Graten de cartofi cu trei feluri de branza

Iata o reteta pentru iubitorii de branzeturi. Camembertul cu gust delicat, branza cu mucegai albastru Milkana, cu gustul sau bine definit si caracteristic si Grana Padano, branza robusta, cu gust puternic, formeaza o combinatie delicioasa, plina de personalitate, o companie buna pentru cartofii fragezi. Aromele de nucsoara si piper alb completeaza bine profilul gustativ al retetei.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4-6 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 35 minute
Ingrediente:
1 kg cartofi, taiati felii foarte subtiri, cca. 3-4 mm
sare
piper alb, macinat
nucsoara, rasa fin
2 oua, batute
300 g branza Camembert Milkana de la Delaco, feliata foarte subtire
75 g branza Grana Padano de la Delaco, rasa
100 g branza cu mucegai Creamy Blue Milkana de la Delaco, taiata bucatele mici
250 ml lapte
frunze proaspete de patrunjel, pentru garnisit
Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C (gradatia medie).
Se astern, intr-un platou termorezistent, alternativ, 3 straturi de felii de cartofi (se asaza usor suprapuse unele peste altele) si doua de branzeturi (Camembert, branza cu mucegai Milkana si jumatate din Grana Padano). Se asezoneaza straturile de cartofi cu piper alb si sare.
Intr-un castron se combina ouale batute cu lapte, sare, piper alb si nucsoara. Se toarna mixtura in platou, cat mai uniform. Se scutura platoul de cateva ori, ca sosul sa se distribuie corect. Trebuie ca sosul sa acopere stratul superior de cartofi.
Se transfera platoul in cuptor si se lasa circa 30 de minute, sau pana ce cartofii sunt facuti.
Se presara deasupra restul de Grana Padano si se aprinde rezistenta electrica din cuptor. Se gratineaza branza 4-5 minute. Se servesc cartofii fierbinti, garnisiti cu frunze de patrunjel.
Nota:
Eu mi-am dorit ca preparatul sa aiba un sos mai subtire. Daca doriti unul mai consistent, inlocuiti laptele, sau macar jumatate din el, cu smantana si mai adaugati un ou.


2 comentarii pe “Graten de cartofi cu trei feluri de branza

  1. turor spune:

    ma cam indoiesc ca se fac in 30 minute…cartofi vor fi cruzi!! fara suparare dar la ce cantitati ati zis 180 grade ..in veci nu se vor face cartofi:) fara suparare..reteta este ok..eu o stiu dar timpul de preparare nu este 30 de minute!!

    • Radu Popovici spune:

      @turor: Vedeti dvs., in reteta scrie ca felioarele de cartofi au 3 mm grosime si ca se gatesc „circa 30 de minute, sau pana ce sunt facuti„. La 3 mm grosime, in cuptorul meu se gatesc in circa 30 de minute; poate in alte cuptoare nu, de aceea si alternativa sugerata: „circa 30 de minute, sau pana ce sunt facuti„. Asta poate insemna si 35, si 37 si 39 de minute, functie de posibilitatea obtinerii celor 3 mm grosime, fiindca nu toata lumea are cum sa-i felieze asa de subtire, si functie de cum functioneaza cuptorul, functie de vasul in care sunt gatiti cartofii etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.