Se pare ca a venit vara. In orice caz, amiezile sunt calduroase, asa ca un pic de inghetata de casa nu strica nimanui. Astazi este vineri si m-am gandit si la cei care tin post, asa ca va prezint o varianta exotica, ce foloseste lapte si smantana de cocos in locul obisnuitelor produse lactate.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute plus congelare
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
1 pepene galben, circa 1 kg, curatat de coaja si samburi
200 ml lapte de cocos foarte gros (smantana de cocos)
200 ml lapte de cocos
100 g zahar
coaja rasa si sucul de la 1 limeta (lamaie verde)
3 cm bucata de ghimbir, curatat de coaja

Instructiuni:
Se amesteca smantana si laptele de cocos cu zaharul intr-o cratita. Se da mixtura in clocot si se amesteca, la foc mic, pana ce se dizolva zaharul.

Intre timp se da ghimbirul prin razatoare si se stoarce sucul. Se taie bucati miezul pepenelui. Se pun bucatile de pepene intr-un blender si se proceseaza pana ce se obtine o pasta. Se stoarce pasta prin 2-3 randuri de tifon, ca sa se elimine o parte din apa (apa in exces face ca inghetata sa aiba cristale mari si gust diluat, iar pepenele este destul de apos).

Se amesteca mixtura de cocos cu sucul de ghimbir, miezul stors de pepene, sucul si coaja rasa de limeta. Se congeleaza circa 1 ora, apoi se scoate din congelator si se sfarama cristalele folosind o lingura rezistanta. Se omogenizeaza inghetata cat mai bine. Se refrigereaza din nou, inca 1 ora, sau pana cand are o consistenta care sa permita scoaterea ei cu o lingura. Se serveste in coaja de pepene.

Sfaturi:
Se poate servi inghetata presarata cu miex de nuca de cocos deshidratat, si ornata cu feliute de limeta.

Lapte de cocos foarte gros (smantana) se gaseste la Mega Image. Se poate dilua cu putina apa ca sa se obtina din ea lapte. In Cora se gaseste un lapte de cocos mai putin dens.
Practic, luati de la Mega Image 1 cutie si de la Cora 1 cutie, sau 2 cutii de la Mega Image si diluati una dintre ele cu putina apa, pana ce are consistenta laptelui.

Puteti experimenta si cu 400 ml lapte gros de cocos (smantana), dar eu am simtit nevoia sa-l diluez putin.

Experimentati cu alte fructe in loc de pepene: mango, banane, ananas, lychi, piersici, pere etc.