Golden Falcon – Casa Kebap – restaurant turcesc
Str Hristo Botev  nr. 18-20

Am pornit sambata ce abia a trecut, impreuna cu un grup de prieteni, sa luam masa in oras. Ne intalnisem pe langa Gradina Icoanei si ne-am gandit sa mergem undeva, in apropiere. Am incercat mai intai la “Chez Marie” si am intrat plini de voie buna. Calea ne-a fost barata de un chelner(?) solid. “Va putem primi doar pentru vreo ora”, am fost avertizati, “e nunta/botez/etc. si avem nevoie de mese.” Am iesit in strada un pic descumpaniti.
 
Cineva a propus “Szekely Vendeglo”, asa ca ne-am indreptat spre strada Louis Calderon. N-am mai apucat sa trecem strada, caci restaurantul parea a fi inchis, sau mai curand desfiintat. “Haideti la ’80!“, a propus aceeasi persoana. Am facut stanga imprejur si am luat-o la pas. La locul faptei, alta surpriza: zona parea cam pustie, gradina plina de gunoi, inauntru intuneric ca intr-o vagauna. “Bucataria este inchisa“, ne-a lamurit o fetiscana imbracata intr-o uniforma aproximativa.

Hai sa mergem la Bolivar“, am propus eu. Ne-am suit in masini, caci de data aceasta distanta era cam mare ca s-o parcurgem pe jos si, pe deasupra, ne si apucase foamea, probabil de nervi. Am ajuns si la “Bolivar”, sau asa credeam noi, caci vila era in renovare, iar restaurantul, mai mult ca sigur, desfiintat. “Mama, da’ chiar ca e criza!

Amicul Cristi a avut atunci o idee pe care acum, dupa consumarea acelei sambete, as numi-o geniala: “Mergem la Golden Falcon, la turci!“. Filozof si politician, Cristi are de obicei idei bune asa ca cea de acum nu a fost un accident (apropo, daca vreti sa cititi un blog politic mai deosebit, dati clic cu indrazneala pe Cristian Preda).

Marturisesc ca, desi restaurantul fiinteaza de vrea 17 ani, nu apucasem sa merg inca niciodata acolo. Pe langa asta, bucataria turceasca este pe lista mea de interese, asa ca am adoptat ideea cu entuziasm, rugandu-ma in gand sa nu se fi desfiintat si restaurantul acesta.
Golden Falcon - Casa kebap - restaurant turcesc
Am avut noroc, era deschis si chiar plin de clienti. Cand am intrat la caldura si am vazut lume, agitatie, si vreo 3-4 mese libere, ne-a venit inima la loc. Aveam unde manca!

Ne-am asezat, iar surprizele bune au continuat. Serviciul a fost foarte prompt. Vreo 3-4 fete iuti la fapta s-au si infiintat cu oferta de gustari; o masa pe rotile, acoperita cu un vraf mare de farfurioare cu tot felul de specialitati: iahnie de fasole, pui cu nuca si iaurt, ardei copti, vinete la gratar, ciupercute la gratar, houmous, un fel de tzatziki, cu menta, zacusta picanta si cate si mai cate. Ne-am ales ce ne-a poftit inima, am mai comandat si o gramada de beri, ape si sucuri si, pana sa ne punem cate ceva in farfurie, a aparut o fata cu cea mai mare, mai rumenita si mai calda lipie pe care am vazut-o vreodata. Avea cam un metru diametru si era rumena, presarata cu seminte de susan. O minune, nu alta!
Golden Falcon - Casa kebap - restaurant turcesc
Am lichidat repede aceste mezelicuri, si a aparut din nou aceeasi fata cu o “panoplie” de carnuri infipte in frigari: pui, miel, berbecut, amestec de carne tocata de vita si oaie, un alt amestec de carne tocata de vita si oaie cu vinete, legume etc. totul prezentat frumos, bordat cu multe fire proaspete si verzi de patrunjel. Portiile erau absolut imense, cred ca dintr-una se saturau usor doua persoane.

Golden Falcon - Casa kebap - restaurant turcesc
Ne-am ales fiecare ce a vrut si masa s-a umplut din nou. Totul excelent gatit, portiile exact cat trebuie, serviciul prompt (fetele au zambit cu ingaduinta chiar si cand am daramat paharul cu bere si l-am spart de podea – au curatat rapid si cu discretie), nimic de reprosat. A, sa nu uit de bulgur-ul care insotea frigaruile: excelent preparat, cel mai bun pe care l-am mancat vreodata.

Au urmat deserturile: baclava cu fistic, crema de zahar ars, orez la cuptor, cu dulceata, cataif si niste cafele super-meseriase. Ne umflasem toti burtile si aratam ca sase greieri bortosi.

Am apucat sa dau o raita si prin zona gratarului unde un bucatar turc, extrem de amabil, mustacios si vioi, jongla cu o gramada de frigari: carnuri de tot felul, plus ardei iuti verzi (super-buni copti pe gratar!).

Acum, cateva cuvinte despre preturi: gustarile intre 10-15 RON, frigaruile (acelea cu portii uriase) intre 40-45 RON. Nu am mai luat aminte la pretul deserturilor, sau al bauturilor. Oricum, am platit cam 85 RON fiecare, ceea ce a fost decent, mai ales raportandu-ne la calitatea si cantitatea celor mancate si baute.
 
In concluzie: mancarea: 5 puncte, serviciul: 5 puncte, atmosfera: 5 puncte, portii: 5 puncte, pret: 4 puncte. Un binemeritat total de 24 de puncte din 25 posibile. Aproape de maxim si zau ca merita fiecare punctulet. Este un loc unde se mananca excelent, unde te simti foarte bine si care m-a surprins extrem de placut. Cand alte restaurante dau faliment in serie, Golden Falcon arata prosper si face fata cu brio. Management sanatos, bucatarie super, serviciu prompt, personal care se pricepe sa dea explicatii coerente, un decor simplu si fara ostentatie, muzica in surdina, preturi decente, iata cateva din secretele supravietuirii.

Legenda:
0 puncte: execrabil / scump ca ochii din cap
1 punct: rau / mult prea scump
2 puncte: binisor / cam scump
3 puncte: mediu / pret ok
4 puncte: bine / destul de ieftin
5 puncte: excelent / neasteptat de ieftin