Hartie de orez
Este 20 februarie, dar vremea este urata. Afara urmeaza sa ninga, dupa cum ne avertizeaza meteorologii, dar mie imi zboara mintea la primavara care urmeaza. Ce ati zice de niste pachetele de primavara?
Pachetelele de primavara, acei mici si subtiri cilindri, asemanatori unor trabuce, m-au fascinat intotdeauna. Le socoteam o mostra pura a rabdarii si indemanarii asiatice. Tanjeam sa le fac si eu, dar nu-mi venea sa ma apuc… cred ca de teama de a nu rata.

Vezi aici reteta pentru Pachetele de primavara.

In cele din urma, mi-am zis ca sunt atat de importante in bucataria asiatica incat musai sa le prepar si eu.
M-am aprovizionat din belsug cu hartie de orez, din Carrefour, asteptandu-ma sa ratez, intr-un fel sau altul, cel putin jumatae din rulouri. Stiam ca umplutura o pot recupera, dar vroiam sa am foi de orez indeajuns de multe ca sa acopere pierderile.
Este adevarat ca am ratat primele doua pachetele, din cauza nerabdarii. Nu am lasat foile indeajuns de mult la odihna, dupa inmuiere. Dupa aceea, a mers struna, desi urmatoarele 3-4 mi-au iesit cam inegale ca grosime si lungime. Ultimele 7-8 au fost insa perfecte, de m-am si mirat. Mi-am dat seama ca, daca am ocazia sa exersez un pic, pot deveni chiar “meserias”. Oameni buni, curaj, puneti mana si incercati, daca mi-a iesit mie, nu vad de ce ati rata voi! Mai jos aveti toate informatiile necesare.

Hartia de orez se comercializeaza sub forma de cercuri, sau patrate, subtiri, crocante si translucide. La Carrefour-ul din Piata Unirii, la etaj, se gasesc sub forma de cercuri.
Este folosita in special la prepararea de pachetele de primavara, sau pachetele prajite, in bucataria vietnameza, unde aceasta hartie este numita “bánh tráng” sau “bánh đa nem”. Pachetele de primavara se gatesc si in bucatariile thailandeza, cambodgiana si chinezeasca.
Ingredientele folosite la prepararea ei includ faina de orez alb, tapioca, sare si apa. Faina de tapioca face ca hartia de orez sa fie lipicioasa si moale.
Pachetele de primavara - etape
Pentru a prepara pachetelele, se pregateste umplutura, iar foile de hartie de orez se inmoaie cateva secunde, pe rand, in apa, dupa care se intind pe un prosop curat de bucatarie si se lasa sa stea circa 1 minut.
Hartia se inmoaie si devine elastica, atat cat sa se poata rula fara sa se rupa. Daca nu este lasata indeajuns, ramane partial casanta si se va rupe la rulare.

Incercati reteta mea de Pachetele de primavara. Sper sa va placa.