Improvizatii cu pungile de salate Eisberg – partea 1

Au aparut pe piata (le-am vazut cam prin toate supermarketurile) pungile cu salate eisberg; vegetalele sunt deja spalate, curatate si taiate, asa ca tot ce mai ai de facut este sa desfaci punga, sa rastorni continutul intr-un castron si sa-l transformi intr-o salata. Nu stiu exact cate astfel de produse sunt pe piata, eu am vazut si folosit cateva: amestec de morcovi si telina taiate julienne, amestec de diferite tipuri de salate, amestec de varza cu morcovi si sfecla, ruccola, valeriana, spanac tanar. Bineinteles, nu te impiedica nimeni sa iei mai multe plicuri si sa faci orice combinatie doresti.

O astfel de punga costa intre 6 si 8 lei si contine minim 2 portii sanatoase. Nu este chiar ieftina, dar are avantajul comoditatii si rapiditatii. Mai si rezista foarte bine in frigider, eu am tinut astfel cateva pungi timp de 10-12 zile si n-au patit nimic.
O sa va propun cateva variante de astfel de salate, fara carne, fara sa fie nevoie sa gatiti mai nimic, asa cum se prepara ele in diferite locuri de pe glob. In principiu, la retetele propuse de mine se poate folosi orice tip de punga de salata, dar vor fi cazuri in care voi specifica una anume, ca sa pastrez consistenta etnica a retetei.

Salata siciliana
1 punga de salata mixta (sau amestec de varza cu morcovi si sfecla / ruccola / valeriana / spanac)
1 lingura de jumatati de migdale
2 lingurite de capere, bine scurse
2 linguri de masline negre, curatate de samburi si tocate
4 fileuri de ansoa, bine scurse si tocate
4 linguri de ulei de masline
1 1/2 linguria de otet balsamic
cateva frunze de busuioc, tocate
sare
piper negru, macinat

Citeste si articolul →   Foarte pe scurt despre orez

Se prepara un dressing amestecand uleiul de masline cu otet, sare si piper.
Se amesteca intr-un castron mare continutul pungii de salata cu masline, capere si fileuri de ansoa. Peste amestec se toarna sosul preparat mai sus si se presara cu migdale si busuioc. Se acopera castronul si se lasa 5 minute, ca aromele sa se amestece. Se serveste cu paine proaspete, cu coaja crocanta.

Salata greceasca
1 punga de salata mixta (sau amestec de varza cu morcovi si sfecla)
100 g branza feta, taiata cubulete
2 linguri de masline Kalamata (sau alte masline maronii), curatate de samburi si tocate
2 lingurite de capere, bine scurse
4 linguri de ulei de masline
1 rosie, taiata feliute
2 lingurite de zahar
1 lingura de suc de lamaie
2 lingurite de oregano, uscat
sare
piper negru, macinat

Se prepara un dressing amestecand uleiul de masline cu zahar, suc de lamaie, oregano, sare si piper, pana ce se dizolva zaharul.
Se amesteca intr-un castron mare continutul pungii de salata cu masline, branza si feliute de rosie. Peste amestec se toarna sosul preparat mai sus si se amesteca bine. Se acopera castronul si se lasa 5 minute, ca aromele sa se amestece. Se serveste cu paine proaspete, cu coaja crocanta.

(va urma)
In aceeasi serie de articole:
Improvizatii cu pungile de salate Eisberg – partea 2
Improvizatii cu pungile de salate Eisberg – partea 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.