Gravlax cu sos de mustar, unt si paine de secara

Gravlax este un preparat scandinav care propune fileuri de somon marinate cu sare grunjoasa, zahar si marar. Este servit, de obicei, ca gustare, alaturi de paine sau cartofi fierti, cel mai adesea insotit de un sos pe baza de mustar, numit “gravlaxsås” sau “hovmästarsås”.
Gravlax cu sos de mustar, unt si paine de secara
Gravlaxul este nu doar un preparat culinar, ci si o metoda de conservare a somonului, aparuta inca de acum circa 700 de ani. Pescarii scandinavi sarau somonii si ii lasau sa fermenteze usor, ingropati in nisip, chiar langa apa oceanului. De fapt, cuvantul “grav” inseamna “mormant” in limbile scandinave, iar “lax” inseamna somon.

Conform denumirii, somonul este “ingropat” intr-un amestec de sare, zahar si marar tocat, timp de cateva zile. Se pare ca perioada minima este de trei zile, ca somonul sa aiba timp sa se usuce si sa se patrunda de gust. Sub actiunea sarii, lichidul intern din carnea de somon se transforma intr-o saramura concentrata. De aceea, lichidul care se scurge in urma marinarii somonului, in mod traditional nu se arunca, scandinavii folosindu-l la prepararea diverselor sosuri asociate cu peste.

Aceeasi metoda se poate aplica si altor pesti mai grasi, dar somonul este cel mai comun. De asemenea, unele variante moderne de reteta folosesc, in afara de sare, zahar si marar, si alte ingrediente: ienupar, piper, ienibahar, hrean, sfecla.

Dupa aceasta reteta a fost preparat la GUXT o portie mare de gravlax, servit, asa cum se arata mai jos, ca antreu la o degustare de whisky-uri.

Bucatarie: suedeza
Dificultate: usor
Cantitate: 10 portii
Timp de preparare: circa 80 ore
Timp de gatit: 0

Citeste si articolul →   Dip de chefir cu seminte, mirodenii si ierburi

Ingrediente:
2 kg file de somon, cu piele, curatat de solzi si de oase
300 g sare grunjoasa
300 g zahar
4 legaturi de marar proaspat, tocat marunt
150 g mustar cu boabe
1 lingura de boabe de piper negru, pisate grosier
2 linguri de miere
60 ml vin alb
un pachet de unt, taiat cubulete, pentru servit
toast de secara, prajit, pentru servit
salata verde, dreasa cu o vinegreta usoara, pentru servit

Instructiuni:
Se amesteca intr-un vas mare sarea cu zahar si trei sferturi din mararul tocat.
Se asterne un strat de 1 cm grosime din acest amestec pe o tava sau platou mare, care poate contine fileurile de somon si poate intra in frigider. Alegeti tava sau platoul, avand in minte faptul ca somonul va lasa in prima zi foarte mult lichid; este neplacut ca acesta sa se scurga in frigider.
Se asaza fileurile peste acest strat si se acopera uniform cu restul de mixtura de sare.

Se invelesc fileurile cu folie de plastic. Se asaza peste ele o alta tava, sau o planseta de tocat, de marime potrivita. Peste aceasta se asaza greutati, pentru a presa pestele: cutii de conserve, cutii cu sucuri, borcane cu muraturi etc.
Se transfera tava cu peste in frigider unde se lasa sa stea minim trei zile. Daca este nevoie, dupa prima zi se scurg fileurile de lichid.

Dupa ce cele trei zile au trecut, fileurile se spala de marinada, sub jet de apa (traditional se spala cu apa de mare), si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie. Se asaza apoi pe grilaje metalice, ca aerul sa poata circula si pe dedesubt si sa usuce fileurile; ca varianta, acestea se pot atarna, intr-un loc uscat, aerisit si racoros. Se pot lasa astfel cateva ore, sau pana ce sunt zvantate.
Gravlaxul se feliaza apoi cu un cutit foarte bine ascutit, cu lama subtire, taind oblic. Feliile de gravlax trebuie sa fie subtiri si, atentie!, nu trebuie sa aiba piele.

Intre timp se prepara sosul de mustar, amestecand intr-un castron pasta de mustar cu boabe cu piper, restul de marar tocat, miere si vin alb.
Se serveste somonul cu paine de secara, unt si salata verde, alaturi de sosul de mustar.

Citeste si articolul →   Salata cu orez si stafide

Nota:
Atunci can calculati portiile, luati in calcul 100-150 g de gravlax si tineti cont de faptul ca in urma prepararii, fileurile de somon pierd circa o treime din masa initiala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.