Sper sa nu ma injurati pentru aceasta reteta, eu sunt primul care recunoaste ca nu este o reteta pentru toata lumea. Dar, asa cum spunea o doamna pe acest blog, eu sunt sursa ei principala de retete “exotice” (exotic insemnand nu doar indepartat, ci si ciudat sau neobisnuit; cu alte cuvinte, ciorba noastra de burta ar fi exotica in Caraibe), ceea ce inseamna ca aceasta reteta se potriveste cu specificul blogului meu si cu modul meu de a gandi retetele.
Sunt si la noi calduri mari. Totusi, nu atat de mari si nu atat de umede ca in alte parti. In Asia tropicala oamenii se racoresc cu ardei iuti si alte chestii condimentate sau picante. Ma intreb atunci de ce noi ne racorim cu inghetate dulci? Daca adevaratii “specialisti” in clima calda si umeda folosesc lucruri picante, de ce sa nu incercam o inghetata picanta? Locuitorii Asiei de sud si sud-est folosesc condimentele, sau preparatele condimentate, pentru efectul lor de a provoca transpiratia, lucru care racoreste corpul.
Daca as fi thailandez, de pilda, si as vrea sa ma racoresc cu o inghetata picanta, in care sa nu pun deloc zahar, ce fel de inghetata picanta mi-as prepara? Si tot gandind astfel, am ajuns la reteta de mai jos. Desigur, condimentele din lista de ingrediente (folosite in alte cantitati, insa) ar putea condimenta foarte bine si un curry pe baza de lapte de cocos!
Este, desigur, o inghetata neobisnuita, dar are aroma, are gust si racoreste si nu abunda in zahar (care nu este cel mai sanatos lucru din lume); in plus, o puteti face cat de picanta preferati, caci condimentele se pot adauga treptat. Eu zic ca ar fi un experiment interesant pentru orice persoana curioasa.
Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
6 cm bucata de ghimbir
1 limeta
400 ml lapte de cocos
1/2 ardei iute rosu
1/2 lingurita de sare
1 lingurita de zahar brun
Instructiuni:
Se curata ghimbirul de coaja, se da pe razatoare si se stoarce. Se pastreaza sucul.
Se taie rondele ardeiul iute (se incepe de la jumatatea inferioara) pana se ajunge la seminte. Se piseaza rondele cat mai fin intr-o piua.
Se rade coaja limetei, apoi se stoarce. Se piseaza zaharul intr-o piua.
Se amesteca laptele de cocos cu suc si coaja rasa de limeta, sare, zahar si suc de ghimbir. Se pune amestecul in congelator timp de circa 1 ora, pana ce ingheata, dar ramane indeajuns de fraged ca sa poate fi luat cu lingura.
Sfaturi:
Se adauga la laptele de cocos treptat cantitati de suc de ghimbir, suc de limeta si ardei iute, pana se obtine gustul dorit. Inghetata trebuie sa fie racoroasa, citrica, aromata si picanta atat cat va convine.
Nu exagerati cu sarea si zaharul, au rol doar de a potenta gustul celorlalte ingrediente.
Sunt convins ca o varianta cu tamarin in loc de limeta ar fi la fel de “sud-est asiatica” si de gustoasa.
Duminica am incercat aceasta reteta.Gustul e placut dar nu e cremoasa si pufoasa.O sa caut si alte retete de inghetata sa vad cum poate fi facuta cremoasa si o sa o mai incerc.
@Dorel: Ca sa iasa pufoasa trebuie ca laptele de cocos sa fie gros, iar inghetata trebuie sparta, amestecata si recongelata de cateva ori; sau facuta intr-o masina de inghetata.
Daca exista ciocolata cu ardei iute, de ce nu si inghetata!?!?!? 🙂
@Claudia: Pai chiar asa… 🙂
Suna interesant, bine, tentant, in concluzie imi place. Tot foarte interesant mi s-a parut cand am auzit de dulceata in care printre ingrediente se afla si ardei iute. Zau, nu m-as da inapoi de la o cupa cu o astfel de inghetata.
@maria: Pai, ce sa zic, nu te da. 🙂 Incercarea moarte n-are, cum se spune la noi.
Excelenta idee! Ma captiveaza pur si simplu. O voi incerca neaparat!
@Yoyo: Spor la lucru si da-mi neaparat de stire cum a fost primita de familie inghetata. 🙂
Am mancat ciocolatã picantã, este prima oarã cand aud de inghetatã….
Dacã nu murim de la asta mai trãim 100 de ani! :))
Domnu´Radu, ce au zis mesenii?
@Ramona: Au zis: “interesant”, adica interes moderat. 🙂 Eu am mancat mai cu spor, dar cei care nu sunt atat de incantati de gustul picant au fost mai circumspecti. Totusi, mai toti au spus ca probabil racoreste mai bine decat o inghetata dulce si ca este, in mod sigur, mai sanatoasa ca una cu adaus masiv de zahar.
Cat de mult imi place mie iutele, exact reteta asta imi lipsea. Dupa ciocolata iute chiar ma gandeam la inghetata, dar nu m-am mobilizat. Acum ca ne-ai dat-o gata incercata (aka” mura in gura”), abia astept sa o fac.
Suna interesant si e in cel mai pur stil extrem oriental, merita incercata.
Foarte interesanta combinatia! Ghimbirul si limeta cu siguranta dau o aroma deosebita inghetatei. Cred ca voi incerca prima data asa, fara ardei, la fel cum spuneati, un experiment facut treptat 🙂
@Corina & Carmen: Bafta la experiment! 🙂
Foarte, foarte indrazneata reteta, pentru gusturile de pe aici. Avand in vedere ca ciocolata mea preferata e cea cu ardei iute, cred ca o sa-mi placa.
Interesant. Nu am mai auzit de o inghetata picanta, desi nu vad ce motiv ar putea impiedica existenta ei. Am retinut ideea, desi nu cred ca voi prepara asa ceva vreodata; nu sunt indeajuns de indraznet si de non-conformist. Va respect curajul si imaginatia! Felicitari!
@Andrei Stefan: Va multumesc, ma simt magulit, dar cred ca exagerati. Curaj? Am “riscat” doar cateva ingredinte… Nu este mare lucru. 🙂
Combinatia de ardei iute, ghimbir, limeta, zahar si lapte de cocos este minunata. Sa vedem cum merge intr-o inghetata. vad ca ai pus un pic de sare, sosul de peste ar fi mirosit ciudat, dar sosul de soia nu ar fi mers in loc de sare?
@toni: Am ezitat putin intre sare si sos de soia, dar am ales sarea. Sosul de soia ar fi dat si culoare si o anumita aroma. Mie mi-ar fi placut in mod sigur, dar mi-am zis ca un experiment trebuie facut si el treptat. Dupa ce am incercat cu sare, as putea reveni pentru o varianta cu sos de soia.
Foarte interesanta reteta! Imi plac mult lucrurile picante, asa ca am de gand sa incerc. In definitiv, pierd doar vreo 10 minute, dar macar incerc ceva nou. Felicitari pentru idee!
@memphis: Ideea nu este cine stie ce noua, mai exista destule retete de inghetata cu ardei iute, dar nu am vazut niciuna facuta cu lapte de cocos; desi cred ca asiaticii sau caraibienii au incercat-o precis. Oricum, a fost un experiment interesant. 🙂