Hartia de orez – s-o mananci, nu alta!

Hartie de orez
Este 20 februarie, dar vremea este urata. Afara urmeaza sa ninga, dupa cum ne avertizeaza meteorologii, dar mie imi zboara mintea la primavara care urmeaza. Ce ati zice de niste pachetele de primavara?
Pachetelele de primavara, acei mici si subtiri cilindri, asemanatori unor trabuce, m-au fascinat intotdeauna. Le socoteam o mostra pura a rabdarii si indemanarii asiatice. Tanjeam sa le fac si eu, dar nu-mi venea sa ma apuc… cred ca de teama de a nu rata.

Vezi aici reteta pentru Pachetele de primavara.

In cele din urma, mi-am zis ca sunt atat de importante in bucataria asiatica incat musai sa le prepar si eu.
M-am aprovizionat din belsug cu hartie de orez, din Carrefour, asteptandu-ma sa ratez, intr-un fel sau altul, cel putin jumatae din rulouri. Stiam ca umplutura o pot recupera, dar vroiam sa am foi de orez indeajuns de multe ca sa acopere pierderile.
Este adevarat ca am ratat primele doua pachetele, din cauza nerabdarii. Nu am lasat foile indeajuns de mult la odihna, dupa inmuiere. Dupa aceea, a mers struna, desi urmatoarele 3-4 mi-au iesit cam inegale ca grosime si lungime. Ultimele 7-8 au fost insa perfecte, de m-am si mirat. Mi-am dat seama ca, daca am ocazia sa exersez un pic, pot deveni chiar „meserias”. Oameni buni, curaj, puneti mana si incercati, daca mi-a iesit mie, nu vad de ce ati rata voi! Mai jos aveti toate informatiile necesare.

Hartia de orez se comercializeaza sub forma de cercuri, sau patrate, subtiri, crocante si translucide. La Carrefour-ul din Piata Unirii, la etaj, se gasesc sub forma de cercuri.
Este folosita in special la prepararea de pachetele de primavara, sau pachetele prajite, in bucataria vietnameza, unde aceasta hartie este numita „bánh tráng” sau „bánh đa nem”. Pachetele de primavara se gatesc si in bucatariile thailandeza, cambodgiana si chinezeasca.
Ingredientele folosite la prepararea ei includ faina de orez alb, tapioca, sare si apa. Faina de tapioca face ca hartia de orez sa fie lipicioasa si moale.
Pachetele de primavara - etape
Pentru a prepara pachetelele, se pregateste umplutura, iar foile de hartie de orez se inmoaie cateva secunde, pe rand, in apa, dupa care se intind pe un prosop curat de bucatarie si se lasa sa stea circa 1 minut.
Hartia se inmoaie si devine elastica, atat cat sa se poata rula fara sa se rupa. Daca nu este lasata indeajuns, ramane partial casanta si se va rupe la rulare.

Citeste si articolul →   Sambal Oelek (Ulek)

Incercati reteta mea de Pachetele de primavara. Sper sa va placa.


  1. cristi-j spune:

    cateva precizari : hartia de orez e folosita in special in vietnam , in celelalte tari din zona se foloseste aluatul din faina de grau . iar hartia de orez nu e cea mai recomandata pentru pachetelele prajite in baie de ulei , pentru ca e lipicioasa si foarte subtire , se poate rupe , iar dupa prajire nu ramane crocanta la fel de mult . avantajul ei este ca nu e nevoie sa fie gatita si deci se foloseste mult la pachetelele proaspete , neprajite . sunt multe variante de pachetele neprajite in diferite tari . vietnamezii zic ca daca tot sunt pachetele de primavara adica celebreaza ingredientele proaspete metoda prajitului nu prea se potriveste cu asta .
    din cauza ca e nevoie sa fie inmuiate in apa pentru a fi folosite plus ca sunt subtiri si se inmoaie de la umplutura , reactioneaza la contactul cu uleiul incins . e neplacut ca te-ai ars dar nu e vina hartiei de orez , e vina … ta . oricum , data viitoare va fi mai usor .

  2. emanuel spune:

    Nu am vazut in viatra mea prostie mai mare decat foitele de orez, cred ca este de departe cea mai mare crima la adresa bucatariei.
    In general la pachetele folosesc foietaj din aluat de faina de orez, si mi-au iesit tot timpul. Acum am folosit hartie de orez. Dupa ce impaturesti se lipesc ingrozitor de orice, iar cand le prajesti parca ai arunca un pahar cu apa in uleiul incins, eu m-am ars groaznic, abia pot scrie acest mesaj. La gust sunt mai slabe decat cele din foietaj.

    NU RECOMAND

    • Radu Popovici spune:

      @emanuel: Da, intr-un fel ai dreptate, se lucreaza mai greu cu hartia de orez. Dar, nu te supara, matale poti sa nu o recomanzi si este de inteles din moment ce nu te-ai descurcat cu ea, dar in Asia se foloseste bine mersi, ceea ce o recomanda din plin. 🙂
      Daca tot nu folosesti foi de hartie de orez, fa o incercare si cu foi de placinta obisnuite, de-ale noastre. Sunt mai ieftine decat cele din faina de orez si merg foarte bine.

  3. cristi-j spune:

    am vazut ieri in selgros exact aceasta marca (foarte scumpa mai ales comparativ cu altele – am comparat sosul de soia) si pretul e 15 lei . problema e ca nu se putea cumpara , toate erau sfarimate in bucati dar erau in continuare la vinzare . in alte parti (tari) am vazut diverse tipuri si erau tinute in frigider si nu erau casante , probabil erau proaspete – acelasi lucru ca la paste uscate si proaspete . macar nu ajungeai cu ele bucati acasa .
    si apropo de aceasta marca , uleiul de susan era nu mai putin de 36 de lei / 300 ml !

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Probabil era ulei de susan Thai’s Choice, care este, intr-adevar, ingrozitor de scump. Exista insa si marca Blue Dragon, care este la mai putin de jumatate din pret si se comporta mai mult deat satisfacator.

  4. mihai2206 spune:

    Azi am sa adaptez reteta asta in sensul ca nu am pliculetele alea de sos, iar cartofii dulci ii urasc. Am insa niste sos dulce iute thailandez care imi place foarte mult cum se asorteaza cu puiul.

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Orice te face fericit cand gatesti! 🙂 Eu sunt pentru experimente continui, doar asa iti poti contura stilul de gatit.

  5. mihai2206 spune:

    @Radu: Eu merg la Selgros Pantelimon cam de 2 ori pe luna si aproape de fiecare data am gasit si ghimbir proaspat si am vazut si hartie de orez. Dealtfel standul de produse asiatice (care se gaseste in extrema stanga a magazinului, pe ultimul rand, vis-a-vis de pastele fainoase) este destul de bine aprovizionat, cel putin pentru nevoile mele 🙂
    Au ulei de susan brun, hartie de orez, lapte de cocos, diverse sosuri thailandeze, otet de orez, acea pudra de „wasabi”, paste de curry, sos de stridii, sos teriaki, etc. De acolo am luat si un sos de piper negru thailandez despre care vroiam sa iti cer o sugestie pentru ca am constatat ca habar nu am la ce sa il folosesc 🙂

  6. cristi-j spune:

    si eu am vazut hirtie de orez tot in selgros – brasov acum citeva saptamini dar pretul mi se pare foarte mare (dublu) comparativ cu ce stiu eu din alte tari . dar pentru cine e pasionat si mai are si rabdare sa le foloseasca tot e bine ca se gasesc .

  7. nati spune:

    eu is din Cluj asa ca mi am luat de aici ,dar banuiesc ca sunt si la restul magazinelor din tara,si eu am cautat mult,nu ma gandeam ca gasesc fix la Selgros

    • Radu Popovici spune:

      @nati: Atunci, clujenii sa ia aminte. 😉 Credeam ca te referi la Bucuresti. Cred ca ar fi bine cand mai gasim cate ceva interesant la magazine, sa specificam orasul si chiar care anume dintre magazine face obiectul anuntului. Ai si gatit ceva cu ea?

    • Radu Popovici spune:

      @nati: Multumesc, este o noutate folositoare. 🙂 La care anume Selgros?
      Abia astept sa se gaseasca din nou si ghimbir, caci pe „traseele” mele nu mai este de prin noiembrie. 🙁

    • Radu Popovici spune:

      @dana: Imi pare rau, nici eu nu am mai vazut in supermarket produsul acesta de cateva luni. As sugera sa incercati la Dragonul Rosu 1 si 2, langa complexul Europa. Mai este un magazin chinezesc la intersectia Colentina cu Sportului, nu chiar departe de acelasi complex Europa. Ar mai fi o sansa la magazinul bio din Piata Amzei, Ki Life parca se numeste.

  8. mihai2206 spune:

    @sandy: Sunt niste documentare in perioada asta pe la Discovery sau Travel unde apare si procesul fabricarii hartiei de orez in mod oarecum artizanal, in sensul de neindustrial, in Vietnam. Nu cred ca e ceva de care sa te apuci acasa decat daca ai nervii foarte tari. Faptul ca le lasau nu stiu cate ore dimineata pe iarba ca sa se imbibe cu roua pentru a obtine textura potrivita mie personal mi-ar taia orice elan creator 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @sandy: La ce te referi? La foile de hartie de orez, sau la pachetelele de primavara? Pachetelele stiu sa le prepar, desi intotdeauna stric cateva pana ce reusesc sa prind elasticitatea corecta a foilor. Pozele pe care le vezi in post sunt facute chiar in timp ce preparam aceste pachetele. In ce priveste foile in sine, nu stiu sa le prepar. Sunt sigur ca se pot prepara si manual, dar nu am avut curiozitatea s-o fac.

  9. aduta07 spune:

    Buna!

    Uite am fost si eu la carrefour sa caut hartie de orez pentru a face niste nemsi…….insa nimic. Nu am gasit. Poti sa-mi spui la ce raion ai gasit si la ce carrefour. Eu una am fost la cel din baneasa! Merci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.