Herbes de Provence – Ierburi de Provence

Bucataria provensala foloseste in mod traditional numeroase verdeturi aromate, adesea numite generic, in mod colectiv, verdeturi sau ierburi de Provence. In bucatariile provensale se foloseau, alaturate in diverse combinatii, mai multe tipuri de cimbru, oregano, salvie, busuioc, fenicul etc.
Herbes de Provence - Ierburi de Provence

Alte amestecuri de asezonatori discutate in acest blog au ca data de nastere perioade mult mai indepartate: amestecul 5 arome se cunoaste inca din antichitate, garam masala si ras-el-hanout din Evul Mediu, iar curry, mai tinerel, are, poate, un secol vechime in universul gastronomic. Herbes de Provence este, pe langa acestea, incredibil de tanar.
Abia in anii ’70 unii producatori au scos pe piata un amestec de verdeturi aromate, cat de cat standardizat, numit “Herbes de Provence”, care a cuprins, in mod echilibrat, aromele principale ale bucatariei provensale. Este un amestec de verdeturi uscate, componentele sale si proportiile dintre ele variind functie de producator. Cel mai adesea insa cimbrului i se datoreaza aroma predominanta.

Amestecul este folosit la aromarea alimentelor preparate pe gratar, cum sunt pestele si carnea rosie, ca si in tocanele cu carne si legume. Mixtura este destul de versatila: se poate adauga in mancare la inceputul, sau pe parcursul tratamentului termic, sau chiar este amestecata cu uleiul de gatit inainte de tratamentul termic, astfel ca aromele sale sa infuzeze uleiul. Rareori este adaugat in faza ultima de asezonare, dupa ce tratamentul termic a incetat.
Se comercializeaza cel mai adesea in saculeti sau pungute, de dimensiuni mai mari decat in cazul celorlalte verdeturi aromate, iar pretul sau este relativ scazut. In afara Frantei este folosit in multe alte bucatarii influentate de cea franceza, cum este bucataria creola, antileza, haitiana.
Daca oricum bucataria noastra isi trage radacinile moderne tot din cea franceza, de ce sa nu-l adoptam cu mai multe incredere? Toate ingredientele componente se gasesc si pe piata noastra, ca si amestecul gata preparat industrial. Eu prefer totusi, atunci cand se poate, lucrurile preparate de mana mea.

Herbes de Provence – Ingrediente:

  • 7 1/2 lingurite de oregano, uscat si pisat
  • 7 1/2 lingurite de cimbru, uscat si pisat
  • 6 lingurite de cimbru de gradina, uscat si pisat
  • 6 lingurite de flori de levantica, uscate si sfaramate
  • 1 lingurita de busuioc, uscat si pisat
  • 1 lingurita de salvie, uscata si pisata
  • 1 lingurita de rozmarin, uscat si pisat

Instructiuni:
Se amesteca verdeturile si se pastreaza intr-un container inchis ermetic, la adapost de lumina, caldura si umezeala.

Sfaturi:
Pe piata romaneasca de condimente nu se prea face diferenta intre cimbrul de gradina si cel de cultura. Exista confuzii care se perpetueaza in loc sa se clarifice, asa ca puteti gasi ambele produse etichetate ca “cimbru”. Sunt si destul de asemanatoare ca gust si aroma, asa ca sfatul meu este sa nu va complicati prea mult incercand sa gasiti ambele varietati de cimbru. Folositi, pur si simplu, 13 1/2 lingurite (adica 4 1/3 linguri) din ce varianta de cimbru aveti la indemana.