Iata si cea de-a treia parte a acestui articol, si ultima, desi se mai pot gasi cateva variante interesante de retete. Ceea ce vroiam sa subliniez cu aceasta serie de articole, pe langa prezentarea unei serii de produse cu adevarat interesante si extrem de binevenite in lumea “oamenilor vesnic grabiti”, este ca gatitul poate fi distractiv, chiar folosind produse semi-preparate, daca se improvizeaza, pe baza unor cunostinte teoretice si practice acumulate prin putin studiu si exercitiu.

Salata chinezeasca
1 punga de amestec de morcovi si telina taiate julienne
150 g muguri de fasole mung, din cutie, bine scursi si stersi prin tamponare cu prosoape de hartie
2 cepe verzi, taiate bucati de 5 cm lungime si apoi acestea taiate julienne
2 lingurite de suc de ghimbir (se obtine razand ghimbir proaspat, pe razatoarea mica, si storcand razatura)
1 lingura de sos de soia
1 lingura de otet de orez
1 lingura de vin de orez
2 lingurite de zahar brun
1 lingurita de ulei brun de susan
4 linguri de ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
1 lingura de seminte de susan
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), tocate
piper alb, macinat

Se prepara un dressing amestecand uleiul de alune cu otet si vin de orez, sos de soia, suc de ghimbir, piper alb, zahar si ulei de susan, pana ce se dizolva zaharul.
Se incinge o tigaita mica si se prajesc semintele de susan 30 de secunde, fara ulei, pana ce incep sa pocneasca si sa se coloreze.
Se amesteca intr-un castron mare continutul pungii de salata cu mugurii de fasole si ceapa verde. Peste amestec se toarna sosul preparat mai sus si se presara cu seminte de susan si frunze de coriandru. Se acopera castronul si se lasa 5 minute, ca aromele sa se amestece. Se serveste cu orez fiert.

Salata vietnameza
1 punga de frunze tinere de spanac (sau amestec de varza cu morcovi si sfecla / salata mixta / ruccola)
80 g muguri de fasole mung, din cutie, bine scursi si stersi prin tamponare cu prosoape de hartie
1 morcov mare, curatat si taiat panglicute folosind decojitorul de legume
1 castravete mare, curatat de coaja
1 ardei iute rosu, taiat rondele
1 portocala, curatata de coaja, membrane si seminte, feliile taiate bucatele
1 lingurita de pasta de ardei iute
2 linguri de suc de portocala
1 lingura de sos de soia
1 lingura de suc de limeta
2 lingurite de zahar brun
1 lingurita de ulei brun de susan
4 linguri de ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
1 lingura de seminte de susan
frunze proaspete de menta, tocate

Se prepara un dressing amestecand uleiul de alune cu suc de limeta suc de portocala, pasta de ardei iute, sos de soia, piper alb, zahar si ulei de susan, pana ce se dizolva zaharul.
Se incinge o tigaita mica si se prajesc semintele de susan 30 de secunde, fara ulei, pana ce incep sa pocneasca si sa se coloreze.
Se taie castravetele in jumatate, pe lungime. Cu o lingurita, se scobesc semintele si se arunca (daca se lasa, ele bor lasa apa in salata si vor dilua sosul). Se taie apoi panglicute folosind decojitorul de legume.
Se amesteca intr-un castron mare frunzele de spanac cu muguri de fasole, morcovi, castravete, menta si portocale. Peste amestec se toarna sosul preparat mai sus si se presara cu seminte de susan si rondele de ardei iute. Se acopera castronul si se lasa 5 minute, ca aromele sa se amestece. Se serveste cu orez fiert.

Salata thailandeza
1 punga de salata mixta
1 limeta, sucul si coaja rasa de la
1 lingurita de sos de peste
1 lingura de sos de soia
1 ardei iute uscat, pisat
2 cepe verzi (doar partea alba), taiate bucatele de 2 cm lungime, pe diagonala
1 ardei iute rosu, feliat pe diagonala
1 ceapa mica, feliata subtire
2 lingurite de zahar de palmier (sau zahar brun)
2 cm bucata de ghimbir, tocat marunt
2 linguri de alune, prajite
1 castravete, taiat rondele subtiri
ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
frunze proaspete de menta, tocate

Se prepara un dressing amestecand uleiul de alune cu suc de limeta, zahar, sos de peste, sos de soia, ardei iute uscat si pisat, pana ce se dizolva zaharul.
Se amesteca intr-un castron mare salata cu ceapa, castravete, ceapa verde, ardei iute proaspat, ghimbir si menta. Peste acest amestec se toarna sosul preparat mai sus si se presara cu alune uscate. Se acopera castronul si se lasa 5 minute, ca aromele sa se amestece. Se serveste cu orez fiert.

In aceeasi serie de articole:
Improvizatii cu pungile de salate Eisberg – partea 1
Improvizatii cu pungile de salate Eisberg – partea 2