Grill Champions Tours – noiembrie 2011

Sambata, 26 noiembrie 2011, am fost invitat la o demonstratie efectuata în cadrul seriei de evenimente Grill Champions Tours, organizat de Grill Society. Demonstratia a avut loc la Institute – The Cafe, din strada Stirbei Voda nr. 104-106.
Protagonisti: Camillo Tomanek, supranumit „Don Caruso” si Marco Greulich, sau „Don Marco”. Nu stiu de ce poreclele celor doi au aceasta nuanta latina, adusa de titulatura „don”, dar stiu ca sunt doi adevarati „domni” ai gratarelor; ba chiar doi adevarati artisti. Extrem de buni profesionisti – eficienti, bine antrenati, rapizi, rezistenti –, cei doi specialisti în gratare au lucrat impecabil o zi întreaga.

Mai stiu si eu una-alta despre gatit, dar imaginatia celor doi specialisti, ajutati bineînteles de cateva gratare excelente, cu gaz, carbuni si electrice, m-a încantat de-a dreptul. Nu vorbesc aici despre ceea ce, marea noastra majoritate, îsi închipuie ca este un gratar în aer liber, adica vesnicii mititei, cefe de porc, copane de pui, eventual aripioare sau cate un peste. Bineînteles, si acestea, gatite corect, sunt delicioase si fac parte din traditia noastra, dar cei doi „don” au facut o demonstratie care mi-a deschis imaginatia.
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Au gatit terine din carne tocata, umplute cu branza cu mucegai; piept de rata pe placa de cedru, înmuiata în vin; ciuperci umplute cu branza; aripioare de pui glasate cu sos picant; rulada de aluat pufos, umpluta cu carne tocata si legume; gujoane de pui bardate cu bacon si glasate cu sos; muschi de porc învelit în bacon; antricot de vita; ba chiar si praline învelite în aluat.
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Am gustat din toate si toate erau gatite perfect. Combinatia de temperatura si timp de gatit nu mai are niciun secret pentru cei doi, ceea ce arata un îndelung exercitiu. Poate, doar asa ca sa nu le aduc doar laude, daca eu as fi stiut sa gatesc acele lucruri, le-as fi marinat si condimentat altfel, dar trebuie tinut cont ca cei doi au gatit pentru mai mult de 100 de persoane, fiecare cu gusturile sale proprii, asa ca nu au putut fi mai îndrazneti cu asezonarea.
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Preparatele au fost servite alaturi de vinurile produse la Corcova, pe care le-am degustat cu placere, reprezentantul producatorului, Robert Marshal, avand o conversatie placuta, pentru care îi multumesc.
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Grill Champions Tour, Bucuresti 2011
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Las la final aparatura, adica gratarele, caci performantele lor m-au impresionat cu adevarat. Trebuie spus mai întai ca la demonstratie sa lucrat cu mai mult tipuri de gratare, diferite nu doar din punct de vedere al combustibilului (cu gaz, carbuni sau electrice), dar si dimensional si din punct de vedere al complexitatii. S-au folosit gratare cu gaz oferite de OutdoorChef, modele Paris Deluxe, Ascona si Porto, gratar cu carbune Classic 570MX si electric City Electro Grill. Din cate am aflat, OutdoorChef este un producator elvetian, unul dintre cei mai mari si mai bine cunoscuti în lume. Desi mari, fiecare este mobil si se poate amplasa pe balcon, în curte sau oriunde în aer liber, pe o portiune de teren relativ plata (cele mai multe tirpuri de gratare au picioare reglabile pe încaltime, tocmai pentru a contracara denivelarile).
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Grill Champions Tour, Bucuresti 2011
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Fiecare gratar de la OutdoorChef este, de fapt, o mica bucatarie în sine. Ele fac nu doar orice poate face un gratar, dar si aproape orice poate face un cuptor si un aragaz. Sunt dotate cu zeci de echipamente auxiliare, de la solutii de curatat, la ustensile de gatit ca wok cu fund rotund si inel special pentru gatit, tigaie pentru paella, tigaie dubla pentru gatit simultan doua preparate, tava pentru tarte, placi de lemn pentru gatit pe placa, chipsuri de lemn pentru aromatizare si afumare, condimente, huse pentru gratare si butelii si nenumarate alte gadgeturi care îti usureaza transportul, pastrarea si gatitul.
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Grill Champions Tour, Bucuresti 2011
Grill Champions Tour, Bucuresti 2011
Evenimentul a fost extrem de bine organizat, printre cele mai bune la care am participat de cand am blogul, si pot spune cu mana pe inima ca am descoperit un univers nou, interesant si deoasebit de creativ. Organizatorii au vrut, de altfel, sa promoveze ideea gatitului în aer liber, caci acesta poate sustine o viata mai sanatoasa, care implica statul în natura, miscarea, socializarea. Este un gatit sanatos, fara grasimi în exces, cat mai diversificat.
Grill Champions Tours - noiembrie 2011
Merita amintiti si sponsorii evenimentului: Bergader, Brands International, Corcova Roy & Damboviceanu si Peroni Nastro Azzurro.
Multumesc organizatorilor pentru invitatie si pentru fotografiile pe care mi le-au pus la dispozitie.

8 comentarii pe “Grill Champions Tours – noiembrie 2011

  1. Corina spune:

    Ti-am mai zis, am ajuns sa te vad fascinat de gratare! Trebuie sa fie tare speciale, si mari specialisti cei care au gatit.
    Ce se vede in poze imi face pofta, si probabil ca erau altfel decat stim noi un gratar obisnuit.
    Da, si eu sunt curioasa sa mai vad alte gateli in poze.

  2. Laura Pricop spune:

    mie mi-a ramas gindul la terina cu brinza cu mucegai si la rondelele de carne cu aluat. pacat ca nu ai poze cu ele. mi-as fi dorit sa fiu si eu acolo. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Laura: Buna a fost terina aia. Nu am facut eu pozele, asta este ce am primit deocamdata de la organizatori. Poate imi mai trimit astazi sau maine. 🙂

  3. memphis spune:

    Radu, am si eu un gratar similar, cu gaz, mai mare decat modelele prezentate de tine, si pot sa-ti spun ca este o adevarata minute, daca ai unde sa-l tii si unde sa gatesti cu el. Din pacate nu am cand sa-l folosesc cat mi-as dori. Se vede ca ti-a placut ce ai vazut acolo. Poate te orientezi si spre gratare?

    • Radu Popovici spune:

      @Ioana: Foarte bun, cu aroma de la lemn si de la vinul in care placa de cedru fusese inmuiata. Dupa ce pieptul a fost gatit, a fost rumenit cu o lampa cu gaz, speciala pentru acest gen de operatiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.