Vă povesteam cu ceva timp în urmă că am lansat, în sfârşit, 4 cărţi culinare digitale. De fapt, este gata şi a cincea şi va intra foarte curând în circuit. Este un proiect unic la noi şi foarte rar întâlnit în lume, adică ceva original şi dedicat publicului care vine pe acest blog: persoane curioase, deschise spre cunoaştere şi experiment gastronomic şi dispuse la un oarecare efort financiar care să facă posibilă această atitudine.
Conţinutul a fost, după cum ştiţi, responsabilitatea mea, iar partea de programare a cărţilor şi aplicaţia de comercializare a lor au fost realizate de firma cu care colaborez, Voxline Communication.

Fiind vorba despre un proiect în premieră internetul a reacţionat şi a marcat apariţia acestor cărţi cu mai multe articole. Pe unele dintre ele le puteţi vedea listate mai jos.

andreicrivat.ro
biancams76.blogspot.com
bonchef.ro
bucatar maniac
bucataras.ro
businesscover.ro
comunicatemedia.ro
e-bucataria.ro
foodblog.ro
ft-shop.ro
Laura Frunza
liligospodini
meetmenow.ro
mobile-news.ro
www.niuzer.ro
www.nwradu.ro
presaonline.com
www.prwave.ro
sabina-madalina.blogspot.com
stirilazi.ro
virtopeanu.ro

Aceste articole listate fie au preluat comunicatul de poresă, fie au făcut recenzii asupra cărţilor. Au mai fost, de asemenea, multe alte preluări ale acestor articole în alte site-uri şi bloguri care condensează content de la terţe părţi, dar nu le-am mai adăugat şi pe acelea căci ar fi fost redundant.

Care au fost părerile (mă refer la cei care au făcut recenzii)? Vă puteţi da seama citind singuri articolele. Ca să vă scutesc de o bătaie de cap, pot trage eu o concluzie. As zice ca părerile au fost în general bune şi foarte bune. Au existat si mici critici, unele dintre ele îndreptăţite, căci produsul este experimental şi pentru mine. Defectul cel mai important este că aplicaţia nu rulează pe sisteme Mac, datorită costurilor mari care ar fi fost implicate la dezvoltarea aplicaţiilor pentru instalarea cărţilor pe hard disk. Ar mai fi unele greşeli de dactilografiere care au scăpat corecturii şi, poate, lipsa fondului muzical ca şi faptul că toate cărţile au pe desktop icon-uri similare. Chestia cu iconurile a fost deja remediată, la celelalte se lucrează acum. Au fost (cauza lor este pe cale de remediere chiar în această clipă) şi unele probleme tehnice, rezolvate însă destul de prompt de echipa de la support.

Fără excepţie toţi au lăudat iniţiativa, au subliniat originalitatea ei şi modul ingenios de realizare. A plăcut tuturor faptul că reţetele sunt însoţite de sfaturi, că sunt indicaţi substiturnţi, că există un glosar de termeni culinari separat pentru fiecare carte, că este explicat modul în care trebuie înţeleasă fiecare aplicaţie, că fotografiile sunt toate foarte frumoase, că se poate naviga interactiv între reţete şi glosarul de termeni, că există motoare de căutare etc. Pentru cei curioşi sau de-a dreptul interesaţi să cumpere produsele, iată un link util. Vă reamintesc şi de oferta specială care operează o reducere de 50% la fiecare a doua carte de 4 euro (plus TVA) achiziţionată. Pe scurt, le puteţi cumpăra pe toate patru cu 10 euro plus TVA.

Te-ai putea gândi că aceste cărţi întrunesc mai toate condiţiile ca să se poată vinde. Ajungem deci şi la aspectul comercial. Vine atunci şi întrebarea: cum au fost vânzările? Răspunsul este, din păcate, nesatisfăcător. Până acum vânzările sunt mult mai slabe decât m-am aşteptat. Iar aprecierea aceasta vine de la mine, adică de la o persoană nu tocmai optimistă atunci când vine vorba de banii publicului. Deşi mulţi îşi manifestaseră anterior interesul pentru eventuale cărţi cu reţete făcute de mine, acest interes nu a depăşit stadiul platonic. Ce să-i faci, vremuri de criză. Vorba lui nenea Iancu: “Famelie mare, renumeraţie mică, după buget.”
Deşi sunt dezamăgit de situaţie, viaţa merge înainte şi aşa voi face şi eu.

Vreau să mulţumesc bloggerilor, prieteni sau doar cunoştinţe, care au promovat acest proiect şi să-i asigur de ajutorul meu necondiţionat în cazul unor proiecte culinare proprii. Dacă am omis vreun nume îmi cer mii de scuze; sper să fiu anunţat ca să remediez acest lucru.

Adi Hădean
Andrei Crivăţ
Bianca
bucataras.ro
Cristian Borod
Cristian Roman
Dana Tudor
Emanuel Ciocu
Emil Tamaş
Laura Adamache
Lili Toma
Marcel Iorga
Monica Rosu
Miha Simiuc
Radu Dumitru
Razvan Cruceanu
Sabina Baboi
Sylvia Boutiere
Simona Haliga

În rest, spor la gătit tuturor!