Reteta va ofera o gustare delicioasa, excelenta ca solutie atunci cand nu prea aveti timp la dispozitie. Ca un bonus, atat sosul pesto cat si midiile pot fi preparate cu cateva ore, sau o zi in avans, si “asamblate” chiar inainte de a pune masa.

Bucatarie: italiana
Dificultate: mica
Cantitate: 1 portie
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
250 g midii proaspete sau decongelate
2-3 linguri de vin alb
1 lingura de patrunjel proaspat, tocat
1 catel de usturoi, tocat marunt
1 lingura de pesmet
2 lingurite de coaja rasa de lamaie
1 lingura de ulei de masline extra virgin
4 linguri de pesto
busuioc proaspat, pentru servit
paine, pentru servit
feliute de lamaie, pentru servit

Instructiuni:
Se pun midiile intr-o cratita, impreuna cu vinul alb. Se sareaza si se pipereaza moderat, apoi se acopera cratita si se gatesc 2 minute, la foc mediu iute, scuturand de cateva ori vasul, ca sa se gateasca uniform.

Intre timp se amesteca intr-un castronel pesmetul cu usturoi, coaja de lamaie si patrunjel. Se incinge grill-ul din tavanul cuptorului.

Se ia cratita de pe foc si se lasa midiile sa se raceasca 4-5 minute. Cand se pot manui, se asaza, una langa cealalta, intr-un singur strat, intr-un vas termorezistent.
Se pune pesto-ul peste midii. Se presara apoi midiile cu mixtura de pesmet si se stropesc cu ulei de masline.

Se transfera in cuptor si se gratineaza 2-3 minute. Se servesc ornate cu frunze de busuioc, alaturi de paine si feliute de lamaie.

Sfaturi:
Pentru un plus de gust, presarati midiile, inainte de a le servi, dupa ce le-ati scos din cuptor, si cu putin Parmesan proaspat ras

Pesto-ul din magazine poate fi folosit cu succes, mai ale daca busuiocul nu este in sezon, sau daca sunteti pe fuga, asa ca un borcan cu pesto pastrat in frigider este o idee buna.
Un pesto proaspat, facut in casa, este insa de 10 ori mai bun. Nu va ia decat 10-20 de minute sa-l faceti; daca preparati o cantitate mai mare, tineti minte ca il puteti pastra in frigider, acoperit cu un strat subtire de ulei, 1 saptamana sau chiar mai mult, timp in care il aveti permanent la indemana.

Nota:
Se pot folosi aici orice fel de midii. Eu am folosit midii cu carapace verde (Perns canaliculus), asa-numitele “greenshell mussles”, care se cultiva in Noua Zeelanda, in mici golfuri retrase, folosind cea mai noua tehnologie. Caracteristicile lor este o dunga verde situata pe buza cochiliei si dimensiunile mari. De regula se comercializeaza ca jumatati de cochilie.
Carnea lor are doua culori: culoarea caisei pentru femele si o culoare crem foarte deschisa pentru masculi. Ambele au insa acelasi gust.

Midiile acestea se cultiva pe franghii suspendate in apa, astfel ca sa nu aiba contact cu nisip sau alte impuritati inainte de recoltare. Sunt recoltate, gatite foarte rapid in aburi si congelate imediat. Este nevoie, deci, sa scadeti un pic timpii de gatit indicati in retete, daca folositi acest fel de midii.