În bucătăria de la Wu Xing – partea 1

Aşa cum vă povesteam într-un articol de acum câteva săptămâni, am fost solicitat de Wu Xing (ştiţi dvs. cine, cei care de peste 12 ani livrează la domiciliu, pe bază de comandă telefonică sau online, mâncare chinezească – au fost primii pe piaţă şi se menţin astfel, tot primii, şi la calitate) să particip la filmarea câtorva reţete gătite de Tushin. Acesta, bucătar trainer la Wu Xing, este o persoană extrem de interesantă. Găteşte excelent mâncare chinezească, mongolă şi coreeană, se mişcă foarte iute, bine şi eficient, lucru ce trădează un antrenament îndelungat, şi este o persoană modestă şi liniştită. Vorbeşte foarte bine româneşte, deşi pe timpul filmărilor a avut mult trac şi a vorbit rar şi cu timiditate.
In bucatarie la Wu Xing

Am vorbit eu, însă, mai tot timpul. M-am aflat într-o postură mai neobişnuită pentru mine. La toate filmările la care participasem până atunci eu fusesem cel care a gătit. De data aceasta a trebuit să vorbesc şi să asist şi, deşi mă mâncau mâinile să apuc şi eu o spatulă sau un satâr, m-am mulţumit să-l privesc la lucru pe Tushin. Acesta efectua un adevărat balet culinar, plăcut privirii, dar extrem de pragmatic; veţi vedea că polonicul cu care lucrează i-a devenit deja o prelungirii a mâinii.
O bucătărie profesionistă nu este echipată ca un studiou de filmare. Spaţiul este folosit la maxim şi abia dacă poţi instala două camere. Lumina nu este nici ea perfectă, iar zgomotul de fond este destul de supărător. În plus. o echipă (mai ales una care performează în faţa camerelor de filmat) începe să se sudeze abia după câteva filmări, aşa că vă rog să nu judecaţi prea aspru imaginea, sunetul, montajul şi prestaţia noastră.
Tushin şi cu mine am fost ca doi copii care îşi fac de cap într-o fabrică de jucării. Ne-a făcut plăcere să povestim despre mâncare (mai mult eu), să gătim (aproape numai el) şi să gustăm împreună ceea ce a ieşit. Până la urmă, cei de la Wu Xing asta au şi dorit să transmită: oamenii au acolo o afacere, dar o fac cu plăcere, pasiune şi eficienţă. Mă aventurez să afirm că la o mâncare ca cea gătită de Tushin, clienţii nu pot fi decât mulţumiţi. Ce poate fi mai plăcut şi mai aducător de satisfacţie decât să-ţi faci meseria bine şi cu plăcere, şi să reuşeşti să-ţi ţii clienţii fericiţi?
Vă las acum să urmăriţi primul film, care cuprinde trei dintre reţetele gătite de Tushin: orez Wu Xing, furnici în copac şi vită Tushin.

Citeste si articolul →   Orez cu curry si creveti


  1. Nelu_A spune:

    Extraordinara coincidenta… miercurea trecuta am comandat de la ei, in ideea de a-i face o surpriza sotiei cu ocazia a 21 de ani de casnicie. Am combinat si cu o comanda de sushi. Dar recunosc ca „furnicile in copac” au fost preferatele mele. Chiar astept cu nerabdare varianta ta la aceasta reteta.

    PS. Filmul mi-a placut… ai inceput sa fii din ce in ce mai dezinvolt in fata camerei de filmat, indiferent de conditii.

    • Radu Popovici spune:

      @Nelu: Chiar coincidenta. 🙂 La multi ani, porumbeilor!
      Dezinvolt? Si inca nu bausem nimic… Sa ma vezi dupa un pahar de vin. 😀
      Lasand gluma deoparte, nici nu am avut timp sa am emotii. Tushin se misca atat de repede, ca am uitat de toate cele.

  2. mariana dmt spune:

    Nu stiu ce sa spun…Pui Dong Fang, restaurant Orient : Piept de pui, morcov, ardei gras, ceapă, varză, cartofi pai, sos iute, sare chinezească, chimen. E foarte bun! 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @mariana: Chimen? La chinezi? Nici macar chimion? That’s a first one! 🙂 Este tot o reteta romano-chineza, ca si vita Tushin. Nimic rau in asta, pana la urma. Asa evoluam, experimentand. 😀

  3. mariana dmt spune:

    Imi place de Tushin, este simpatic si modest. A invatat limba tarii in care traieste si asta e o dovada de respect.
    Sunt usor dezamagita de ciupercile „din conserva” cu care a gatit orezul; as fi preferat sa le vad proaspete. Furnicile sunt preferatele mele iar vita Tushin mi se pare cel putin interesanta. M-a facut tare curioasa si se va regasi in urmatoarea mea comanda. Am mancat ceva asemanator ca principiu, de la restaurantul Orient si se numea Pui Dong Fang.

    • Radu Popovici spune:

      @mariana: Stiu ca Dong fang este un oras din China, din Hainan. O fi vreo specialitate de acolo, desi ma cam mira. Hainan este o insula din sudul extrem al Chinei, in principiu pe acolo nu au cartofi, eventual cartofi dulci. 🙂

  4. cristi spune:

    „Tushin este foarte iute!” – la miscari sau la stilul de gatit? 🙂
    Foarte tare, oricum, mi s-a facut pofta instantaneu de mancare chinezeasca, desi nu e printre favoritele mele. 🙂
    Astept si episoadele urmatoare!

  5. doru spune:

    Eu zic ca pentru prima voastra filmare impreuna a fost chiar foarte bine. Mi-ati facut pofta cu retetele voastre. Chiar o sa comand astazi vita Tushin. 🙂 Bafta in continuare!

    • Radu Popovici spune:

      @mircea: In ce ma priveste pe mine, am o oarecare obisnuinta deja. In ceea ce-i priveste pe cei de la Wu Xing, ai dreptate. Internetul este mai eficient, mai interactiv si mai ieftin decat alte media. De acest lucru isi vor da seama treptat si alte companii. Cei de la Wu Xing au fost si aici printre primii. 🙂

  6. Ducky spune:

    Foarte interesanta initiativa! Wu Xing pare sa se re-branduiasca (urit cuvint, dar n-am gasit altul), sa se re-inventeze – si bine face. Imi place Tushin, e o prezenta placuta si discreta, si se misca la fel de bine cum vorbesti tu. E drept, el are handicapul ca vorbeste, totusi, o limba straina – pe de alta parte, si tu „vorbeai” o bucatarie straina! Astept cu placere continuarea.

    • Radu Popovici spune:

      @Ducky: Ai pus punctul pe I. 🙂 Wu Xing cauta noi cai de comunicare cu publicul. Ma bucur ca blogurile au ajuns in atentia companiilor din domeniul gastro; eu cred ca internetul culinar are un public mult mai bine targetat decat televiziunea sau presa. Asa este, am fost amandoi, eu si Tushin, ca yin si yang: unul vorbea si celalalt gatea. Nu ne excludeam ci ne completam. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @toni: Asa este, dar probabil nu as fi facut altceva decat sa-l incurc pe Tushin. Omul era foarte rapid si eficient, nu as fi putut tine pasul cu el. 🙂

  7. andra spune:

    Buna idee de promovare! Cei de la Wu Xing au fost inteligenti. Mi-am placut Tushin iar tu ai fi bun de prezentator, vorba Laurei. Stii sa vorbesti si esti mereu documentat.

    • Radu Popovici spune:

      @Teo: Sa vezi cum ia cu el gramajoarele de legume tocate de pe tocator. Nu mai stiu daca in film a ramas vreo astfel de secventa. Ai zice ca polonicul are degete. 🙂

  8. Ciocu spune:

    Găsesc că e extraordinar că un agent comercial să fie atât de deschis către public (chiar dacă e vorba de unul avizat). Felicitări pentru iniţiativă şi pentru filmare. Se pare că te simţi bine 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Ciocu: Da, Wu Xing a dovedit imaginatie si deschidere spre aceasta noua modalitate de promovare. Asa este, m-am simtit bine in bucataria aceea. 🙂

  9. Laura Adamache spune:

    Felicitari, Radu! Filmul a fost extrem de bine realizat si foarte interesant. Mi-a placut mult atmosfera din bucataria unde ati filmat si permite-mi sa-ti spun ca pe langa faptul ca esti un bucatar desavarsit esti si un prezentator foarte talentat.
    Mi-au placut rapiditatea si siguranta lui Tushin si, bineinteles, felurile de mancare extrem de apetisante pregatite de el.
    Felicitari amandurora!

  10. Yoyo spune:

    Interesant. Pacat ca filmarea nu este grozava. Retetele, din cate mi-am dat seama, sunt adaptate mai pentru piata romaneasca, nu sunt chiar 100% chinezesti. 🙂
    Am o curiozitate: reteta de la vita Tushin a fost filmata mai spre sfarsit? Tushin abia a mormait pe celelalte retete, aici insa a fost mai dezinvolt si a vorbit mai tare, ma gandesc ca incepuse sa-i treaca tracul.

    • Radu Popovici spune:

      @Yoyo: Cum am mai spus-o de cateva ori pe acest blog, meniurile restaurantelor chinezesti din Europa cunt, cel mai adesea, adaptate gustului local. daca te gabdesti bine, este normal sa faca asta. Doar 1% din populatie doreste sa manance ceva absolut autentic, restul doreste sa manance ceea ce-i place, asa ca adaptarile sunt necesare ca sa rezisti pe piata.
      Ai dreptate. Vita Tushin a fost ultima reteta filmata si Tushin incepuse deja sa s eobisnuiasca cu faptul ca este filmat. Nu a fost usor pentru el. Trebuia sa gateasca si sa vorbeasca intr-o limba straina.

  11. Bianca spune:

    Felicitari! Si mie imi place Tushin. Pot numara pe degetele de la o mana de cate ori a atins ingredientele care mergeau in wok. Inclusiv sarea o pune cu polonicul 🙂 Abia astept partea a doua 🙂

  12. bucatar maniac spune:

    Felicitari! E foarte fain filmuletul. Va potriviti in bucatarie! 🙂 Cred ca Tushin e greu de urmarit cu camera de filmat, la cum se misca. 🙂

  13. simina spune:

    Am comandat si eu de la Wu Xing de cateva ori si am fost multumita. Filmul este interesant pentru mine caci nu am calcat niciodata intr-o bucatarie prefesionista. Nici nu stiu cum puteti lucra cu wokurile astea imense si cu flacara atat de mare.
    Cum a fost vita Tushin? As comanda si eu.

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Cred ca si noi suntem mai inalti si mai puternici decat tine, asa ca wokurile acelea, care sunt medii de fapt (am vazut si mai mari) nu sunt deloc grele. Flacarile provin de la arzatoare speciale, pentru stir-fry. Vita Tushin a fost excelenta cu adevarat, delicioasa. Merita incercata. Cred ca voi face si eu o varianta, daca imi da voie Tushin. 🙂

  14. memphis spune:

    Ha ha, chiar se vede ca n-ai stare si ca esti obisnuit sa gatesti tu la filmari! 🙂 Imi place Tushin, se misca bine. Daca cineva vrea retetele poate apela la tine?
    Felicitari si sper sa existe o continuare a a cestui proiect.

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Da, Tushin este foarte iute! In ce priveste retetele, doua dintre ele sunt retete inventate la Wu Xing si sunt secrete. Pot posta zilele acestea o varianta proprie de furnici in copac, care este o reteta clasica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.