Harissa – gustul picant al Maghrebului

Pasta de ardei iute (Harissa) – gustul picant al Maghrebului

Bucataria nord-africana este una dintre cele mai interesante. Adevarat melanj de influente arabe, berbere, mediteraneene, franceze si spaniole, a stiut sa ia ce este mai bun din toate aceste bucatarii.

Cu toate acestea este un domeniu pe care l-am atins doar arareori. Imi cer scuze celor care iubesc aceasta bucatarie, dar gastronomia este un subiect infinit de vast iar felul meu de a fi ma face sa ma aventurez in mai mult de o directie.

Incerc totusi sa acopar o parte din acest gol prezentandu-va astazi un condiment nu doar intersant, ci si care se gaseste si pe piata noastra: harissa.

Multi dintre noi, citind sau gatind retete arabesti ne-am lovit de harissa, un condiment avand de obicei consistenta unei paste, sau a unui sos gros, alteori prezentat sub forma unei pudre, caz in care este un amestec de mirodenii. De altfel, in literatura de specialitate este numit alternativ cand sos, cand pasta, cand pudra.

Harissa este, alaturi de ras-el-hanout si chermoula, asezonatorul cel mai folosit in bucatariile maghrebiene (Maroc, Tunisia si Algeria). Gustul sau iute si aromat se potriveste bine cu aproape orice fel de carne si legume, si asezoneaza perfect alimentele de baza din nordul Africii: cuscus si orez. Harissa este uneori combinata cu pasta de rosii si iaurt, caz in care poate fi folosita atat ca dip, cat si ca marinada pentru carne.

Harissa se comercializeaza (inclusiv pe piata noastra, vezi harissa online aici) in tuburi (asemanatoare celor de pasta de dinti), borcanase sau cutiute metalice inchise ermetic. Se comercializeaza, bineinteles si ca varianta sub forma de pudra, ce contine in principal ardei iute pisat, sare, boabe de coriandru pisate, seminte de chimion pisate, usturoi si ceapa uscate si pisate.

Citeste si articolul →   Salata picanta-acrisoara cu creveti

Gustul harissei este iute si picant, dar nu foarte iute, iar aroma variaza functie de ingredientele ce insotesc ardeii iuti. Acestia sunt ingredientul de baza; de obicei sunt din soiul „piri piri”, foarte mici si extrem de iuti. La ei se adauga, in toate variantele umede de harissa, sare, ulei de masline si rosii. Compozitia poate diferi de la o regiune la alta, existand variante care mai contin si chimion, boia, usturoi, coriandru, pasta de rosii, ardei grasi.

Ne-am obisnuit deja cu aceste variante multiple, caci fiecare regiune foloseste ingredientele aflate la indemana.

O varianta de reteta este cea de mai jos. Ingredientele se gasesc relativ usor si pe piata noastra, asa ca putem prepara harissa si in casa.
Harissa - gustul picant al Maghrebului

Reteta de Harissa – Ingrediente:

  • 12 ardei iuti mici si rosii (sau 4-6 mai mari), uscati sau proaspeti
  • 2 linguri de pasta de rosii
  • 1 lingura de seminte de coriandru
  • 2 lingurite de seminte de chimion
  • 2 catei de usturoi
  • 1/2 lingurita de sare
  • 4-6 linguri de ulei de masline

Instructiuni:

Numarul de ardei iuti nu este fix. Il puteti ajusta dupa cum simtiti nevoia, functie de cum suportati iuteala. Daca ardeii iuti sunt uscati se inmoaie 30 de minute in apa fierbinte, pana se rehidrateaza. Se curata de cotor si de o parte dintre seminte, se scurg bine si se toaca.

Daca sunt proaspeti, se curata de cotor si o parte din seminte (functie de cat de iute se doreste a fi amestecul) si se toaca.

Intre timp se prajesc semintele de chimion si coriandru, intr-o tigaita, fara ulei, la foc mediu, pana isi elibereaza aromele si apoi se zdrobesc intr-un mojar, pana se obtine o pulbere fina.

Citeste si articolul →   Orez lipicios cu fructe si sirop caramel

Se piseaza usturoiul impreuna cu sarea, apoi se adauga ardeii si se continua pana cand amestecul devine moale.

Se adauga la aceasta mixtura pulberea de seminte si pasta de rosii, iar apoi uleiul, treptat, amestecand pana cand sosul este bine omogenizat si are consistenta maionezei.

Se pastreaza intr-un borcan bine inchis si se toarna putin ulei la suprafata pastei, ca sa nu se usuce. Se poate pastra in frigider timp de minim 3 saptamani.

Pudra harissa se poate folosi ca atare, sau amestecata cu ulei de masline, pentru a forma o pasta.

13 comentarii pe “Harissa – gustul picant al Maghrebului

  1. Eugen spune:

    Multumesc, in continuare sunt fascinat de puterea netului. Parti rele sunt foarte multe, dar uite si parti bune, si anume apropierea, comunicarea, informatia, socializarea. Desi stau in spatele unui monitor, sunt totusi conectat intr-o lume, si primesc informatii, primesc raspunsuri, pot intreba. Absolut fantastic, si in primul rand, iti multumesc tie:).

  2. Eugen spune:

    Salut, ar sa mai spui un lucru in articol dupa opinia mea. Si anume, unde l-ai vazut tu in magazin, pentru ca uneori efortul de a-l prepara este foarte mare iar timpul este scurt. In concluzie, te intreb de unde ai cumparat harissa, de asemenea daca ai vazut pe undeva si Ras-El-Hanout.

    Cu multa stima, Eugen

    • Radu Popovici spune:

      @Eugen: Harissa se gaseste uneori la Mega Image, Cora, Carrefour. Ras-el-hanout am vazut in magazinele de delicatese, parca si la Ki-Life, in Piata Amzei. Oricum, merita sa faci un drum acolo, caci au sute de produse interesante. Mai poti incerca si la macelariile arabesti sau da o cautare pe net; precis se vinde si online.

  3. simina spune:

    Foarte bun articol, am vazut harissa in supermarket, nu mai stiu unde, poate la mega, si nu am stiut ce este. M-am prins ca este cu ardei iuti, dar cum nu eram bine lamurita nu am acumparat.

  4. Mirela Stanescu spune:

    Imi place ca imbini retetele cu acest gen de articole; felicitari pentru articol si multumiri pentru documentare ! Cu ocazia asta am citit si despre “Ras-El-Hanout” (mi-l voi nota intr-un moment de respiro)

    • Radu Popovici spune:

      @Ramona: Astfel de amestecuri, pe baza de ardei iuti, se cam gasesc in toate bucatariile etnice importante. Harissa este foarte utila in casa, i se gaseste mai mereu o intrebuintare. 🙂

Dă-i un răspuns lui Radu Popovici Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.