Goong pad khing – Creveti cu ghimbir

Acum cateva zile am avut ocazia sa revad filmuletele pe care le-am facut in Bangkok, in 2008. Am filmat atunci tot ceea ce am gasit legat de mancare: scene din piete, magazine, gatit stradal etc.. Scena despre care vreau sa vorbesc acum s-a desfasurat seara, atunci cand am mancat in Yaowarat, cartierul chinezesc, ceea ce se gatea la o taraba, pe strada.
Goong pad khing - Creveti cu ghimbir
Am revazut crevetii si pestii proaspeti, asezati pe pat de gheata, legumele proaspete, vibrant colorate, stropite cu apa rece, si wokul incins, la care gatea un barbat, probabil pe la 40 de ani. Eram singurii occidentali care mancau acolo (ceea ce eu am luat drept semn bun), si nu am avut de ce sa regretam: masa a fost memorabila.

Incerc aici sa recreez una dintre retetele preparate pentru mine in acea seara. Pe atunci nu stiam prea exact ce mi se pusese in farfurie, dar cineva, care vorbea putintel engleza, mi-a spus ca este vorba despre creveti cu carne tocata de porc si ghimbir. Am reusit sa identific reteta dupa sase ani, si puteti citi titlul ei atat in romana, cat si intr-o thailandeza transliterata.
“Goong” inseamna creveti, “pad” inseamna prajit, recte stir-fry, iar “khing” inseamna ghimbir. Varianta d ereteta aleasa de mine mai contine si carne de porc tocata; porc se spune “moo”, asa ca, probabil, titlul complet al retetei ar trebui sa fie ceva asemanator cu Goong moo pad khing.

Reteta aceasta se gateste mai ales pe strada si nu are o lista de ingrediente fixa. Cum spuneam, varianta pe care o prefer eu contine si carne de porc tocata, dar puteti gati reteta doar cu creveti, caz in care trebuie sa le suplimentati cantitatea. Thailandezii folosesc o serie de vegetale locale, asa ca aici trebuie sa ne adaptam la ce se gaseste pe la noi (vezi Sfaturi).

Citeste si articolul →   Spread aromatizat cu busuioc

Pe atunci nu am facut legatura, cred ca acea seara a fost prea plina de informatii si impresii, dar acum mi se pare foarte clar ca reteta este de inspiratie chinezeasca. Amestecul de porc cu creveti, o alaturare des intalnita in bucataria chinezeasca, folosirea ghimbirului, a sosului de soia si a celui de stridii, toate foarte populare in China, modul de a taia ingredientele si tehnica stir-fry, si acestea preluate tot de la chinezi… toate acestea mi se par argumente in favoarea acestei afirmatii.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + rehidratare
Timp de gatit: 4 minute

Ingrediente:
11/2 lingura de ulei de arahide
20 creveti, curatati
300 g carne tocata de porc
4 catei mari de usturoi de usturoi, tocati marunt
3-4 ardei iuti thailandezi, mici, sau dupa gustul dvs., taiati fasiute
2 linguri de zahar de palmier
1 1/2 lingura de sos de peste
1 1/2 lingurite de sare
1 1/2 lingura de sos de soia dark
1 1/2 lingura de sos de stridii
1 ardei gras rosu, taiat julienne
1 ardei gras galben, taiat julienne
20 cm bucata de castravete, taiat sferturi, pe lungime, si apoi taiat julienne
50 g ciuperci Shiitake uscate
100 g ghimbir taiat julienne
coriandru, pentru garnisit

Instructiuni:
Se rehidrateaza ciupercile in apa fierbinte, timp de circa 15 minute. Se storc de apa si se taie fasiute. Nu aruncati apa in care s-au inmuiat ciupercile, caci are gust bun si o puteti folosi in reteta.

Se incinge uleiul in wok-ul deja incins, la foc foarte iute. Se adauga crevetii si carnea de porc. Se amesteca 20 de secunde, amestecand viguros si spargand aglomerarile de carne tocata.
Se adauga usturoi si ardei iute si se amesteca alte 10 secunde, sau pana ce usturoiul incepe sa miroasa puternic.

Citeste si articolul →   Lup de mare cu legume si rozmarin

Se adauga sare, zahar, sos de peste, sos de soia, sos de stridii si se amesteca. Dupa circa 30 de secunde, se adauga castravete, ciuperci, ardei grasi si ghimbir. Se amesteca si se adauga putin (circa 2-3 linguri) din apa in care s-au inmuiat ciupercile. Se gateste mixtura 20 de secunde.

Nota:
Mie mi s-a parut pefecta asezonarea listata in reteta, dar poate aveti alte preferinte. Gustati preparatul la safrsit si adaugati, daca simtiti nevoia, sos de peste, zahar, sos de soia etc.

In final, preparatul se presara cu coriandru tocat. Eu am preferat menta; in ultima vreme mi se pare ca merge mai bine atat cu crevetii, cat si cu porcul, vita sau puiul; probabil trec eu printr-o faza mentolata, incurajata si de faptul ca gasesc extrem de rar coriandru.
Oricum, reteta ar fi avut foarte putin coriandru, acesta neinfluentand gustul sau aroma; in acest caz puteti folosi linistiti si patrunjel. Cel mai adesea, gatit fiind pe strada, preparatul nici macar nu mai este ornat cu coriandru; bucatarii nu mai au timp sa faca asta.

Sfaturi:
Avem de-a face aici cu un stir-fry, asa ca gatiti intr-un wok, cu flacara data la maximul posibil. Oricum, cu un echipament casnic nu veti obtine temperatura corecta, dar asta este cam tot ce puteti face. Merita sa incercati reteta, caci este delicioasa.

Puteti improviza in ce priveste legumele: ardei gras, castravete si ciuperci shiitake sunt cele avute de mine la indemana. Se mai pot folosi ceapa verde, ridichi Daikon, germeni de fasole proaspeti, varza taiata fideluta, mango, ananas. Cam astea se gasesc pe la noi.

4 comentarii pe “Goong pad khing – Creveti cu ghimbir

  1. cristi-j spune:

    Ai gasit o sursa de ardei iuti “bird’s eye”, pentru ca in ultima vreme apar in toate pozele ?

    Eu am o sugestie: Ajunge cu atata mancare asiatica! Am obosit de atatea comentarii detaliate … hahaha . Cred ca ar trebui sa treci la Germania si daca tot esti acolo sa mergi spre nord iar continuarea sa fie cu retete daneze, norvegiene si finlandeze. Merita si ele atentie! … hahaha …

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Bine. Trecem la chestii europene. 🙂
      Ardeii sunt tot cei adusi din Olanda. Au 3 saptamani de cand stau in frigider si inca arata aproape ca la tinerete.

  2. cristi-j spune:

    Daca ai pus pe undeva aceste filmulete facute in Bangkok, as vrea sa le vad si eu … hahaha

    Imi place cum arata. Cred ca o idee buna ar fi sa se prajeasca carnea tocata de porc separat si un timp mai lung pentru a face o crusta si a fi mai crocanta, astfel ar fi si un contrast de texturi.

    Banuiesc ca aceasta varianta data de tine e un fel de reinterpretare, sau chiar asa era reteta?
    Cred ca cea mai intalnita reteta de Pad Khing e cea cu pui.

    Foarte corecte toate caracteristicile date de tine dar pare ciudat ca nu ti-ai dat seama de influenta, doar erai in Chinatown … hahaha

    Iata o filmare facuta de mine in acelasi loc, tot cu stir-fry :
    https://www.youtube.com/watch?v=lBGORfd7HyI&index=47&list=UUazuxH359mWVlCyYK3RVifw

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Am gatit-o, pe cat posibil, chiar asa cum se gateste pe strada; am adaugat doar un pic de verdeata. Sigur, la temperaturile mari ale unui arzator pentru stir-fry, este posibil ca reteta sa iasa mai uscata si carnea de porc un pic mai prajita. Sau poti face cum sugerezi tu, dar nu mi-am mai batut capul.

      In Chinatown nu se gatea doar chinezeste… ba as zice ca am mancat foarte thailandez in acele zile. Cred ca retete ca acestea erau exceptia, cel putin printre alegerile facute de mine.

      Am cateva mii de cadre, din Thailanda si Cambodgia, pe vreo 10 DVD-uri. Ar trebui sa ma mobilizez si sa angajez pe cineva sa le monteze intr-o poveste cu cap si coada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.