În bucataria de la Wu Xing – partea 2

Va poftesc din nou sa îl vedeti în actiune pe Tushin gatind, cu dexteritatea si viteza sa obisnuite, alte doua preparate vedeta ale meniului oferit de Wu Xing.
Cum ceea ce am avut de spus a fost deja spus in prima parte a acestui articol, nu mai îmi ramane altceva de facut decat sa va urez o vizionare placuta.
Nu uitati, daca va inspira ceea ce vedeti, accesati www.wuxing.ro si puteti comanda orice doriti. Merita banii!

Citeste si articolul →   Cursuri de practica și teorie culinara

Un comentariu pe “În bucataria de la Wu Xing – partea 2

  1. Radu Popovici spune:

    @andra: Imi pare bine pentru Tushin ca preparatul lui are succes. in ce priveste intrebarea ta, totul este posibil dar nu stiu nimic sigur in acest moment. Daca va fi cazul, voi anunta.

  2. mircea spune:

    Am mancat in Franta niste pachetele de primavara cu creveti, ceapa verde si muguri de fasole plus ceva picant. Mi-au placut foarte mult. Ca si cristi-j as prefera si eu alta umplutura la ei, nu cea din film.
    La puiul Gong Bao mi-a placut trucul cu castravetii adaugati la sfarsit. Ai zice ca nu au aroma, dar nu este asa. Uneori sunt un plus interesant la retete.

    • Radu Popovici spune:

      @mircea: Sa fii sigur ca cei de la Wu Xig citesc comentariile, asa ca sunt convins ca au luat nota de chestia cu crevetii. Cine stie, poate vor oferi si o alta umplutura. Ai dreptate in ce priveste castravetii din puiul Gong Bao. Chiar au adus un plus de aroma. 🙂

  3. Ducky spune:

    Bine-bine, inteleg ca aluatul pentru pachetelele de primavara e secret, dar mi-a placut foarte tare felul in care a asezat aluatul ca sa-l impatureasca. De retinut. Nu ca as face eu asta in casa, e prea mult pentru mine, dar mi s-a parut interesanta metoda. Bine ca mi-ati amintit de mincarea asta, n-am mai comandat-o de mult; cred ca i-a venit rindul din nou!

  4. cristi-j spune:

    corect , corect , te adaptezi dar si adaptarea asta e de mai multe feluri . la un restaurant chinezesc din brasov era un panou cu oferte pe care scria : mici 2+1 gratis cu paine si mustar / cuib de randunica (gen pizza) / clatite cu mar si scortisoara . la un alt local chinezesc aveau shaorma si sandvisuri . s-au adaptat nu-i asa ?
    atitudinea de mai sus mi se pare gresita . cu chiu cu vai as accepta-o din partea celor implicati direct (patroni) dar din partea publicului ?! cineva in alt comentariu se plangea ca ciupercile erau din conserva si bine facea . iar ciupercile shiitake se pun foarte putine . dar nu intram in amanunte , e vorba de atitudine .
    ce-mi place atitudinea „lasa ba ca merge si-asa” si ce-mi place cand mi se explica de ce trebuie sa fie rau pentru ca nu poate sa fie bine , n-are cum , asa e peste tot .
    nu , nu e asa peste tot .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Bine , eu vorbeam despre o adaptare ca cea care a dus la aparitia unor preparate ca chow mein, chop suey, vita Tushin, orez Wu Xing etc. Adica adaptari care presupun inovatie, in „litera legii”, nu in spiritul ei. 🙂 Sunt total de acord ca exemplele date de tine sunt niste aberatii care ar trebui sanctionate. Cei care vand mici si saorma la restaurante chinezesti isi merita falimentul.

      Cineva imi vorbea deunazi despre Agapitos. La inceput aduceau dulciuri exact ca cele grecesti; erau insa mult prea dulci pentru gustul romanilor. Le-au adaptat, reducand mierea si zaharul. Nu stiu daca este adevarat, caci nu frecventez aceste cofetarii. Daca este insa adevarat, mi se pare o adaptare de bun simt.

  5. Laura Pricop spune:

    Mie prestatia celor de la wuxing mi se pare ok. Am vazut ciuperci shiitake la 10 lei vreo 30 g. Cum sa folosesti asa ceva intr-o mancare care daca costa mai mult 25 lei nu se vinde?
    Mai ales ca 90% dintre consumatori habar n-au ce sunt ciupercile astea si cred ca s-au uita ciudat la ele. Aproape nimeni nu ar da nici in ruptul capului 30 lei pe ceva ce nu cunosc. Nu ai cum sa nu te adaptezi pietei pentru care lucrezi. Asta se intampla la absolut toate restaurantele.

  6. cristi-j spune:

    nu mi se pare ca pot da lectii nimanui dar cred ca o locatie buna + preturi cat mai jos + lipsa de fite ar trebui sa functioneze . de exemplu nu mi se pare ca un meniu cu 80 de specialitati e in regula . din ce am vazut eu prin alte parti , daca stii sa faci ceva bine te concentrezi pe aia si un meniu de 10-20 ar trebui sa fie de-ajuns .
    apropo de „fie ca vrei fie ca nu vrei” … cum ar fi sa zic ca nu vreau ?! hahaha
    chiar azi am vazut „hartie” de orez la supermarket cu 20 de lei , dublu fata de europa (2,5 euro) si de 4 ori fata de asia . pentru mine e enervant.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Cred ca in ce priveste numarul de preparate din meniu ai dreptate. Eu asa as proceda. Dar eu gatesc acasa. Nu pot sa stiu ce as face in postura unui manager de restaurant, in viata reala. Presupun ca exista motive pentru un astfel de meniu stufos. Ma gandesc ca managerii si-au pus si ei tot felul de probleme, au studiat piata si au ales ceea ce le asigura supravietuirea.
      In ce priveste preturile, nu uita ca suntem sufocati de taxe si impozite. TVA-ul este 24%, CAS-ul este peste 30%, impozitele pe salarii sunt imense, clientii sunt putini; restauratorii nu pot castiga din volum, trebuie sa apeleze si la un adaus substantial. Daca TVA-ul ar fi 0%, asa cum ar trebui sa fie cand este vorba despre mancare, preturile ar atinge deja nivelul dorit de tine. As fi tentat sa afirm ca vina este a politicienilor si finantistilor, nu a restauratorilor. Am citit de curand niste statistici comparative Romania vs. Bulgaria. Stam execrabil din pdv al taxelor, impozitelor, al dinamicii economice etc. Suntem, ca sa concluzionez, intr-un mare kkt si situatia pare sa se inrautateasca din ce in ce mai tare.

  7. cristi-j spune:

    multumesc pentru incurajari … nu zic sa fie ieftina dar macar sa nu mi se mai para scumpa … hahaha . poate si pentru ca am termeni de comparatie . cred ca un 25-30% mai jos ar fi numa’ bine … hahaha
    multumesc pentru raspunsul cu numarul de localuri . bucurestiul sta mai bine decat m-am asteptat , deci sa fie vreo 35 de localuri asiatice . nu e totusi patetic pentru o capitala europeana de 2 milioane de locuitori din uniunea europeana din 2011 ? hehehe … ar trebui macar de 3 ori pe-atat . in restul tarii probabil mai sunt inca vreo 35 deci un total de 70 . in caz ca intereseaza pe cineva , din ce stiu eu , in brasov ar fi in momentul actual 5 localuri (de toate tipurile) chinezesti si absolut nici un alt tip de mancare asiatica . intr-un orasel absolut oarecare de vreo 25 de mii de locuitori din germania erau din ce-am vazut eu vreo 8-10 localuri asiatice . nu stiu daca sunt suficient de tanar sa prind si alta perioada … hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Lasa, sa nu ne plangem. Facem parte dintre fericitii care-si pot gati singuri orice. Nu sunt mai multe restaurante asiatice fiindca nu este cerere. Abia supravietuiesc si astea. Romanii nu au educatie culinara. Eu incerc sa fac asta, pe blogul meu. Tu, fie ca vrei fie ca nu vrei, imi dai o mana de ajutor. Saru’ mana pentru asta! Deci, facem si noi ce putem. 😀

  8. cristi-j spune:

    pachetelele de primavara , prezente in toate meniurile , sunt una dintre cele mai confuze mancaruri chinezesti (si nu numai) . exista atat de multe variante si atat de diverse incat nimeni nu mai stie ce si cum si daca mai are legatura cu china si cu festivalul primaverii / anul nou chinezesc . pornind de la aluat , din ce e facut , forma , grosime , la ingrediente , felul cum sunt gatite , daca se prajesc sau nu , cu ce se servesc si tot asa pana la nume , origine , raspandire .
    @memphis : din ce stiu eu , in mod traditional , pachetelele de primavara chinezesti prajite nu sunt invelite cu hartie de orez , aluatul e simplu din faina de grau si apa . diferenta dintre „hartia” pentru wonton si pentru diferitele tipuri de pachetele de primavara (egg roll ; spring roll ; summer roll ; fried roll ; lumpia ; popiah ; etc) este de forma , marime , grosime si tipul de faina (grau si continutul de amidon / orez) , folosirea de sare si ou si desigur firma producatoare si tara de origine .
    nu am gustat pachetele de primavara de la wu xing dar din ce am vazut parca nu ar fi pe gustul meu , as prefera alt tip de umplutura .
    si apropo de chestiunea de pret , nu stiu cum e pentru altii dar pentru mine preturile , pentru romania si pentru fast-food livrare la domiciliu sunt cam mari , sunt cam la fel ca in germania de exemplu dar eu nu am calitatea vietii si nici veniturile din germania iar la noi , inca , ingredientele proaspete din piata , utilitatile si forta de munca sunt mai ieftine ca in germania. s-a deschis de curand un fast-food / livrare la domiciliu / takeaway chinezesc si in brasov si preturile sunt cam la fel ca la wu xing dar portiile nu sunt nici macar de 300 g sunt de 250 g adica niste cutiute foarte mici umplute pe jumatate care costa de la 18 lei in sus . ar mai fi vreo alte 3 care au preturi mai mici … si in plus , in afara de vreo 2 sosuri/paste si eventual niste ciuperci uscate si vreo 2 conserve toate ingredientele sunt locale (inclusiv la retetele din filmulete) . la viena am mancat rata cu 4,5 euro aici e 35 de lei . motivele sunt diverse si complexe dar imi doresc sa prind o perioada cand nu mi se va parea scumpa mancarea chinezeasca in romania (ca alta mancare asiatica nici nu prea e la noi) … hahaha … stie cineva cumva cam cate restaurante vietnameze , coreene , indiene , japoneze , malaeziene , thailandeze , filipineze , etc , exista in romania , in toata romania ? sa fie 20 la un loc , 1 in cluj , 1 in timisoara , 2 in bucuresti … pana una alta e mai bine sa gatim acasa … hehehe … sa nu fiu inteles gresit , nu am nimic cu nimeni , daca exista public / clienti orice pret e corect si orice mancare e buna . eu imi doresc sa fie cat mai multe restaurante , fast food sau nu si cat mai multe magazine dar greu de crezut ca se va intampla prea curand .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Numarul de restaurante asiatice nu imi este cunoscut. Nici macar in Bucuresti. Cele mai multe sunt, fara indoiala, cele chinezesti. In Bucuresti sunt cel putin 15 si mai toate au si livrare la domiciliu. Ai dreptate, mancarea este relativ scumpa si ar fi si mai scumpa daca s-ar utiliza doar ingrediente aduse din China. Desigur, cel mai avantajos este sa o prepari acasa, dar este avantajos doar pentru cei care gatesc cu placere si care stiu cum sa gateasca, de unde sa ia ingrediente, altfel te lovesti si in acest caz de lipsa ingredientelor specifice, de lipsa de timp, de lipsa de chef etc.
      Tu esti mai tanar, poate prinzi si perioada cand mancarea asiatica va fi ieftina (desi nici in Occident nu este vreun chilipir; cea chinezeasca este cea mai ieftina, dar unul dintre motive este tot acela ca a adoptat ingrediente locale). 🙂

      Ravenind la restaurante, in Bucuresti sunt vreo 7-8 indo-pakistaneze (plus 2-3 fast-food-uri mici), 2 thailandeze, vreo 5 japoneze, 1 coreean, vietnamez (doar unul, fara mese, stil fast-food), dar cred ca nici unul indonezian, filipinez, malaezian sau singaporez. Sunt cifre foarte aproximative, este posibil sa ma insel pe alocuri, dar, in mare, cam asta este situatia.

  9. Conu Fanica spune:

    Am mancat acum ceva vreme de la Wu Xing pui Gong Bao si nu mi-a placut asa de mult ca cel facut de … un alt restaurant . Dupa ce l-am vazut pe Tushin gatind mai incerc odata puiul lor. Acum stiu pe cine injur daca nu-mi place 😀

    • Radu Popovici spune:

      @Conu Fanica: Acum, stii cum este si cu gusturile. Nu poti gati chiar pe gustul tuturor… Mai este si o chestiune de pret, caci intotdeauna trebuie sa compari nu doar ceea ce primesti, ci si cat te costa.

  10. memphis spune:

    Felicitari pentru film; sper sa urmeze si altele Am o intrebare.
    Ce aluat foloseste Tushin la pachetelele de primavara? Nu pare a fi hartie de orez. Sau gresesc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.