Au inceput caldurile, iar mie imi sunt profund nesuferite. Incerc sa-mi indulcesc suferinta racorindu-ma cu bunataturi, deci va propun o noua inghetata cu lapte de cocos. Asa cum am spus deja, jamaicanii, ca si celelalte populatii din Caraibe si America Latina, prefera sa prepare inghetata folosind lapte de cocos in loc de lapte, smantana sau frisca. Este o inghetata foarte usor de preparat, rapida, plina de aroma si cu un gust deosebit, exotic.
Bucatarie: jamaicana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute plus congelare
Timp de gatit: 5 minute plus racire
Ingrediente:
160 ml apa
120 g zahar
1-2 batoane de vanilie
500 ml lapte de cocos
miez de nuca de cocos deshidratat
Instructiuni:
Se combina intr-o craticioara apa cu zaharul si batoanele de vanilie. Se da apa in clocot, se micsoreaza flacara si se amesteca pana ce se dizolva zaharul. Se ia craticioara de pe foc, se acopera si se lasa sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei.
Se scot batoanele de vanilie din sirop, se despica cu un cutit subtire si ascutit si se razuie miezul aromat. Se arunca pastaile. Se amesteca laptele de cocos cu miezul de vanilie si siropul, cat mai omogen.
Se toarna apoi intr-un recipient potrivit pentru congelator. Se pune inghetata in congelator pana ce capata consistenta potrivita pentru a fi scoasa cu o lingura si servita (de obicei circa 45-60 de minute, dar perioada poate fi mai lunga, functie de congelator).
Inainte de a o servi, se prajeste rapid, la foc mic, pana ce se rumeneste putin, miezul de nuca de cocos deshidratat. Se presara peste inghetata cand se serveste.
Sfaturi:
Pentru o aroma de vanilie mai puternica eu am folosit zahar in care pusesem mai demult, la pastrare, batoane de vanilie.
Am folosit un topping, din comert, de miez de nuca de cocos amestecat cu bucatele de zahar colorat. Da mai bine in poza, dar miezul de cocos usor prajit este mai bun la gust si are mai multa aroma.
Am folosit un lapte de cocos gros si foarte cremos, care mi s-a parut de buna calitate. L-am cumparat din Mega Image, este ambalat in cutii de carton de 250 ml.
Am vrut sã fac si eu inghetatã de casã, dar sotul a umplut frigiderul de inghetãti si gheatã, nu mai am loc pt. nimic…
Reteta de azi chiar cã e rapidã, imi face cu ochiul si cea de lima…si vreau sã fac si de cirese.
Topping din comert am si eu multe, dar sincer uitate…unele nu le-am folosit niciodatã…
@Ramona: Lasa ca o poti face si in zilele urmatoare. Nu dureaza decat vreo 10 minute.
Multumesc, Radu! Aveam în meniu o gelatina de cocos*, dar mi-era greu sa o conserv mai multe zile. Cred ca voi renunta la ea.
Am încercat azi reteta de la tine. Am ramas surprins de finetea cristalelor**. Mai trebuie sa lucrez nitel la gust. Cred ca putin adaos de sare nu ar strica. În ideea asta, înghetata din lotul de azi am servit-o alaturi de covrigei sarati.
———————–
* Se numeste hapia si seamana bine cu pana cotta.
** E drept, am racit înghetata pe baie de gheata, sub agitare, pîna aproape de punctul de înghet, si abia apoi am bagat-o în congelator. Racirea sub agitare face si ca emulsia sa nu se sparga. La cocos e neplacut cînd se aduna grasimea la suprafata.
@Marius: Smantana de cocos, caci laptele folosit de mine era foarte gros, da o textura foarte fina inghetatei. Eu nu am masina de inghetata, pur si simplu am pus-o in congelator, nu am amestecat-o nu am facut nimic. Cu toate acestea a iesit foarte bine, iar grasimea nu s-a adunat la suprafata. Ma bucur ca te-a multumit. 🙂
salut radu foarte buna reteta am incercat-o si eu.
in alta ordine de idei stii cumva prin bucuresti o cofetarie cu prajituri ca pe vremuri?
@thyronn: Nu prea stiu ce ar insemna ca pe vremuri. 🙂 Din ce amintiri am eu, acum 30-40 de ani se manca foarte prost. Cofetarii bune sunt Chocolat, pe Stavropoleos (dar e foarte scumpa), lantul Agapitos… si in rest nu prea mai stiu, caci cofetariile nu sunt in zona mea de interes. Poate stiu ceilalti cititori.
Am remarcat-o si pe cea cu limeta, dar aceasta mi se pare mai interesanta. O voi pasa sotiei mele. 🙂
@Andrei Stefan: Ca efect racoritor, cred ca cea cu limeta este chiar mai “provocatoare”, adica provoaca o racorire mai buna. Ca gust, mie mi se par egale. Oricum, bafta sotiei! 🙂
Buna! Astazi intra deja in productie, caci am toate ingredientele! 🙂
@toni: Spor in productie! 🙂