Gustarile de mai jos sunt simple, aproape ca nu necesita tratament termic si se dovedesc a fi delicioase, cu conditia sa folositi ingrediente de buna calitate, asa cum se face la GUXT, clubul meu de explorari culinare. Am servit aceasta gustare la un eveniment privat, alaturi de un pahar cu vin rose bine racit si pot sa spun ca mi-am mai facut cativa prieteni.


Bucatarie: mediteraneana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
12 felii de toast
2-3 linguri de ulei de masline extra virgin
4 linguri de tapenade
4 fileuri de ansoa
4 linguri de pesto cu busuioc
4 felii de mozzarella de la Delaco
2 rosii cherry
4 linguri de pesto rosu
4 feliute subtiri de prosciutto
4 fileuri de ansoa, bine scurse de ulei
1 mana de frunze proaspete de rucola, pentru servit
seminte de pin (sau de floarea-soarelui), pentru servit

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C. Se decupeaza feliile de toast sub forma de cercuri. Se ung acestea cu ulei de masline si se aranjeaza pe o tava de copt. Se rumenesc putin la cuptor, pana ce devin crocanta pe una dintre suprafete. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca.

Intre timp se prepara sosurile pesto si tapenada. Aceste retete sunt deja pe blog (pesto-ul rosu se prepara din sos pesto cu busuioc cu un adaus de rosii uscate la soare), asa ca nu le mai reiau. Acolo unde gasiti mai multe variante de reteta alegeti-o pe cea care va convine.
Un singur sfat pentru tapenade: daca maslinele sunt sarate, fierbeti-le mai intai vreo 2-3 minute, ca sa mai elimine din sare.

Se ung rondelele de paine, pe partea nerumenita, cu un strat de pesto, pesto rosu si tapenade. Pastele vor inmuia putin painea, dar pe partea necrocanta; partea rumenita, nevenind in contact cu sosurile isi va pastrau scaciunea si va oferi un contrast placut de texturi.
Peste pesto se asaza o rondea de mozzarella, iar deasupra acesteia se fixeaza o jumatate de rosie cherry.
Cate o felie de prosciutto se potriveste peste painea unsa cu pesto rosu.
Painea cu tapenade se garniseste cu cate un file de ansoa, bine scurs de ulei.
Se stropeste rucola cu putin ulei de masline si se asaza printre senviciuri. Se presara pe farfurie cateva seminte de pin, daca aveti si daca va plac, sau seminte de floarea-soarelui daca vreti sa va simplificati un pic viata si sa va usurati bugetul.

Avantajul este ca aceste gustari se pot monta si cu 1-2 ore inainte de a fi servite, lucru de ajutor in cazul in care aveti invitati la masa si aveti de pregatit mai multe feluri.