Imi plac mult pastele, de orice fel. Sunt satioase, gustoase si foarte versatile. Nu-mi vine acum in minte niciun tip de preparat culinar in care sa nu se poata folosi. Cel mai mult imi place asocierea dintre paste si branzeturi. In aceasta reteta, branza cu mucegai Milkana, cremoasa si cu gust fin, face pereche cu robusta Grana Padano, si face o pereche buna, credeti-ma.
Graten de paste cu branza si piper roz
Aromele de nucsoara si piper completeaza perfect ansamblul.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 2-3 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
250 g tortelloni cu spanac si ricotta
sare
piper alb, macinat
nucsoara, rasa fin
1 lingurita cu varf de boabe de piper roz
1 ou batut
200 ml smantana
150-200 ml lapte
75 g branza Grana Padano de la Delaco, rasa
150 g branza cu mucegai Milkana de la Delaco, tocata
frunze proaspete de patrunjel, pentru garnisit

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C (gradatia medie).
Se astern, intr-un platou termorezistent, pastele.

Intr-un castron se combina ouale batute cu lapte, smantana, sare, piper alb, piper roz, branza cu mucegai, jumatate din Grana Padano si nucsoara. Se toarna mixtura in platou, cat mai uniform. Se scutura platoul de cateva ori, ca sosul sa se distribuie corect. Trebuie ca sosul sa acopere stratul pastele.
Se transfera platoul in cuptor si se lasa circa 20 de minute, sau pana ce pastele sunt facute si usor rumenite, iar sosul este inchegat.

Se presara deasupra restul de Grana Padano si se aprinde rezistenta electrica din cuptor. Se gratineaza 4-5 minute. Se servesc pastele fierbinti, garnisite cu frunze de patrunjel.

Nota:
In ultima vreme am prins drag de piperul roz. Nu stiu dece l-am ignorat o vreme, caci imi place mult aroma sa fina, si usor picanta in acelasi timp, ca si gustul placut, vag piperat. Am descoperit ca merge bine aproape cu orice, dar, dupa gustul meu, mai ales cu branzeturi si paste.