În ce zi a săptămânii obişnuim să gătim?

Iată că am mai pus capăt încă unui sondaj de opinie care, în mintea mea, avea un scop precis: acela de a afla când este mai folositor pentru cititorii mei să postez reţete în blog.
Răspunsurile date nu m-au lămurit prea mult, dar paradoxal sarcina mea s-a simplificat.

40% dintre votanţi au declarat că gătesc oricând, adică în orice zi a săpătmânii, după cum au timp şi chef. Ceea ce mă face să afirm, simplificând puţin, că circa 5,7% sunt alocaţi fiecărei zile a săptămânii.

25% dintre cei care au votat gătesc zilnic, probabil în mod aproximativ egal. Cu aceeaşi simplificare ajung la alţi 3,5% alocaţi fiecărei zile a săptămânii. Veţi vedea rapid unde vreau să ajung cu aceste procente de 6 (vezi mai sus) şi 4 alocate fiecărei zile din săptămână.

20% dintre votanţi gătesc sâmbăta şi 6% duminica. restul zilelor au procente aproape neglijabile, între 1 şi 2%, cea mai „neapetisantă” zi fiind joi, când gătesc, se pare, cei mai puţini dintre cititori.

Aş putea face un clasament al zilelor când cititorii mei preferă să gătească (procentele sunt rotunjite):
Sâmbătă: 5,7 + 3,5 + 20 = 29 %
Duminică: 5,7 + 3,5 + 6 = 15 %
Luni, marţi, miercuri şi vineri: 5,7 + 3,5 + 2 = 11%
Joi: 5,7 + 3,5 + 1 = 10%

Conform acestor calcule simplificate circa 44% dintre cititori preferă să gătească sâmbătă şi duminică, şi 55% dintre ei în ultimele 3 zile ale săptămânii. Lucru explicabil, căci după weekend mai rămâne mâncare în frigider pentru 1-2 zile, deci în mijlocul săptămânii nu se găteşte în mod regulat.

Pentru mine concluzia este simplă: nu are prea mare importanţă când postez reţete, atâta timp cât o fac. Le pot posta intercalate cu celelelte articole articolele (cele despre ingrediente, cele de teorie culinară sau de călătorie), sau le pot posta grupat în a doua jumătate a săptămânii.


6 comentarii pe “În ce zi a săptămânii obişnuim să gătim?

 1. RamonaA spune:

  Gãtesc de luni pânã joi…weekendul este pt. iesiri , dacã nu intru in ore extra :((.
  Luni imi este cel mai greu sã gãtesc…vorba vine, nici iarba nu creste 🙂

  • Radu Popovici spune:

   @Ramona: Interesant este ca profesionistii gatesc in general in timpul saptamanii, iar „civilii” mai ales in weekend. 🙂

 2. alison spune:

  nici la mine nu are importanta cind gatesc…o fac cind este necesar pentru a asigura familiei mele o masa sanatoasa ,deci apoape in fiecare zi a saptaminii cite ceva…bunica m-ar certa de ar fi sa vada ca gatesc in zilele cu sarbatori religioase…:))

  • Radu Popovici spune:

   @alison: Si la mine este cam la fel, dar am remarcat ca gatesc mult mai rar luni si marti, si ceva mai des sambata si duminica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.