Înlocuitori de caviar de la Casa Campillo

Caviarul este considerat de multi ca o delicatesa. Nu sunt foarte sigur, dar este posibil sa fie cel mai scump aliment de pe piata. Pentru multi dintre noi, pretul unui caviar de buna calitate este aproape exorbitant.
Fiind un aliment scump si “fashionable”, cu priza mare la cei cu o stare financiara sanatoasa si la snobi, exista pe piata si o sumedenie de caviaruri false, unele declarate ca atare, altele frizand impostura.
Falsurile, sau surogatele, nu au nicio legatura cu adevaratul caviar, si cu toate acestea au o piata a lor. Probabil ca multi sunt tentati sa puna pe masa ceva ce seamana a caviar ca aspect, caci are oricum un gust destul de bun si, în plus, poate însela musafirii neavizati, ridicand astfel spectaculos prestigiul gazdelor.

Marturisesc ca si eu as cumpara un surogat de caviar doar pentru modul în care arata, ca sa-l folosesc eventual în vreo fotografie, pe post de caviar adevarat, desi sunt sigur ca cineva care este avizat îsi da seama de fals si dupa aspect. De fapt, cred ca nici caviar nu as cumpara, chiar daca mi-as permite, caci, în rarele ocazii cand l-am gustat, nu mi-a lasat vreo impresie deosebita. Cu riscul de a-mi dezamagi cititorii, le spun sincer ca icrele de somon mi-au placut mult mai mult; pastrez însa o rezerva în aceasta apreciere, caci înca nu am gustat calitatile cele mai bune de caviar, beluga si osetra. Este posibil ca acestea sa-mi ofere o revelatie, si chiar mi-ar placea sa se întample acest lucru.
Revenind la scopul articolului, am fost contactat cu ceva vreme în urma de compania Casa Campillo srl, care distribuie în Romania produsele companiei spaniole Cataliment. Aceasta a fost înfiintata în 1993, asa cum se specifica pe site-ul companiei romanesti, “de catre un grup dinamic de tineri întreprinzatori, experti în gastronomie, care are ca scop oferirea celor mai bune produse în urma analizarii necesitatilor pietei la nivel international“.
Dintre produsele de la Cataliment, compania Casa Campillo distribuie în Romania înlocuitori de caviar. Acest lucru este declarat în mod clar pe eticheta produselor, iar site-ul companiei ofera, la fiecare dintre ele, fisa tehnica, fisa de calitate si descrierea procedeului de fabricatie.
Casa Campillo este noua pe piata noastra si activeaza, as zice eu, într-un sector dificil, într-o perioada de austeritate fiscala. Poate ca tocmai aceasta austeritate ar putea fi un motiv de succes pentru acesti înlocuitorii de caviar? Nu sunt deloc un adept al înlocuirii unui produs traditional cu altceva, evident mai slab calitativ, dar respect initiativele în domeniul gastronomic, fie ele si legate de surogate, mai ales daca raspund unei necesitati a pietei.
perlas880 - Înlocuitori de caviar de la Casa Campillo 1 - Retetele lui Radu
De aceea, cand am fost rugat sa încerc produsul si sa-mi spun parerea pe blog, cu bune si cu rele, asa cum le percep eu, nu am refuzat. Am primit, deci, doua cutiute, una purtand eticheta “Perlas 880 – sucedaneo de caviar a base de caballa ahumada” (adica înlocuitor de caviar pe baza de cod afumat) si “999 – Producto transformado de caballa ahumada y trufada” (adica un produs asemanator caviarului, tot pe baza de ton afumat, dar cu adaus de trufe).
perlas999 - Înlocuitori de caviar de la Casa Campillo 2 - Retetele lui Radu
Nu se gateste cu icre negre. De fapt, cu niciun fel de icre, din cate stiu eu. Ele se pun pe tartine, sau se folosesc pe post de topping pentru diverse preparate, ca atare sau amestecate cu ierburi aromate, ceapa, bucatele de lamaie, masline etc. Am gustat, deci, înlocuitorii de la Casa Campillo, simplu, cu paine si crackeri. Poate le voi folosi în viitor si ca topping pentru vreo reteta cu peste sau fructe de mare.
Prima senzatie a fost, marturisesc, una de dezamagire. Perlas-urile aveau gust de peste, iar eu ma asteptasem sa aiba gust de icre. Dupa o clipa de uimire m-am repliat, caci am realizat ca greseam. Era incorect sa ma astept la gust de icre de la ceva procesat din cod afumat. Am lasat, deci, prejudecatile deoparte si am continuat degustarea.
În final, concluzia la care am ajuns a fost aceea ca, pentru un înlocuitor, un surogat sau un caviar “fals”, cum vreti sa le spuneti, cele doua Perlas sunt produse oneste. Au gust bun, departe, desigur, de un caviar, dar la fel de departe sunt si preturile lor. Daca am retinut bine, o cutiuta de 50 g de Perlas 880 costa 20-30 lei, iar una de Perlas 999 “bate” spre 80 de lei la 90 g, desi aroma de trufa mi s-a parut extrem de discreta. Socotind pana la capat, 1 kg de înlocuitor de caviar de la Casa Campillo costa circa 100 de euro, iar cel trufat se duce bine la dublul acestui pret.
Aceste produse, din cate am vazut pe durata documentarii facute de mine, se vand în lumea întreaga, inclusiv pe piete aprioric socotite mai educate ca a noastra, si în care consumul de caviar este intrat deja în traditie. Pun aceasta penetrare pe seama pretului, mai accesibil oricum decat cel al caviarului, si pe seama faptului ca publicul caruia i se adreseaza nu este, de fapt, consumator de caviar; doar tinde sa consume caviar, fara ca starea financiara sa i-o permita. Publicul consumator de caviar va cumpara în continuare caviar, si bine face, iar cei care nu si-l pot permite se pot consola cu surogate ca Perlas.
Ca recomandare, cred ca Perlas 880 merita luat în calcul din cand în cand, desi raportul pret-calitate nu mi se pare prea avantajos. În ce priveste produsul trufat, Perlas 999, aici diferenta de pret fata de produsul ne-trufat mi se pare cam mare fata de diferenta de gust si de aroma.
Acum, o întrebare cheie: de unde se pot cumpara aceste produse, mai ales ca sunt nou-intrate pe piata? Casa Campillo se adreseaza în primul rand sectorului horeca, dar onoreaza, din cate mi s-a spus, si comenzile individuale, asa ca ceea ce aveti de facut este sa accesati site-ul companiei si sa discutati direct cu cei cei de la vanzari.

3 comentarii pe “Înlocuitori de caviar de la Casa Campillo

  1. Melinda Bardasan spune:

    Va multumesc pentru opinia dumneavoastra sincera, doresc doar sa subliniez ca produsul nostru este pe baza de macrou afumat fara coloranti sau conservanti.

  2. nea'Mielu spune:

    o vreme am avut acces la un inlocuitor care se numea “lumpfish caviar”, si care nu era chiar inlocuitor, pentru ca erau tot niste icre, si nu erau rele deloc, adica nu era ceva procesat din faina de peste sau ceva de genul asta, erau chiar icre, ceva mai marunte decat alea de sturion, dar absolut ok.
    apoi intr-un an s-a intamplat sa ma intalnesc cu caviarul autentic (boabe mari, cenusii…), obtinut printr-o filiera care trafica si batog la fel de autentic, adica de morun (si asta a fost tot o premiera).
    e o diferenta si nu e mica.. mi-a placut tare mult originalul, dar este intr-adevar, chiar si la pret de contrabanda, prohibitiv.
    nu intrebati ca nu cunosc filiera, a fost doar o intamplare, in urma cu niste ani buni..

    • Radu Popovici spune:

      @nea’Mielu: Icrele de lumpfish (peste lanterna, cum am vazut ca i se mai spune) sunt considerate in unele clasificari ca fiind varianta cea mai ieftina de caviar. Oricum, calitatea lor este peste a oricarui inlocuitor, dar sunt si ele destul de scumpe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.