Asa cum va povesteam într-un articol de acum cateva saptamani, am fost solicitat de Wu Xing (stiti dvs. cine, cei care de peste 12 ani livreaza la domiciliu, pe baza de comanda telefonica sau online, mancare chinezeasca – au fost primii pe piata si se mentin astfel, tot primii, si la calitate) sa particip la filmarea catorva retete gatite de Tushin. Acesta, bucatar trainer la Wu Xing, este o persoana extrem de interesanta. Gateste excelent mancare chinezeasca, mongola si coreeana, se misca foarte iute, bine si eficient, lucru ce tradeaza un antrenament îndelungat, si este o persoana modesta si linistita. Vorbeste foarte bine romaneste, desi pe timpul filmarilor a avut mult trac si a vorbit rar si cu timiditate.
Am vorbit eu, însa, mai tot timpul. M-am aflat într-o postura mai neobisnuita pentru mine. La toate filmarile la care participasem pana atunci eu fusesem cel care a gatit. De data aceasta a trebuit sa vorbesc si sa asist si, desi ma mancau mainile sa apuc si eu o spatula sau un satar, m-am multumit sa-l privesc la lucru pe Tushin. Acesta efectua un adevarat balet culinar, placut privirii, dar extrem de pragmatic; veti vedea ca polonicul cu care lucreaza i-a devenit deja o prelungirii a mainii.
O bucatarie profesionista nu este echipata ca un studiou de filmare. Spatiul este folosit la maxim si abia daca poti instala doua camere. Lumina nu este nici ea perfecta, iar zgomotul de fond este destul de suparator. În plus. o echipa (mai ales una care performeaza în fata camerelor de filmat) începe sa se sudeze abia dupa cateva filmari, asa ca va rog sa nu judecati prea aspru imaginea, sunetul, montajul si prestatia noastra.
Tushin si cu mine am fost ca doi copii care îsi fac de cap într-o fabrica de jucarii. Ne-a facut placere sa povestim despre mancare (mai mult eu), sa gatim (aproape numai el) si sa gustam împreuna ceea ce a iesit. Pana la urma, cei de la Wu Xing asta au si dorit sa transmita: oamenii au acolo o afacere, dar o fac cu placere, pasiune si eficienta. Ma aventurez sa afirm ca la o mancare ca cea gatita de Tushin, clientii nu pot fi decat multumiti. Ce poate fi mai placut si mai aducator de satisfactie decat sa-ti faci meseria bine si cu placere, si sa reusesti sa-ti tii clientii fericiti?
Va las acum sa urmariti primul film, care cuprinde trei dintre retetele gatite de Tushin: orez Wu Xing, furnici în copac si vita Tushin.
Extraordinara coincidenta… miercurea trecuta am comandat de la ei, in ideea de a-i face o surpriza sotiei cu ocazia a 21 de ani de casnicie. Am combinat si cu o comanda de sushi. Dar recunosc ca „furnicile in copac” au fost preferatele mele. Chiar astept cu nerabdare varianta ta la aceasta reteta.
PS. Filmul mi-a placut… ai inceput sa fii din ce in ce mai dezinvolt in fata camerei de filmat, indiferent de conditii.
@Nelu: Chiar coincidenta. 🙂 La multi ani, porumbeilor!
Dezinvolt? Si inca nu bausem nimic… Sa ma vezi dupa un pahar de vin. 😀
Lasand gluma deoparte, nici nu am avut timp sa am emotii. Tushin se misca atat de repede, ca am uitat de toate cele.
Nu stiu ce sa spun…Pui Dong Fang, restaurant Orient : Piept de pui, morcov, ardei gras, ceapa, varza, cartofi pai, sos iute, sare chinezeasca, chimen. E foarte bun! 🙂
@mariana: Chimen? La chinezi? Nici macar chimion? That’s a first one! 🙂 Este tot o reteta romano-chineza, ca si vita Tushin. Nimic rau in asta, pana la urma. Asa evoluam, experimentand. 😀
Imi place de Tushin, este simpatic si modest. A invatat limba tarii in care traieste si asta e o dovada de respect.
Sunt usor dezamagita de ciupercile „din conserva” cu care a gatit orezul; as fi preferat sa le vad proaspete. Furnicile sunt preferatele mele iar vita Tushin mi se pare cel putin interesanta. M-a facut tare curioasa si se va regasi in urmatoarea mea comanda. Am mancat ceva asemanator ca principiu, de la restaurantul Orient si se numea Pui Dong Fang.
@mariana: Stiu ca Dong fang este un oras din China, din Hainan. O fi vreo specialitate de acolo, desi ma cam mira. Hainan este o insula din sudul extrem al Chinei, in principiu pe acolo nu au cartofi, eventual cartofi dulci. 🙂
„Tushin este foarte iute!” – la miscari sau la stilul de gatit? 🙂
Foarte tare, oricum, mi s-a facut pofta instantaneu de mancare chinezeasca, desi nu e printre favoritele mele. 🙂
Astept si episoadele urmatoare!
@cristi: La miscari, mai Cristi, doar nu la gust! 🙂
Eu zic ca pentru prima voastra filmare impreuna a fost chiar foarte bine. Mi-ati facut pofta cu retetele voastre. Chiar o sa comand astazi vita Tushin. 🙂 Bafta in continuare!
@doru: Omule, vita asta chiar merita. Ai incredere in mine, este foarte buna. Multumesc pentru urare!
Te simti bine in fata camerei si vorbesti bine. Bravo celor de la Wu Xing pentru initiativa.
@mircea: In ce ma priveste pe mine, am o oarecare obisnuinta deja. In ceea ce-i priveste pe cei de la Wu Xing, ai dreptate. Internetul este mai eficient, mai interactiv si mai ieftin decat alte media. De acest lucru isi vor da seama treptat si alte companii. Cei de la Wu Xing au fost si aici printre primii. 🙂
Foarte interesanta initiativa! Wu Xing pare sa se re-branduiasca (urit cuvint, dar n-am gasit altul), sa se re-inventeze – si bine face. Imi place Tushin, e o prezenta placuta si discreta, si se misca la fel de bine cum vorbesti tu. E drept, el are handicapul ca vorbeste, totusi, o limba straina – pe de alta parte, si tu „vorbeai” o bucatarie straina! Astept cu placere continuarea.
@Ducky: Ai pus punctul pe I. 🙂 Wu Xing cauta noi cai de comunicare cu publicul. Ma bucur ca blogurile au ajuns in atentia companiilor din domeniul gastro; eu cred ca internetul culinar are un public mult mai bine targetat decat televiziunea sau presa. Asa este, am fost amandoi, eu si Tushin, ca yin si yang: unul vorbea si celalalt gatea. Nu ne excludeam ci ne completam. 🙂
Te cam mancau palmele sa te bagi si tu prin wok. 🙂 Interesant. Mi-a placut Tushin. Felicitari!
@toni: Asa este, dar probabil nu as fi facut altceva decat sa-l incurc pe Tushin. Omul era foarte rapid si eficient, nu as fi putut tine pasul cu el. 🙂
Mi-a placut filmul ca idee de promovare. Felicitari!
@Laura: Multumesc! Ma bucur ca filmul ti-a fost pe plac. 🙂
Buna idee de promovare! Cei de la Wu Xing au fost inteligenti. Mi-am placut Tushin iar tu ai fi bun de prezentator, vorba Laurei. Stii sa vorbesti si esti mereu documentat.
@andra: Nu poti rezista 12 ani pe piata daca nu esti inteligent. Multumesc pentru laude! 😀
Super filmul! Bine ai spus ca polonicul ii devine o prelungire a mainii, il manevreaza uimitor!
@Teo: Sa vezi cum ia cu el gramajoarele de legume tocate de pe tocator. Nu mai stiu daca in film a ramas vreo astfel de secventa. Ai zice ca polonicul are degete. 🙂
Gasesc ca e extraordinar ca un agent comercial sa fie atat de deschis catre public (chiar daca e vorba de unul avizat). Felicitari pentru initiativa si pentru filmare. Se pare ca te simti bine 🙂
@Ciocu: Da, Wu Xing a dovedit imaginatie si deschidere spre aceasta noua modalitate de promovare. Asa este, m-am simtit bine in bucataria aceea. 🙂
Felicitari, Radu! Filmul a fost extrem de bine realizat si foarte interesant. Mi-a placut mult atmosfera din bucataria unde ati filmat si permite-mi sa-ti spun ca pe langa faptul ca esti un bucatar desavarsit esti si un prezentator foarte talentat.
Mi-au placut rapiditatea si siguranta lui Tushin si, bineinteles, felurile de mancare extrem de apetisante pregatite de el.
Felicitari amandurora!
@Laura: Ma bucur ca ti-a placut filmul. S-ar fi putut si mai bine, dar conditiile de filmat nu au fost prea propice. 🙂
Interesant. Pacat ca filmarea nu este grozava. Retetele, din cate mi-am dat seama, sunt adaptate mai pentru piata romaneasca, nu sunt chiar 100% chinezesti. 🙂
Am o curiozitate: reteta de la vita Tushin a fost filmata mai spre sfarsit? Tushin abia a mormait pe celelalte retete, aici insa a fost mai dezinvolt si a vorbit mai tare, ma gandesc ca incepuse sa-i treaca tracul.
@Yoyo: Cum am mai spus-o de cateva ori pe acest blog, meniurile restaurantelor chinezesti din Europa cunt, cel mai adesea, adaptate gustului local. daca te gabdesti bine, este normal sa faca asta. Doar 1% din populatie doreste sa manance ceva absolut autentic, restul doreste sa manance ceea ce-i place, asa ca adaptarile sunt necesare ca sa rezisti pe piata.
Ai dreptate. Vita Tushin a fost ultima reteta filmata si Tushin incepuse deja sa s eobisnuiasca cu faptul ca este filmat. Nu a fost usor pentru el. Trebuia sa gateasca si sa vorbeasca intr-o limba straina.
Felicitari! Si mie imi place Tushin. Pot numara pe degetele de la o mana de cate ori a atins ingredientele care mergeau in wok. Inclusiv sarea o pune cu polonicul 🙂 Abia astept partea a doua 🙂
@Bianca: Multumesc. Da, Tushin are o indemanare ceva de speriat. 🙂 Se vede ca face asta multe ore in fiecare zi.
Frumos! daca as fi in Bucuresti, acum as comanda ceva de la ei, ca mi-ati facut pofta! Asteptam continuarea!
@Diana: O sa le transmit celor de la Wu Xing rugamintea ta implicita de a deschide o filiala la Arad. 🙂
Felicitari! E foarte fain filmuletul. Va potriviti in bucatarie! 🙂 Cred ca Tushin e greu de urmarit cu camera de filmat, la cum se misca. 🙂
@bucatar maniac: Da, este Speedy Gonzales cu polonicul si wokul in mana. 🙂
Am comandat si eu de la Wu Xing de cateva ori si am fost multumita. Filmul este interesant pentru mine caci nu am calcat niciodata intr-o bucatarie prefesionista. Nici nu stiu cum puteti lucra cu wokurile astea imense si cu flacara atat de mare.
Cum a fost vita Tushin? As comanda si eu.
@simina: Cred ca si noi suntem mai inalti si mai puternici decat tine, asa ca wokurile acelea, care sunt medii de fapt (am vazut si mai mari) nu sunt deloc grele. Flacarile provin de la arzatoare speciale, pentru stir-fry. Vita Tushin a fost excelenta cu adevarat, delicioasa. Merita incercata. Cred ca voi face si eu o varianta, daca imi da voie Tushin. 🙂
Poate ar prinde bine sa dai reteta amanuntit, asa cum faci tu. Pe cand partea a doua a filmarii?
@memphis: Peste cateva zile. 🙂
Ha ha, chiar se vede ca n-ai stare si ca esti obisnuit sa gatesti tu la filmari! 🙂 Imi place Tushin, se misca bine. Daca cineva vrea retetele poate apela la tine?
Felicitari si sper sa existe o continuare a a cestui proiect.
@memphis: Da, Tushin este foarte iute! In ce priveste retetele, doua dintre ele sunt retete inventate la Wu Xing si sunt secrete. Pot posta zilele acestea o varianta proprie de furnici in copac, care este o reteta clasica.