Grill Champions Tours – noiembrie 2011

Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, am fost invitat la o demonstraţie efectuată în cadrul seriei de evenimente Grill Champions Tours, organizat de Grill Society. Demonstraţia a avut loc la Institute – The Cafe, din strada Stirbei Vodă nr. 104-106.
Protagonişti: Camillo Tomanek, supranumit „Don Caruso” şi Marco Greulich, sau „Don Marco”. Nu ştiu de ce poreclele celor doi au această nuanţă latină, adusă de titulatura „don”, dar ştiu că sunt doi adevăraţi „domni” ai grătarelor; ba chiar doi adevăraţi artişti. Extrem de buni profesionişti – eficienţi, bine antrenaţi, rapizi, rezistenţi –, cei doi specialişti în grătare au lucrat impecabil o zi întreagă.

Mai ştiu şi eu una-alta despre gătit, dar imaginaţia celor doi specialişti, ajutaţi bineînţeles de câteva grătare excelente, cu gaz, cărbuni şi electrice, m-a încântat de-a dreptul. Nu vorbesc aici despre ceea ce, marea noastră majoritate, îşi închipuie că este un grătar în aer liber, adică veşnicii mititei, cefe de porc, copane de pui, eventual aripioare sau câte un peşte. Bineînţeles, şi acestea, gătite corect, sunt delicioase şi fac parte din tradiţia noastră, dar cei doi „don” au făcut o demonstraţie care mi-a deschis imaginaţia.
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Au gătit terine din carne tocată, umplute cu brânză cu mucegai; piept de raţă pe placă de cedru, înmuiată în vin; ciuperci umplute cu brânză; aripioare de pui glasate cu sos picant; ruladă de aluat pufos, umplută cu carne tocată şi legume; gujoane de pui bardate cu bacon şi glasate cu sos; muşchi de porc învelit în bacon; antricot de vită; ba chiar şi praline învelite în aluat.
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Am gustat din toate şi toate erau gătite perfect. Combinaţia de temperatură şi timp de gătit nu mai are niciun secret pentru cei doi, ceea ce arată un îndelung exerciţiu. Poate, doar aşa ca să nu le aduc doar laude, dacă eu aş fi ştiut să gătesc acele lucruri, le-aş fi marinat şi condimentat altfel, dar trebuie ţinut cont că cei doi au gătit pentru mai mult de 100 de persoane, fiecare cu gusturile sale proprii, aşa că nu au putut fi mai îndrăzneţi cu asezonarea.
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Preparatele au fost servite alături de vinurile produse la Corcova, pe care le-am degustat cu plăcere, reprezentantul producătorului, Robert Marshal, având o conversaţie plăcută, pentru care îi mulţumesc.
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Grill Champions Tour, Bucuresti 2011
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Las la final aparatura, adică grătarele, căci performanţele lor m-au impresionat cu adevărat. Trebuie spus mai întâi că la demonstraţie sa lucrat cu mai mult tipuri de grătare, diferite nu doar din punct de vedere al combustibilului (cu gaz, cărbuni sau electrice), dar şi dimensional şi din punct de vedere al complexităţii. S-au folosit grătare cu gaz oferite de OutdoorChef, modele Paris Deluxe, Ascona şi Porto, grătar cu cărbune Classic 570MX şi electric City Electro Grill. Din câte am aflat, OutdoorChef este un producător elveţian, unul dintre cei mai mari şi mai bine cunoscuţi în lume. Deşi mari, fiecare este mobil şi se poate amplasa pe balcon, în curte sau oriunde în aer liber, pe o porţiune de teren relativ plată (cele mai multe tirpuri de grătare au picioare reglabile pe încălţime, tocmai pentru a contracara denivelările).
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Grill Champions Tour, Bucuresti 2011
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Fiecare grătar de la OutdoorChef este, de fapt, o mică bucătărie în sine. Ele fac nu doar orice poate face un grătar, dar şi aproape orice poate face un cuptor şi un aragaz. Sunt dotate cu zeci de echipamente auxiliare, de la soluţii de curăţat, la ustensile de gătit ca wok cu fund rotund şi inel special pentru gătit, tigaie pentru paella, tigaie dublă pentru gătit simultan două preparate, tavă pentru tarte, plăci de lemn pentru gătit pe placă, chipsuri de lemn pentru aromatizare şi afumare, condimente, huse pentru grătare şi butelii şi nenumărate alte gadgeturi care îţi uşurează transportul, păstrarea şi gătitul.
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Grill Champions Tour, Bucuresti 2011
Grill Champions Tour, Bucuresti 2011
Evenimentul a fost extrem de bine organizat, printre cele mai bune la care am participat de când am blogul, şi pot spune cu mâna pe inimă că am descoperit un univers nou, interesant şi deoasebit de creativ. Organizatorii au vrut, de altfel, să promoveze ideea gătitului în aer liber, căci acesta poate susţine o viaţă mai sănătoasă, care implică statul în natură, mişcarea, socializarea. Este un gătit sănătos, fără grăsimi în exces, cât mai diversificat.
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Merită amintiţi şi sponsorii evenimentului: Bergader, Brands International, Corcova Roy & Dâmboviceanu şi Peroni Nastro Azzurro.
Mulţumesc organizatorilor pentru invitaţie şi pentru fotografiile pe care mi le-au pus la dispoziţie.


8 comentarii pe “Grill Champions Tours – noiembrie 2011

 1. Corina spune:

  Ti-am mai zis, am ajuns sa te vad fascinat de gratare! Trebuie sa fie tare speciale, si mari specialisti cei care au gatit.
  Ce se vede in poze imi face pofta, si probabil ca erau altfel decat stim noi un gratar obisnuit.
  Da, si eu sunt curioasa sa mai vad alte gateli in poze.

 2. Laura Pricop spune:

  mie mi-a ramas gindul la terina cu brinza cu mucegai si la rondelele de carne cu aluat. pacat ca nu ai poze cu ele. mi-as fi dorit sa fiu si eu acolo. 🙂

  • Radu Popovici spune:

   @Laura: Buna a fost terina aia. Nu am facut eu pozele, asta este ce am primit deocamdata de la organizatori. Poate imi mai trimit astazi sau maine. 🙂

 3. memphis spune:

  Radu, am si eu un gratar similar, cu gaz, mai mare decat modelele prezentate de tine, si pot sa-ti spun ca este o adevarata minute, daca ai unde sa-l tii si unde sa gatesti cu el. Din pacate nu am cand sa-l folosesc cat mi-as dori. Se vede ca ti-a placut ce ai vazut acolo. Poate te orientezi si spre gratare?

  • Radu Popovici spune:

   @Ioana: Foarte bun, cu aroma de la lemn si de la vinul in care placa de cedru fusese inmuiata. Dupa ce pieptul a fost gatit, a fost rumenit cu o lampa cu gaz, speciala pentru acest gen de operatiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.