Iepure cu masline, ciuperci si sos brun

Iata o reteta care promite mult. Este compusa din alimente cu gust pregnant si caracteristic: sos brun, masline, ciuperci, ca sa nu mai vorbim de delicioasa carne de iepure.
Este un fel principal robust si satos, hranitor, menit sa incheie cu brio un pranz delicios.
Iepure cu masline, ciuperci si sos brun
Stropiti iepurele cu un vin rosu corpolent, un Cabernet Sauvignon mai matur, baricat macar cateva luni; sau cu o bere bruna stil doppelbock (imi vine in minte Korbinian de la Weihenstephaner, o bere exceptionala care poate tine piept iepurelui si-l insoteste cu mare succes).
Aceasta reteta a fost gatita la GUXT, cu ocazia unui eveniment corporate.

Bucatarie: GUXT
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 1 ora

Ingrediente:
4 pulpe de iepure, dezosate
sare
piper
zahar
ulei de masline
800 g ciuperci de padure (hribi, galbiori etc.)
100 g masline fara samburi
200 ml fond brun
2-3 frunze de dafin
100 ml Cabernet Sauvignon sau bere Korbinian, functie de bautura pe care o veti servi la masa
un pic de smantana
cativa catei de usturoi, zdrobiti putin cu lama cutitului
cateva fire de cimbru
patrunjel proaspat, tocat
paine proaspata, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C. Se sareaza si se pipereaza bine pulpele de iepure. Se ung cu ulei de masline patru bucati duble de folie de aluminiu. Se asaza pe fiecare bucata cate o pulpa de iepure si se ruleaza. Se rasucesc colturile in directii opuse, astfel ca sa se obtine in final 4 cilindri uniformi ca dimensiuni.

Se asaza cei 4 cilindri pe o tava de cuptor. Se asaza in tava cateii de usturoi si firele de cimbru. Se transfera tava in cuptor si se gateste carnea circa 30 de minute, sau pana ce este frageda.

Citeste si articolul →   Salata de pui cu susan si legume

Se scoate tava din cuptor si se lasa cilindrii sa se raceasca pana ce pot fi manuiti. Se indeparteaza folia de aluminiu si se strecoara sosul lasat in tava; se arunca usturoiul si cimbrul.

Se incinge intr-o tigaie putin ulei si se rumenesc cilindrii de carne, la foc iute, cat mai uniform. Se scot pe o farfurie calda si se acopera lejer cu folie metalica.
Se adauga in tigaie ciupercile, se sareaza si se pipereaza si se soteaza cateva minute, pana ce sunt fragede si usor rumenite. Pe masura ce ciupercile lasa apa, se racaie tigaia cu o spatula, pentru a desprinde reziduurile caramelizate lasate de carne.

Se adauga fond, vin sau bere si sosul lasat de carne in tava de cuptor. Se amesteca. Se adauga frunzele de dafin, zaharul si maslinele si se mijoteaza sosul 10-20 de minute, sau pana ce s-a redus cam la jumatate si incepe sa aiba o consistenta usor siropoasa. Se gusta si se potriveste asezonarea cu sare, piper si zahar. Se asauga patrunjelul tocat si se amesteca bine.

Se readuc pulpele de iepure in tigaie si se intorc de cateva ori, ca sa fie imbracate in sos si sa se incinga. Se servesc pulpele pe pat de ciupercute, stropite din belsug cu sos, “punctate” cu putina smantana. Aceasta va imbogati sosul si-l va “catifela” ca aspect si ca gust.

Sfaturi:
Alegeti masline care sa aiba gust, cum sunt Kalamata sau Amfissa. Sunt delicioase si acest lucru se va rasfrange si asupra calitatii sosului.

Cumparati pulpe de iepure cu os, dezosati-le si preparati din oase un fond brun. Veti folosi astfel eficient materia prima.

Citeste si articolul →   Curry de peste cu rosii si lapte de cocos

Daca nu gasiti ciuperci de padure, sau daca nu va indurati sa platiti pe ele imensul pret cu care se comercializeaza prin magazine, folositi champignon. Nu prea au gust, dar nici rele nu sunt si se gasesc cu usurinta mai peste tot; in plus, va vor aduce o economie la buget.

Alegeti o paine cu miez abundent, care sa absoarba bine sosul; este atat de gustos incat este pacat sa fie lasat in farfurie.

4 comentarii pe “Iepure cu masline, ciuperci si sos brun

  1. memphis spune:

    Am vazut ca ai postat pe FB ceva despre un alt doppelbock, cel de la Andechs, un dunkel. Este o bere foarte bine cotata in Germania. excelenta, asa cum ziceai si tu.
    Eu prefer totusi Korbinian. Are o aroma si un gust ceva mai pregnante, mai pe placul meu. Oricum, mai sunt si altele bune: cele de la Ayinger, Weltenburger, Augustiner, Spaten-Franziskaner si altele. Au nemtii astia niste beri senzationale! Iti dai seama ca fiindu-mi la indemina le-am gustat pe toate. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Te invidiez ca ai acces relativ usor la toate berile germane. Cele enumerate de tin in final sunt beri de mare calitate; inca nu le-am gustat, dar am auzit de ele. Sper sa le pot degusta si eu cat mai rapid.

  2. memphis spune:

    Pulpe de iepure… mmmmm… delicioase. Iata ceva ce as manca macar odata pe saptamina.
    Asociarea cu Korbinian mi se pare corecta. Stiu bine aceasta bere asa ca vorbesc in cunostinta de cauza. Una dintre cele mai bune beri pe care le-am baut vreodata.

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Si mie Korbinian mi se pare memorabila. Este foarte pe gustul meu. Nu am baut prea multe “etichete” de beri, sa zicem doar vreo 50 din toate stilurile, dar Korbinian este in tip 5 pentru mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.