Sper sa nu ma injurati pentru aceasta reteta, eu sunt primul care recunoaste ca nu este o reteta pentru toata lumea. Dar, asa cum spunea o doamna pe acest blog, eu sunt sursa ei principala de retete “exotice” (exotic insemnand nu doar indepartat, ci si ciudat sau neobisnuit; cu alte cuvinte, ciorba noastra de burta ar fi exotica in Caraibe), ceea ce inseamna ca aceasta reteta se potriveste cu specificul blogului meu si cu modul meu de a gandi retetele.


Sunt si la noi calduri mari. Totusi, nu atat de mari si nu atat de umede ca in alte parti. In Asia tropicala oamenii se racoresc cu ardei iuti si alte chestii condimentate sau picante. Ma intreb atunci de ce noi ne racorim cu inghetate dulci? Daca adevaratii “specialisti” in clima calda si umeda folosesc lucruri picante, de ce sa nu incercam o inghetata picanta? Locuitorii Asiei de sud si sud-est folosesc condimentele, sau preparatele condimentate, pentru efectul lor de a provoca transpiratia, lucru care racoreste corpul.
Daca as fi thailandez, de pilda, si as vrea sa ma racoresc cu o inghetata picanta, in care sa nu pun deloc zahar, ce fel de inghetata picanta mi-as prepara? Si tot gandind astfel, am ajuns la reteta de mai jos. Desigur, condimentele din lista de ingrediente (folosite in alte cantitati, insa) ar putea condimenta foarte bine si un curry pe baza de lapte de cocos!
Este, desigur, o inghetata neobisnuita, dar are aroma, are gust si racoreste si nu abunda in zahar (care nu este cel mai sanatos lucru din lume); in plus, o puteti face cat de picanta preferati, caci condimentele se pot adauga treptat. Eu zic ca ar fi un experiment interesant pentru orice persoana curioasa.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatit: 0

Ingrediente:
6 cm bucata de ghimbir
1 limeta
400 ml lapte de cocos
1/2 ardei iute rosu
1/2 lingurita de sare
1 lingurita de zahar brun

Instructiuni:
Se curata ghimbirul de coaja, se da pe razatoare si se stoarce. Se pastreaza sucul.

Se taie rondele ardeiul iute (se incepe de la jumatatea inferioara) pana se ajunge la seminte. Se piseaza rondele cat mai fin intr-o piua.

Se rade coaja limetei, apoi se stoarce. Se piseaza zaharul intr-o piua.

Se amesteca laptele de cocos cu suc si coaja rasa de limeta, sare, zahar si suc de ghimbir. Se pune amestecul in congelator timp de circa 1 ora, pana ce ingheata, dar ramane indeajuns de fraged ca sa poate fi luat cu lingura.

Sfaturi:
Se adauga la laptele de cocos treptat cantitati de suc de ghimbir, suc de limeta si ardei iute, pana se obtine gustul dorit. Inghetata trebuie sa fie racoroasa, citrica, aromata si picanta atat cat va convine.

Nu exagerati cu sarea si zaharul, au rol doar de a potenta gustul celorlalte ingrediente.

Sunt convins ca o varianta cu tamarin in loc de limeta ar fi la fel de „sud-est asiatica” si de gustoasa.