Inghetata de pepene cu ghimbir

Se pare ca a venit vara. In orice caz, amiezile sunt calduroase, asa ca un pic de inghetata de casa nu strica nimanui. Astazi este vineri si m-am gandit si la cei care tin post, asa ca va prezint o varianta exotica, ce foloseste lapte si smantana de cocos in locul obisnuitelor produse lactate.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute plus congelare
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
1 pepene galben, circa 1 kg, curatat de coaja si samburi
200 ml lapte de cocos foarte gros (smantana de cocos)
200 ml lapte de cocos
100 g zahar
coaja rasa si sucul de la 1 limeta (lamaie verde)
3 cm bucata de ghimbir, curatat de coaja
Instructiuni:
Se amesteca smantana si laptele de cocos cu zaharul intr-o cratita. Se da mixtura in clocot si se amesteca, la foc mic, pana ce se dizolva zaharul.
Intre timp se da ghimbirul prin razatoare si se stoarce sucul. Se taie bucati miezul pepenelui. Se pun bucatile de pepene intr-un blender si se proceseaza pana ce se obtine o pasta. Se stoarce pasta prin 2-3 randuri de tifon, ca sa se elimine o parte din apa (apa in exces face ca inghetata sa aiba cristale mari si gust diluat, iar pepenele este destul de apos).
Se amesteca mixtura de cocos cu sucul de ghimbir, miezul stors de pepene, sucul si coaja rasa de limeta. Se congeleaza circa 1 ora, apoi se scoate din congelator si se sfarama cristalele folosind o lingura rezistanta. Se omogenizeaza inghetata cat mai bine. Se refrigereaza din nou, inca 1 ora, sau pana cand are o consistenta care sa permita scoaterea ei cu o lingura. Se serveste in coaja de pepene.
Sfaturi:
Se poate servi inghetata presarata cu miex de nuca de cocos deshidratat, si ornata cu feliute de limeta.
Lapte de cocos foarte gros (smantana) se gaseste la Mega Image. Se poate dilua cu putina apa ca sa se obtina din ea lapte. In Cora se gaseste un lapte de cocos mai putin dens.
Practic, luati de la Mega Image 1 cutie si de la Cora 1 cutie, sau 2 cutii de la Mega Image si diluati una dintre ele cu putina apa, pana ce are consistenta laptelui.
Puteti experimenta si cu 400 ml lapte gros de cocos (smantana), dar eu am simtit nevoia sa-l diluez putin.
Experimentati cu alte fructe in loc de pepene: mango, banane, ananas, lychi, piersici, pere etc.


12 comentarii pe “Inghetata de pepene cu ghimbir

  1. Sidy spune:

    Cred ca pepenele galben ii da o savoare aparte….
    Minunat !
    As vrea o inghetata mai usoara fara smantana, fisca si alte lactate grase, doar din sucul fructului…..
    Ce zici ? Nu ti-ar place asa ceva ??? Ceva mai light….

  2. simina spune:

    Foarte buna! Nu m-am gandit niciodata sa folosesc lapte de cocos. Vreau sa o incerc si eu. Inteleg deci ca smantana de cocos este acelasi lucru cu laptele de cocos acela foarte gros?

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Este vorba despre limbajul folosit in retete. Laptele de cocos si smantana de cocos difera doar prin consistenta.
      Daca laptele de cocos este de calitate foarte buna (prima mana), smantana de cocos (coconut cream) se aduna la suprafata sa, iar uleiul ramane la fund. Daca un lapte de cocos gros, deci care contine multa smantana, este diluat, are consistenta unui lapte obisnuit. Unele marci ofera acest produs mai subtire, care este numit in retete lapte de cocos (coconut milk). unele retete, ca aceasta, cer explicit „smantana” si „lapte” de cocos. Este bine de stiut, deci, ca laptele de cocos se poate obtine si prin diluarea smantanii de cocos.
      Link-ul din lista de ingrediente te va lamuri mai bine.

  3. Cristi G spune:

    Desi urasc gustul de pepene galben sunt sigur ca am sa fac reteta pentru sotia mea, care este mare amatoare de pepene galben.
    Intrebarea ar fi: unde gasesc lapte se cocos si mai ales smantana de cocos? Pot sa inlocuiesc cu frisca lichida?

    Multumesc

    • Radu Popovici spune:

      @Cristi G: Cand laptele de cocos este foarte gros, este numit smantana de cocos. Lapte de cocos se gaseste in orice supermarket. Cea mai buna varianta este, dupa parerea mea, cel de la Mega Image, ambalat in cutii de carton, la 200 ml, care este foarte gros si foarte gustos. Poti folosi si frisca, dar laptele de cocos merge mai bine cu ghimbir. Daca este inlocuit se pierde aroma exotica si este pacat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.