Aceasta reteta este potrivita cu zilele mai reci de toamna, cand statul langa cuptorul cald devine placut si relaxant.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
300 g farfalle
300 g broccoli, taiate inflorescente
2-3 morcovi mici, curatati si taiati rondele
250 g boabe de porumb, din cutie
2 cepe rosii mici, taiate fasiute
50 g unt Lurpack distribuit de Delaco
2-3 linguri de faina
1-2 linguri de mustar, din tipul preferat de dvs.
500 ml lapte
125 g cascaval Sofia, de la Delaco, ras
sare
piper negru, proaspat macinat
fulgi de ardei iute, optional
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C (gradatia Mediu).
Se fierb pastele intr-o oala, la foc puternic, in multa apa sarata (circa 1 lingurita de sare/litru de apa), pana ce sunt aproape al dente (cam cu 2 minute mai putin decat timpul de fierbere trecut pe ambalaj). In ultimele 5 minute de gatit se adauga in oala morcovii, iar in ultimele 2 minute broccoli. Se scurg pastele si legumele si se transfera intr-un castron.

Intre timp se incinge o tigaie la foc mediu. Se adauga untul si se topeste. Se soteaza ceapa 5 minute, amestecand ocazional, pana ce se inmoaie si se face translucida. Se adauga faina si se amesteca 1 minut.

Se adauga laptele, treptat, amestecand pana ce mixtura se face omogena. Se da in clocot si se gateste 2 minute, sau pana cand se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga in tigaie cascavalul ras, porumbul si mustarul.

Se toarna sosul in castron, peste mixtura de paste si legume. Se amesteca.
Se unge cu unt un vas termorezistent. Se transfera in acest vas combinatia de paste, legume si sos de lapte. Se introduce vasul in cuptor. Se coace 15 minute, pana ce suprafata sa este usor rumenita.
Se serveste gratenul presarat cu fulgi de ardei iute si ornat cu putin patrunjel proaspat, simplu sau alaturi de o salata de laptuca, stropita cu o vinegreta nu foarte concentrata (un amestec de 1 lingura suc de lamaie, 2 linguri ulei, sare, piper si 1-2 linguri apa).

Nota:
Eu am ales legumele si pe criteriul culorii, incercand sa obtin un preparat atragator ca aspect. Incercati insa si variante in care inlocuiti ceapa cu praz si broccoli cu conopida; de asemenea, merg bine in reteta si cubulete mici de telina, pastarnac sau nap.