Reteta este simpla si usor de gatit. Preparatul final este deosebit de gustos si de aromat, robust si satios, potrivit pentru vremea rece. Se poate servi la pranz, ca antreu sau fel principal, sau la cina.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 30 minute
Ingrediente:
1 conopida medie, taiata inflorescente
1 broccoli mediu, taiat inflorescente
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de fulgi de ardei iute, sau cat va doriti
1 lingura de unt
1/2-1 lingurita de nucsoara, proaspat rasa
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
200 ml lapte
500 g mascarpone
200 g cascaval, ras
4 oua
cateva fire proaspete de cimbru
4-5 catei de usturoi, curatati si zdrobiti putin
200 g felii subtiri de bacon, sau cat va lasa inima
Instructiuni:
Se oparesc conopida si broccoli timp de 1-2 minute, apoi se racoresc in apa foarte rece.
Se incinge cuptorul la 180 °C.
Intre timp se incinge putin ulei si se prajesc feliile de bacon la foc iute, pana se rumenesc si se fac crocante. Se scot pe prosoape de hartie, ca sa se scurga de excesul de grasime si se lasa sa se raceasca putin. Se toaca apoi, sau se rup bucatele cu degetele, dupa cum preferati.
Se unge un platou termorezistent cu ulei. Se asaza in platou conopida si broccoli, intr-un singur strat cat mai compact.
Intre timp se topeste untul intr-o tigaie mare. Se adauga jumatate 150 ml lapte si se incinge bine, pana aproape de clocot. Se adauga branza mascarpone si se amesteca bine, ca sa se incorporeze.
Se adauga nucsoara, sare, piper si fulgi de ardei iute; se amesteca bine 2-3 minute, apoi se ia tigaia de pe foc. Se toarna mixtura fierbinte peste stratul de conopida si broccoli din platou. Se presara cu jumatate din cascavalul ras, cu fire de cimbru si catei de usturoi.
Se bat ouale, apoi se combina cu restul de lapte si cu restul de cascaval. Se transfera mixtura in platoul cu conopida si broccoli, repartizand-o cat mai uniform. Se inveleste platoul cu folie de aluminiu si se da la cuptor timp de 15 minute.
Se indeparteaza apoi folia si se continua gatitul pana ce stratul de la suprafata compozitiei se rumeneste.
Se presara compozitia din platou cu bacon tocat si se serveste fierbinte, alaturi de paine proaspata.
E una dintre mancarurile care-mi plac foarte mult (desi nu folosesc bacon). Nu tin minte sa fi vazut la tine prea multe retete cu conopida. Daca nu ai facut-o, incearca un curry indian cu conopida, cu multe mirodenii, eventual cu lapte de cocos, e grozav.
Mie mi se par multe 5 oua si parca a ramas prea multa zeama. In rest totul e clasic, o reteta foarte cunoscuta tocmai pentru ca e foarte buna. Iar adaugarea de bacon ii aduce acel ceva in plus, extra, atat la gust cat si la textura.
Doar prezentarea cred ca ai fi putut sa o faci mai bine si ar fi iesit si poza mai bine (eventual intr-o caserola mica de o portie din care sa scoti o lingura).
@cristi-j: Da, in ce priveste prezentarea, intotdeauna este loc de mai bine. Este un capitol unde mai am inca mult de lucru. 🙂
nu-mi dau seama prea bine din poza, e posibil sa gresesc, dar consistenta nu ar trebui sa fie… ceva mai legata, judecand dupa compozitie (4 oua)?
@nea’Mielu: A avut mult sos, caci o prefer asa, sa folosesc painea ca mop. 🙂
…..am si uitat sa spun multumesc !!! 😀
@Iulian: Eu iti multumesc pentru vizita si comentarii.
Suna…..de ma duc sa cumpar conopida si brocoli :DDD