Reteta de fata este o adaptare dupa mult mai binecunoscutul gazpacho de rosii spaniol. Supa este foarte aromata si racoritoare, cu gust acrisor-picant-vag dulceag. O sa simtiti bine si castravetii si capsunile, ca si aromele ierburilor; aromele mirodeniilor sunt un pic mai “joase”, undeva in planul al doilea.
Incercati aceasta supa atunci cand capsunile sunt in sezon. Alegeti-le pline de gust si aroma, caci calitatea lor este determinanta pentru rezultatul final.
Aceasta reteta a fost servita la GUXT, la evenimentul cu tema “Ziua in care vin capsunile”.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 40 secunde
Ingrediente:
400 g castravete, tocat grosier
800 g capsuni proaspete
1-2 catei de usturoi
1 ceapa mica, tocata grosier
1 lingurita de sare, sau dupa gust
1/2 lingurita de piper negru, proaspat macinat
4 linguri de ulei de masline extra virgin
2 linguri de otet balsamic
2 linguri de busuioc proaspat, tocat
5 linguri de menta proaspata, tocata
1 lingurita de frunze proaspete de cimbru
1 lingurita de zahar, sau cat este nevoie
1 lingurita de piper roz
2 lingurite de boabe de coriandru
1/2 lingurita de seminte de cardamom verde
1/4 lingurita de fulgi de ardei iute, sau dupa gust
Instructiuni:
Se incinge o tigaita pe flacara mica. Se prajesc uscat, fara ulei, boabele de piper roz, coriandru si cardamom, circa 40-50 de secunde, sau pana ce incep sa miroasa. Se ia tigaita de pe foc si se transfera mirodeniile intr-o piua, sau o rasnita de cafea. Se piseaza/proceseaza pana ce sunt macinate fin.
Intr-un robot de bucatarie se proceseaza castravetii, capsunile, ceapa si usturoiul pana ce se obtine o pasta fina si omogena. Se adauga busuiocul, cimbrul si menta si se continua pana ce ierburile sunt incorporate in mixtura.
Se adauga mirodeniile si jumatate din uleiul de masline. Se potriveste gustul adaugand sare, zahar si piper negru. Se transfera supa in frigider. Se serveste rece, stropita cu ulei de masline si otet balsamic.
Nota:
Semintele de cardamom se obtin desfacand cu grija pastaile si indepartand cojile. Semintele au culoare bruna, inchisa, si sunt foarte aromate.