Piata Santa Caterina
Este bine sa fii pasare in Barcelona, mai ales in centrul zonei numita Barri Gotic. Ai mancare la discretie, datorita generozitatii turistilor si localnicilor, dar si multumita apropierii de una dintre cele mai mari piete europene: Santa Caterina.
In plus, daca ai simtul frumosului, vei fi rasplatita din belsug, caci pasarile sunt cele care se bucura de cea mai buna priveliste a pietei Santa Caterina: 5.500 de mp de acoperis, remarcabil de frumos decorat. Au fost folosite nu mai putin de 300.000 de hexagoane de ceramica, sustinute de o „padure” de stalpi de otel care stau si la baza organizarii spatiului din interiorul pietei.
Renovarea pietei a inceput in 1998. Lucrul s-a oprit timp de doi ani din cauza descoperirii fundatiilor unei manastiri medievale si a unei necropole romane. Au urmat o serie de controverse asupra modalitatii in care cele doua situri trebuie conservate.
Manastirea si biserica dominicana au fost, se spune, primele construite in stil gotic in Barcelona; anul constructiei lor: 1241. Manastirea, un centru de cultura si arta, continea, se pare, o biblioteca cu peste 20.000 de volume. Calugarii, printre care a trait si Sfantul Raymond din Penafort, aveau si cunostinte de medicina. In timpul revolutiei din 1835, manastirea a fost printre cele arse de rasculati. In ciuda tuturor protestelor, ramasitele ei au fost demolate in 1837. Constructia pietei Isabela a II-a – cunoscuta apoi ca Santa Caterina – a inceput in 1844. Piata s-a deschis in 1848, iar din manastire a ramas doar o parte din fundatii, conservate pentru a fi aratate publicului.
Piata Santa Caterina a capatat o noua fata dupa renovarea definitivata in 2005. Beneficiaza de un design cu totul deosebit, conceput de arhitectii Enric Miralles si Benedetta Tagliabue, design care a reusit ceva mai mult decat sa transforme o piata de alimente neo-clasica intr-un adevarat covor zburator fermecat, agitat de falduri si colorat in mos stralucitor si impetuos.
Reconstructia pietei a ridicat urbanistic intreaga zona, scotand la lumina una dintre cele mai paraginite parti ale Barri Gotic (Cartierul gotic al Barcelonei). Piata este situata central, foarte aproape de Catedrala Barcelonei, punctul central al Barri Gotic.
Inauntrul pietei, 60 de standuri se amesteca cu magazine, cafenele, un supermarket, un restaurant, parcari subterane si un sistem pneumatic de colectare a gunoiului. Este un loc mai putin turistic decat piata La Boqueria, ceea ce nu inseamna ca Santa Caterina ar pierde ceva la capitolul afluenta, sau abundenta. Cele spuse acolo despre pietari, curatenie, standuri, produse etc. sunt valabile cu prisosinta si aici. Nu vreau sa ma repet si nici sa va irosesc timpul, asa ca voi trece peste ele. Va voi vorbi insa despre doua restaurante din incinta pietei, cu adevarat impresionante fiecare in felul sau.
Las Cuinas (Bucatariile) este un restaurant socotit printre cele mai populare din Barcelona. Nu se fac rezervari, si aici managementul a avut o idee desteapta; clientii flamanzi se strang seara, cu 1 ora inainte de deschiderea restaurantului (care are loc la ora 20:30) si asteapta la bar, unde, normal, fac consumatie. Castigul este eviden: in loc sa ocupe toata dupa-amiaza un om care sa se raspunda de rezervari, mai bine activeaza barul, de unde incaseaza bani frumosi. Las Cuinas combina 4 bucatarii diferite: vegetariana, mediteraneana, orientala si grataruri. Fiecare din aceasta bucatarie are o oferta evidentiata separat, vreo 12-15 feluri.
Totul este gatit exceptional, iar preturile sunt, pentru Barcelona, mai mult decat acceptabile, marea majoritate intre 8 si 15 euro. Ce este interesant la Las Cuinas, este modul in care interactioneaza bucataria, depozitul de alimente si sala cu mese. Aceasta din urma, lata cam de 20 m si lunga, probabil de peste 50 m, este marginita, pe o parte cu rafturi in care sunt depozitate, la vedere, tacamuri, farfurii, oliviere, borcane cu conserve, sosuri, sticle de vin etc., iar pe cealalta cu bucataria, care este deschisa. Plitele si cuptoarele beneficiaza de un sistem de aerisire extraordinar, caci nu se simte nici un alt miros in afara celui din propria farfurie. Tejghele, asemanatoare cu cele ale unui bar (de-a lungul lor exista zeci de scaune pentru cei care vor sa fie serviti chiar langa bucatari), sunt practic lipite de plite, si se poate vedea, „in direct”, tot ceea ce se gateste si, mai ales, cum se gateste. Mancarea preparata poate fi luata si acasa, si nu putini sunt cei care adasta la tejghelele de langa bucatarii ca sa-si astepte bucatele comandate.
Las Cuinas isi merita numele; nu doar pentru ca avem, intr-adevar, de-a face cu mai multe bucatarii, dar se poate interactiona cu ele mai mult decat in orice alt restaurant in care am fost: poti vedea, fiindca esti doar la 2 m distanta, ce si cum gatesc bucatarii. Probabil, daca esti mai indraznet, poti discuta cu ei despre ingredientele si metodele de gatit folosite. Nicaieri nu am regretat mai mult ca nu aveam la mine camera de filmat…
Retineti Las Cuinas, pentru ca va ofera, pe langa mancare foarte bine gatita si servita (apropo, aici am intalnit SINGURUL chelner – de fapt, chelnerita – care stia engleza si care a si catadicsit sa ne raspunda in aceasta limba; mai mult, a fost extrem de amabila si de placuta), un alt punct de vedere asupra a ceea ce se vrea a fi un restaurant.
Un alt loc ce merita retinut, situat tot in incinta pietei Santa Caterina, este Bar Juan. Este extrem de diferit de Las Cuinas, dar si aici se mananca excelent. Este un restaurant, mai curand o carciumioara, sau un plus un bar, unde 99% dintre clienti sunt localnici, sau pietari care se reped, intr-o mica pauza, sa-si improspateze fortele inainte de a se intoarce la tarabele lor, situate la doar cativa metri distanta. Bag mana in foc ca majoritatea ingredientelor de la Bar Juan (si, cu siguranta, si de la Las Cuinas) provine chiar de la aceste tarabe. Mancarea este robusta, simpla si fara rafinament, dar este excelent gatita si foarte gustoasa. Este destinata sa umple bine burta, oferind in acelasi timp satisfactia gustului bun al ingredientelor extrem de proaspete. Acolo, meniul este unic, scris cu creta pe o tabla, si contine vreo 4 feluri de mancare, doua deserturi, cafea si vin. Pretul este unic, 10,5 euro de persoana, in schimbul carora capeti doua feluri, un desert, o cafea si jumatate de sticla de vin. Portiile sunt mari, mancarea este sanatoasa, proaspata, hranitoare si gustoasa. Este un loc excelent pentru o masa de pranz cu totul si cu totul satisfacatoare.
Din aceeasi serie de posturi:
Frumos oras…
La Boqueria
“Sailor” – un mic paradis al fructelor de mare