Iepure la cuptor – reteta de pulpe cu sos de vin si masline
Acest preparat, prezent in meniul de la Bistro GUXT, este dedicat iubitorilor de carne gatita in sosuri bogate, corpolente, pline de gust si de aroma.
Desi este un preparat satios, nu este si unul greu. Este gatit echilibrat, fara prajeli si grasimi inutile, astfel ca sa arate bine si sa fie delicios.
- Bucatarie: GUXT
- Dificultate: medie
- Cantitate: 4 portii
- Timp de preparare: 15 minute
- Timp de gatit: 1 ora
Iepure la cuptor – Ingrediente:
- 4 pulpe de iepure, circa 1 kg
- sare
- piper negru, proaspat macinat
- 2 lingurite de amidon
- 2 cubulete de unt rece
- 4 linguri de ulei de masline
- 800 g cartofi noi, fierti in coaja
- 100 g masline fara samburi, taiate bucati
- 8 catei de usturoi, curatati, lasati intregi si usor striviti
- 4 catei de usturoi, tocati marunt
- 250g pasta de tomate
- 2 frunze de dafin
- 1 lingurita de zahar
- cateva fire de cimbru proaspat
- patrunjel proaspat, pentru ornat
- paine proaspata, pentru servit
Reteta iepure la cuptor – Instructiuni de preparare:
- Se incinge cuptorul la 180 °C. Se dezoseaza pulpele de iepure; se sareaza si se pipereaza bine. Se ung cu ulei de masline patru bucati duble de folie de aluminiu.
- Se asaza pe fiecare bucata cate o pulpa de iepure si se ruleaza. Se rasucesc colturile in directii opuse, astfel ca sa se obtine in final 4 cilindri uniformi ca dimensiuni.
- Se asaza cei 4 cilindri pe o tava de cuptor. Se asaza in tava cateii de usturoi intregi si jumatate din firele de cimbru. Se transfera tava in cuptor si se gateste carnea circa 30 de minute, sau pana ce este frageda.
- Se scoate tava din cuptor si se lasa cilindrii sa se raceasca pana ce pot fi manuiti. Se indeparteaza folia de aluminiu si se strecoara sosul lasat in tava; se arunca usturoiul si cimbrul.
- Se incinge intr-o tigaie putin ulei si se rumenesc cilindrii de carne, la foc iute, cat mai uniform. Se scot pe o farfurie calda si se acopera lejer cu folie metalica.
- Se adauga in tigaie ceapa, se sareaza si se pipereaza si se gateste la foc mic de tot cateva minute, pana ce se face frageda si devine translucida.
- Se adauga usturoiul tocat, se amesteca si se continua un minut. Se adauga pasta de tomate, vinul rosu, sosul lasat de carne in tava de cuptor, frunzele de dafin, maslinele si restul firelor de cimbru.
- Se da in clocot mixtura, la foc iute, apoi se face flacara mica de tot si se mijoteaza sosul 15-20 de minute, pana ce se ingroasa si are o consistenta usor siropoasa.
- Din cand in cand, se amesteca si se racaie tigaia cu o spatula, pentru a desprinde reziduurile caramelizate lasate de carne.
- Dupa ce sosul s-a redua cam la jumatate, se gusta si se potriveste asezonarea cu sare, piper si zahar.
- Se tavalesc prin amidon cubuletele de unt, apoi se incorporeaza in sos cu miscari circulare. Dupa ce s-au dizolvat, se mai gateste sosul alte doua minute, la foc mic. Untul va da gust, un pic de consistenta si luciu sosului, iar amidonul il va ingrosa ca sa atinga o consistenta optima.
- Intre timp se incinge o tigaie separata si se adauga restul de ulei de masline. Se taie felii groase cartofii fierti si se adauga in uleiul incins. Se sareaza si se pipereaza. Se gatesc la foc iute pana ce se rumenesc la muchii. Se scot din tigaie si se pun deoparte.
- Se readuc pulpele de iepure in tigaie si se intorc de cateva ori, ca sa fie imbracate in sos si sa se incinga. Se servesc pulpele taiate oblic si asezate astfel ca sa se obtina cat mai mult volum pe verticala, pe un pat de felii de cartofi, stropite din belsug cu sos, ornate cu patrunjel proaspat.
Acestui preparat i se poate alatura un vin rosu corpolent, de pilda Corcova Cabernet Sauvignon & Merlot Reserva, sau o bere Chimay Dubbel.