Insalata caprese alla diavola

Cam toata lumea stie ce este si cum se prepara insalata caprese. Este una dintre salatele cele mai celebre si cele mai simplu de preparat. Va propun astazi o varianta de caprese care are gustul un piculet picant. Nu atat de picant incat sa altereze reteta traditionala, ci doar atat cat sa dea un pic de vioiciune si contrast gustului delicat al mozzarellei.

Am numit-o asa cum se vede mai sus, caci “alla diavola” denumeste in gastronomia italiana preparatele picante, in general cu adaus de ardei iute. Nu stiu cat este de inspirata este denumirea mea si nici nu stiu daca este foarte corect sa ma apuc eu sa inventez denumiri in alta limba, dar va cer ingaduinta, caci reteta este foarte interesanta si ar putea sa va placa. Numiti-o cum doriti, dar gustati-o!

Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2-3 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 0

Ingrediente:
2 rosii mari, coapte dar ferme
125 g bilute de branza mozzarella
sare
piper negru, proaspat macinat
cateva frunze proaspete de busuioc
1 ardei iute mic, uscat
1/2 lingurita de boia dulce
1 lingurita de suc de lamaie
3-4 linguri de ulei de masline extra virgin

Instructiuni:
Se piseaza ardeiul iute intr-o piua. Se combina apoi cu sare, suc de lamaie si ulei de masline. Se amesteca bine.

Se taie rosiile in felii groase de 7-8 mm. Se aranjeaza feliile pe o farfurie si se taie fiecare felie in 3 sectoare de cerc. Pe fiecare sector se asaza cate o biluta de mozzarella. Se sareaza si se pipereaza.

Citeste si articolul →   La masă cu strămoşii – India (12)

Se stropeste totul din belsug cu mixtura de ulei si ardei iute. Se orneaza cu frunze de busuioc si se presara cu boia dulce. Se serveste imediat.

Sfaturi:
Alegeti rosii parfumate si bine coapte, ulei de masline de cea mai buna calitate si, daca gasili, mozzarella di bufala (preparata din lapte de bivolita).


16 comentarii pe “Insalata caprese alla diavola

  1. mihai2206 spune:

    @Radu: Am sa o incerc si eu cand am sa ajung sa iau o mozzarella buna, mai ales ca salata caprese e una din preferatele mele datorita simplitatii, iar cu gustul de iute incep sa ma imprietenesc de cand citesc blogul tau

    • Radu Popovici spune:

      @simina: In masura in care astea sunt merite… Modificarea este una micuta; mai importanta este salata de la care am pornit, caci este cu adevarat deosebita. Modificarea se datoreaza doar poftei mele de un pic de iuteala si sunt convins ca au mai incercat-o multi altii inainte, doar ca nu au postat-o pe internet. Nu este nicio filozofie. Important este sa incercati salata, cu sau fara ardei iute. Mie mi se pare foarte buna cu acest plus de iuteala. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Eu nu am niciun merit, sunt ingredientele de la insalata caprese. Sunt intr-adevar asa cum spui tu, dar nu trebuie sa fiu eu felicitat pentru ele. 🙂

      • Radu Popovici spune:

        M-a corectat cineva (i-am sters comentariul din greseala) spunandu-mi ca „alla diavola” este mai corect, desi exista si preparate „al diavolo”, vezi pollo al diavolo pe care l-am intalnit de nenumarate ori prin meniuri. Cum nu vorbesc italiana, i-am dat credit si am modificat titlul. In loc de „salata din Capri a dracului” este acum „salata din Capri diavoleasca”. Exprimarea „alla diavola” pare cea corecta si este mult mai des folosita.

  2. tony spune:

    probabil doreati sa spuneti „alla diavola” (care in bucataria italiana este sinonim cu „in stil picant”), nicidecum „al diavolo” (care inseamna „la dracu'”). succes!

  3. alison spune:

    o idee grozava cu adaosul picant si-mi place mult prezentarea,frunzulitele de busuioc is mortale cum stau tepene si-nfipte ca niste cucoane bine parfumate !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.