Iata o reteta foarte simpla, rapida si interesanta de urmarit, destinata in special copiilor. Sunt sigur ca toata lumea le dedica deserturi, si ca gasiti astfel de retete in multe alte locuri. Eu va ofer o altfel de reteta, conceputa pentru a le starni curiozitatea si interesul. Educati-le gustul prezentandu-le ingrediente inedite, frumos colorate si gatite gustos.


Curatati crevetii impreuna cu juniorul, aratandu-i cum se procedeaza, si gatiti-i in prezenta lui, caci schimbarea de culoare a acestora este spectaculoasa pentru cel care o vede prima data. De asemenea, prepararea in casa a sosului pesto poate fi un punct suplimentar de interes.

Puteti inventa si o poveste, in care inelele cu smaralde sa fie in prim-plan. Aveti grija ca rolul personajului pozitiv sa fie jucat chiar de copil. In rest nu va mai dau sfaturi, bazati-va pe fantezia dvs.
Alte astfel de retete gasiti in cartea digitala „Ne jucam si mancam”.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 4 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 15 minute plus odihna
Timp de gatit: 4 minute

Ingrediente:
24 de cozi de creveti cruzi (circa 500 g)
sare
piper negru, proaspat macinat
1-2 linguri de ulei de masline
1 legatura de busuioc proaspat
50 g branza Parmesan, prospat rasa
2 catei de usturoi, tocati
50 g seminte de pin
4 linguri de ulei de masline extra-virgin, sau cat este nevoie
cateva felii de paine, de 1 – 1,5 cm grosime

Instructiuni:
Se curata crevetii: se desprinde cochilia, tragand usor de picioruse si “decojind-o” in spirala.

Se prepara sosul pesto. Se rup frunzele de busuioc de pe tulpini si se toaca grosier. Se pun apoi intr-un blender. Se adauga semintele de pin, usturoiul, Parmesanul si o parte din uleiul de masline. Se proceseaza pana ce se obtine o pasta omogena. Nu este neaparata nevoie ca pasta sa fie foarte fina, aroma si gustul sunt mai importante. Se regleaza consistenta pastei adaugand ulei de masline si procesand scurt la fiecare adaugare. Se transfera apoi pesto-ul intr-un castron si se acopera. Se lasa sa stea cateva minute, ca aroma sa se dezvolte complet.

Intre timp se incing cele1-2 linguri de ulei intr-o tigaie. Se adauga crevetii si se prajesc 3-4 minute, intorcandu-i o data, pana ce devin roz-portocalii la culoare. Se scot imediat din tigaie si se transfera pe o farfurie calda.

Cat timp se gatesc crevetii, prajiti feliile de paine pana se rumenesc si se fac aurii. Ungetile in centru cu putin sos pesto si taiati-le patratele cu latura de 3-4 cm.

Crevetii, la prajire, se strang, capatand o forma circulara. Se pune cate 1/2 lingurita de pesto in mijlocul circumferintei; asa obtineti ineluse rozalii, cu “smaralde” in centru. Asezati-le peste patratele de paine prajita si serviti-le imediat.

Sfaturi:
La curatare se poate lasa intact ultimul segment al carapacei, cel cu codita, caci aceasta poate servi de “maner” atunci cand crevetii se mananca folosind mainile.

Crevetii trebuie gatiti timpi scurti, circa 3-4 minute, Cand culoarea lor devine roza-portocalie, sunt facuti si trebuie scosi din tigaie.

Daca nu doriti sa va complicati, puteti cumpara sos pesto gata preparat. Totusi, cel facut in casa este incomparabil mai bun si mai aromat; veti rata, de asemenea, toata distractia aferenta prepararii lui, spre dezamagirea juniorului.

Nu aruncati tulpinile de busuioc. Rupeti-le bucati de 4-5 cm lungime si zdrobiti-le usor cu lama cutitului. Puneti-le intr-un castron si acoperiti-le cu ulei de masline. Acoperiti castronul cu folie alimentara si lasati-l cateva ore, ca aroma busuiocului sa infuzeze uleiul. Veti obtine un ulei aromat, foarte bun in salate.

Daca nu gasiti seminte de pin le puteti inlocui cu aceeasi cantitate de seminte de floarea soarelui nesarate. Aroma si gustul nu vor diferi semnificativ.

Preparati o varianta siciliana de creveti cu pesto, inlocuind in reteta semintele de pin cu migdale crude, curatate de coaja. Pentru a le curata de coaja opariti-le 2 minute in apa clocotita, apoi scurgeti-le si clatiti-le cu apa rece. Frecati apoi coaja cu degetele; aceasta se desprinde usor.

Incercati un pesto cu aroma diferita, inlocuind busuiocul cu aceeasi cantitate de patrunjel, coriandru, oregano etc.