Aşa cum vă povesteam într-un articol de acum câteva săptămâni, am fost solicitat de Wu Xing (ştiţi dvs. cine, cei care de peste 12 ani livrează la domiciliu, pe bază de comandă telefonică sau online, mâncare chinezească – au fost primii pe piaţă şi se menţin astfel, tot primii, şi la calitate) să particip la filmarea câtorva reţete gătite de Tushin. Acesta, bucătar trainer la Wu Xing, este o persoană extrem de interesantă. Găteşte excelent mâncare chinezească, mongolă şi coreeană, se mişcă foarte iute, bine şi eficient, lucru ce trădează un antrenament îndelungat, şi este o persoană modestă şi liniştită. Vorbeşte foarte bine româneşte, deşi pe timpul filmărilor a avut mult trac şi a vorbit rar şi cu timiditate.
In bucatarie la Wu Xing

Am vorbit eu, însă, mai tot timpul. M-am aflat într-o postură mai neobişnuită pentru mine. La toate filmările la care participasem până atunci eu fusesem cel care a gătit. De data aceasta a trebuit să vorbesc şi să asist şi, deşi mă mâncau mâinile să apuc şi eu o spatulă sau un satâr, m-am mulţumit să-l privesc la lucru pe Tushin. Acesta efectua un adevărat balet culinar, plăcut privirii, dar extrem de pragmatic; veţi vedea că polonicul cu care lucrează i-a devenit deja o prelungirii a mâinii.

O bucătărie profesionistă nu este echipată ca un studiou de filmare. Spaţiul este folosit la maxim şi abia dacă poţi instala două camere. Lumina nu este nici ea perfectă, iar zgomotul de fond este destul de supărător. În plus. o echipă (mai ales una care performează în faţa camerelor de filmat) începe să se sudeze abia după câteva filmări, aşa că vă rog să nu judecaţi prea aspru imaginea, sunetul, montajul şi prestaţia noastră.
Tushin şi cu mine am fost ca doi copii care îşi fac de cap într-o fabrică de jucării. Ne-a făcut plăcere să povestim despre mâncare (mai mult eu), să gătim (aproape numai el) şi să gustăm împreună ceea ce a ieşit. Până la urmă, cei de la Wu Xing asta au şi dorit să transmită: oamenii au acolo o afacere, dar o fac cu plăcere, pasiune şi eficienţă. Mă aventurez să afirm că la o mâncare ca cea gătită de Tushin, clienţii nu pot fi decât mulţumiţi. Ce poate fi mai plăcut şi mai aducător de satisfacţie decât să-ţi faci meseria bine şi cu plăcere, şi să reuşeşti să-ţi ţii clienţii fericiţi?

Vă las acum să urmăriţi primul film, care cuprinde trei dintre reţetele gătite de Tushin: orez Wu Xing, furnici în copac şi vită Tushin.