Graten de midii cu pesto

Reteta va ofera o gustare delicioasa, excelenta ca solutie atunci cand nu prea aveti timp la dispozitie. Ca un bonus, atat sosul pesto cat si midiile pot fi preparate cu cateva ore, sau o zi in avans, si “asamblate” chiar inainte de a pune masa.
Graten de midii cu pesto - Graten de midii cu pesto 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: italiana
Dificultate: mica
Cantitate: 1 portie
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
250 g midii proaspete sau decongelate
2-3 linguri de vin alb
1 lingura de patrunjel proaspat, tocat
1 catel de usturoi, tocat marunt
1 lingura de pesmet
2 lingurite de coaja rasa de lamaie
1 lingura de ulei de masline extra virgin
4 linguri de pesto
busuioc proaspat, pentru servit
paine, pentru servit
feliute de lamaie, pentru servit
Instructiuni:
Se pun midiile intr-o cratita, impreuna cu vinul alb. Se sareaza si se pipereaza moderat, apoi se acopera cratita si se gatesc 2 minute, la foc mediu iute, scuturand de cateva ori vasul, ca sa se gateasca uniform.
Intre timp se amesteca intr-un castronel pesmetul cu usturoi, coaja de lamaie si patrunjel. Se incinge grill-ul din tavanul cuptorului.
Se ia cratita de pe foc si se lasa midiile sa se raceasca 4-5 minute. Cand se pot manui, se asaza, una langa cealalta, intr-un singur strat, intr-un vas termorezistent.
Se pune pesto-ul peste midii. Se presara apoi midiile cu mixtura de pesmet si se stropesc cu ulei de masline.
Se transfera in cuptor si se gratineaza 2-3 minute. Se servesc ornate cu frunze de busuioc, alaturi de paine si feliute de lamaie.
Sfaturi:
Pentru un plus de gust, presarati midiile, inainte de a le servi, dupa ce le-ati scos din cuptor, si cu putin Parmesan proaspat ras
Pesto-ul din magazine poate fi folosit cu succes, mai ale daca busuiocul nu este in sezon, sau daca sunteti pe fuga, asa ca un borcan cu pesto pastrat in frigider este o idee buna.
Un pesto proaspat, facut in casa, este insa de 10 ori mai bun. Nu va ia decat 10-20 de minute sa-l faceti; daca preparati o cantitate mai mare, tineti minte ca il puteti pastra in frigider, acoperit cu un strat subtire de ulei, 1 saptamana sau chiar mai mult, timp in care il aveti permanent la indemana.
Nota:
Se pot folosi aici orice fel de midii. Eu am folosit midii cu carapace verde (Perns canaliculus), asa-numitele “greenshell mussles”, care se cultiva in Noua Zeelanda, in mici golfuri retrase, folosind cea mai noua tehnologie. Caracteristicile lor este o dunga verde situata pe buza cochiliei si dimensiunile mari. De regula se comercializeaza ca jumatati de cochilie.
Carnea lor are doua culori: culoarea caisei pentru femele si o culoare crem foarte deschisa pentru masculi. Ambele au insa acelasi gust.
Midiile acestea se cultiva pe franghii suspendate in apa, astfel ca sa nu aiba contact cu nisip sau alte impuritati inainte de recoltare. Sunt recoltate, gatite foarte rapid in aburi si congelate imediat. Este nevoie, deci, sa scadeti un pic timpii de gatit indicati in retete, daca folositi acest fel de midii.

6 comentarii pe “Graten de midii cu pesto

  1. cristi-j spune:

    Cum e cu alaturarea peste/fructe de mare – branza ? Sa inteleg ca nu esti de partea puristilor care spun ca nu merg bine impreuna ?
    Cred ca n-are cum sa nu fie buna reteta, poate o sa gasesc ocazia sa incerc si eu.

  2. nea'Mielu spune:

    hihi, te razbuni pe dalboka cu reteta asta, huh? 😛

    ca pomenisi de scoici: in cazul celor congelate mai e valabila regula cu “cine nu se deschide ii spunem la revedere”? am inteles ca astea folosite de tine sunt oparite si doar jumatati, dar zic asa, ca se comercializeaza si intregi..

    eu n-am avut curaj sa iau decat curatate gata si bineinteles ca m-am pacalit, erau pline de nisip. rinichii mei pot depune marturie, presupun..

    • Radu Popovici spune:

      @nea’Mielu: Da, ma cam razbun. 🙂
      In cazul celor congelate si prefierte nu mai este valabila regula cu deschisul. grrenshell se vand aproape numai asa, in jumatati, caci varietatea asta de midii are doar un muschi aductor; habar n-am cum isi pastreaza, cat traieste, si jumatatea cealalta a cochiliei. Cert este ca peste tot le-am vazut doar asa, in jumatate de cochilie.
      Eu nu am patit-o niciodata cu nisipul. Poate am rinichi mai dati naibii? 🙂 In orice caz, la greenshell trebuie dpoar sa cureti putin cochilia de “barbi”. Sunt foarte curate datorita modului de cultivare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.