut manca nici jumatate si au plecat cu niste burti imense.
Concluzie: noi, romanii (printre care si eu), gatim ca disperatii atunci cand avem musafiri, si nai ales daca este vorba despre vreo sarbatoare. Eu am depasit orice limita: 10 feluri, dintre care 4 deserturi! Zici ca nu mai gatisem de-o viata. Cred ca eram in transa.
Retetele in zilele urmatoare, pe blog.
Radu lasa ca o sa postez platourile sa vezi ce festive sunt :)))) Iti doresc un An Nou plin de bucurii, proiecte duse la capat si in primul rand cu multa sanatate !!!!!
@Sylvia: Abia astept sa le vad. La multi ani!
Fie sa ai parte de tot de iti doresti, de Sarbatori fericite si de un An Nou minunat, de multa dragoste si impliniri, cu mult drag iti ureaza Laura Laurentiu!
@Laura: Multumesc mult! Un an nou fericit si plin de surprize placute!
Suuuuuuuuuuuuper tare concluzia ta, daca ai stii de care ori m-am regasit in postura de care vorbesti tu. Tot ce ai enumerat tu acolo suna fascinat dar cred ca ar fi ajuns la trei mese 🙂 . Foarte greu m-am domolit si eu cu gatitul , dupa ce m-am luptat sanatos cu kg sa le dau jos :). Nu sunt complet vindecata nici acum dar mi-am impus sa gatesc in cantitati minimaliste si sa nu fac multe feluri o data , plus ca sar mai mereu de desert 🙂 o cafea buna ceva fructe sau o inghetata lasata optional e metoda mea. De exemplu de Rev pentru ca stam acasa nu voi face decat niste platouri de gustari reci ( cu bunataturi specifice perioadei si branzeturi ) pe rondele de paine prajita si pe biscuiti sarati si o salata cu fructe de mare si champanie rece. Promit 🙂 . In alta ordine de idei suna excelent toate salatale tale si tare vreau sa le testez .
@Sylvia: Am inceput deja sa le postez pe blog. Si meniul tau suna foatrte bine, desi nu chiar pentru Revelion. 😀
ha ha! asa este! chiar ca la noi, la romani, exista ideea asta sa fie masa cat mai bogata! la mine nu s-a mancat nici pe jumatate din cat am gatit, asa ca….:)…..si de Revelion o luam de la capat!
Oricum, ai pregatit niste minunatii care tare mi-ar placea ( nu stiu cand o sa mai pun in parctica atatea retete, ca ma laud ca din ianuarie ma apuc de regim! )
@ophelia: Eu nu prea gatesc chestii „grele”. Depinde ce regim tii; totusi cred ca unele dintre retete ti s-ar potrivi si la regim; ori le iei ca atare, ori le mai „potrivesti” dupa cerinte. 🙂
@Radu: Sa ne vinzi si noua pontul cu salata aia de homari 😉
@mihai: O sa pun reteta pe blog. Ii vine randul imediat. 🙂
Eu aveam alte idei pt. meniul de sarbatori dar trebuie sa fac pe plac familionului, am ajutat la sarmale si prajituri de nu stiu cate calorii… desigur traditionale!!! cand am terminat de gatit nu mi-a trebuit nici sa le vad, ne asteapta o cura de legume la intoarcere, nu de alta, dar nu mai incapem in haine, hi hi hi!
Sarbatori frumoase va dorim din Baia Mare!!!
@Ramona: Chiar ma intrebam ce este cu tine. Esti acasa, la ai tai! Cred ca ti-era dor de ei. Lasa ca te razbuni tu, inapoi in Portugalia! 🙂
Mda, nu fi prea dur cu tine! Se mai intampla si asa ceva, iar daca as fi in stare sa-mi fac autocritica as incepe sa insor si eu cateva feluri de mancare pe care nici nu am apucat sa le gust macar… Unele retete le-aam amanat pentru revelion, altele au fost la cerere si… tot asa. Cum am avut musafiri in vreo trei etape, in zile diferite, a fost cat de cat ok. Oricum, de-abia astept unele retete enumerate de tine!
@Elena: Trei randuri de musafiri? Ai nervii tari. 🙂
Mi se intampla si mie adesea sa intru in bucatarie cu un gand si mai apoi sa ies de acolo cu mult mai multe. :)))
@miha: Asta-i creativitate. 🙂
Uau! Abia astept retetele! Ai facut atatea in doar 6 ore? Cred ca mie mi-ar fi luat dublu. 😀
@toni: Am avut un ajutor la spalat vase. In plus, am doua bucatarii, deci si doua cuptoare. 🙂