Iata o reteta simpla si rapida. Am asezonat-o destul de indraznet, riscand o combinatie mai putin obisnuita atunci cand se gatesc paste. De obicei sosurile pe baza de smantana se condimenteaza cu nucsoara si piper alb, dar aici am dorit un contrast de culoare, gust si aroma, asa ca am folosit piper negru, mustar si ardei iute.
Gnocchi cu pui si sos de mustar

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
250 g gnocchi de cartofi
sare
2 linguri de ulei de masline
1 lingurita de boabe de mustar
200 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat cubulete mici
piper negru, proaspat macinat
1 ceapa mare, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
2 lingurite de ardei iute rosu, curatat de seminte si vinisoare si tocat marunt
2 linguri de brandy (sau coniac)
150 g smantana pentru gatit (32% grasime)
2 lingurite de pasta de mustar iute
2 linguri de branza Parmesan, proapat rasa
3 linguri de frunze proaspete de busuioc, tocate
frunzulite de busuioc, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare, la foc mediu. Se adauga semintele de mustar si se prajesc 30-40 de secunde, pana ce incep sa sfaraie.

Se sareaza si se pipereaza carnea, se adauga in uleiul aromatizat cu mustar si se prajeste la foc mediu, timp de 4 minute sau pana ce este facuta si incepe sa se rumeneasca. Se transfera pe o farfurie calda.

Se face focul mic si se adauga in tigaie ceapa tocata. Se sareaza si se caleste 4 minute, amestecand frecvent pana ce se inmoaie si se face translucida. Se adauga usturoiul si ardeiul iute si se continua 1 minut. Se adauga brandy-ul, se amesteca si se racaie bine tigaia pentru a incorpora eventualele reziduuri caramelizate lasate de carne.

Se flambeaza brandy-ul si, cand flacarile dispar, se adauga smantana si pasta de mustar. Se amesteca si se da in clocot mixtura. Se mijoteaza 2 minute, pana ce sosul se ingroasa putin.
Se adauga carnea si branza rasa. Se amesteca 1-2 minute, la foc mic-mediu, pana ce se incinge bine.

Intre timp se fierb gnocchi maxim 2 minute, in multa apa cu multa sare (circa 2 lingurite la 1 litru de apa). Imediat ce primii gnocchi se ridica la suprafata, se culeg toti cu o spumiera si se adauga in tigaie. Se asezoneaza cu piper, se amesteca cu grija si se servesc imediat, ornati cu frunzulite de busuioc.

Sfaturi:
Eu am folosit ca brandy distilat de vin invechit Milcov. Este excelent la gatit si bun (cel putin dupa gustul meu) la baut. Cred ca din tot ce am vazut pe piata ofera cel mai bun raport pret-calitate din punctul meu de vedere, adica al unei persoane care il pune 70% in cratita si doar 30% in pahar.

Inainte de a adauga gnocchi in tigaie, puneti acolo 1-2 linguri din lichidul in care fierb. Amidonul din el va da consistenta sosului.

Nota:
Am folosit termenul „a mijota” pentru a denumi fierberea mnolcoma, fara clocot, care are loc la temperaturi intre 90 si 95 °C. Termenul este adaptat din limba franceza, de la „mijoter” (in engleza: to simmer).