Intrebari-Raspunsuri

M-am gandit ca aceasta pagina ar putea fi utila. Nu sunt vreun mare specialist, dar stiu unele lucruri si as putea fi de oarecare ajutor.

Sa nu-mi cereti retete cu dedicatie. Mi se cer zeci de retete, traduceri și sfaturi în fiecare luna. Atat în scris, pe blog și pe mailul personal, cat și la telefon. Cine face o astfel de cerere trebuie sa știe ca nu este singurul cu astfel de pretentii. Nu am timp sa acopar aceste cereri și nici nu vreau s-o fac. Cine are nevoie de retete, sa și le caute singur(a). Aici, pe blog, sau oriunde altundeva.

Cereti informatii, nu retete. Sprijin din tot sufletul pe cei care doresc sa se educe si isi cauta surse de inspiratie. Ofer deci, cu placere, informatii despre cum sa gatiti mai corect și mai variat: despre tehnologie culinara, despre ingrediente, despre ustensile. Atat cat ma pricep și în masura timpului disponibil.

Nu ma intrebati ceea ce ati putea gasi si singuri cu o simpla cautare pe Google, in 2 minute, pe site-uri in limba romana. Ii inteleg pe cei care nu stiu limbi straine, dar nu si pe cei care, in loc sa cheltuie 2 minute din timpul lor, ma pun pe mine la treaba.

Un comentariu pe “Intrebari-Raspunsuri

  1. Maria spune:

    Buna, am si eu o intrebare la care cu greu cred ca as gasi raspuns. Dilema mea este urmatoarea: stau în Japonia, însa de cand am vizitat Thailanda, am ramas fermecata de orezul lor, orez pe care, insa, nu il gasesc deloc aici. Exista vreo modalitate sa fierb orezul japonez pentru a fi mai putin lipicios? Singura optiune pentru orez jasmine este Amazon, la care vreau sa apelez in ultima instanta. Daca aveti vreo idee…
    Multumesc!

    • Radu Popovici spune:

      @Aura: Cred ca va referiti la aroma de rom, nu?
      Daca va deranjeaza faptul ca este artificiala, inlocuiti-o cu rom autentic.
      Daca va deranjeaza gustul de rom faceti siropul cu apa de trandafiri, apa de portocale sau alta aroma care va place.

  2. seba spune:

    buna, aveti un articol in care povestiti despre “satarele chinezesti” . de unde pot procura un satar decent ca pret nr.2 sau nr. 3 ? dvs de unde le-ati procurat ? ma intereseaza sa fie din otel carbon , nu din inox ( stainless steel )

    • Radu Popovici spune:

      @seba: Eu le-am cumparat din magazinul alimentar chinezesc din complexul Dragonul Rosu. Au trecut ani de atunci, dar imi amintesc ca le aveau in cantitati considerabile, asa ca sper sa le gasiti si acum.

  3. Coca spune:

    Buna, Radu! Am achizitionat de la moldovenii de peste Prut caracatita afumata. Este foarte buna la baza tentaculelor insa, cu cat inaintezi spre varfuri este din ce in ce mai uscata. Cum crezi ca as putea sa o gatesc? Pot sa o fierb putin, poate se inmoaie, apoi sa o fac salata? Multumesc!

    • Radu Popovici spune:

      @Coca: Este normal sa fie mai uscata spre varfuri. Nu am folosit niciodata asa ceva, asa ca in raspunsul pe care ti-l dau ma bazez doar pe logica. Nu cred ca este nevoie sa o fierbi, cred ca este de ajuns sa o inmoi putin in apa fierbinte. Daca s-a rehidratat corespunzator, se stoarce de apa si se toaca pentru salata.

  4. vasii-panga-adrian spune:

    BUNA SEARA as dori retete pt marinarea pieptului de pui la tigaie gril si as mai dori reteta pt tagliata de pui bucata de pipt oui la cuptor gen kartofel sait

    • Radu Popovici spune:

      @adrian: Draga domnule, aici este o rubrica de “Intrebari si Raspunsuri”; una este sa ma intrebi la ce se foloseste, de exemplu, curcuma, lucru la care ti-as raspunde cu placere, si alta este sa-mi comanzi, fara sa ai politetea sa spui, macar, un “te rog frumos”, o lista de retete. Du-te, domnule, pe marele internet si cauta-ti singur retete; sper ca nu ai impresia ca sunt la dispozitia dumitale.

  5. Dica Iancu spune:

    Buna ziua,
    Va rog sa ma ajutati cu o informatie legata de prepararea in casa a pastei de mustar.
    Am folosit boabe de mustar alb , pe care le-am inmuiat in apa. Imediat acestea au capatat un gust picant. Apoi am adaugat zahar, sare, otet, putin ulei si faina de grau, plus cateva condimente pentru gust.
    Le-am maruntit intr-un blender obisnuit si am obtinut o pasta. Problema este ca pasta de mustar are un gust picant destul de pronuntat. Intrebarea mea este daca acest gust picant poate fi inlaturat cumva , ce ar fi de facut ?
    Multumesc anticipat,
    Dica Iancu

    • Radu Popovici spune:

      @Dica Iancu: Mustarul este picant de la mama natura. Daca doriti o pasta de mustar nepicanta, ci dulce-acrisoara, micsorati proportia de mustar in amestecul dvs.

  6. Manuela spune:

    Buna ziua.
    Baiatul meu, are 17 ani si este clasa a XII. Îsi doreste foarte mult sa devina bucatar pe profil asiatic. Am cautat pe internet cursuri, dar nu am gasit nimic cu profilul cerut. Îmi puteti sugera, cu ce ar trebui sa înceapa? El îsi doreste sa devina un bucatar bun, nu doar sa lucreze la un Fastfood asiatic. Nu sunt sigura daca ar trebui sa îl incurajez, dar e copilul meu, deci e normal sa îl sustin. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Radu Popovici spune:

      @Manuela: Din pacate la noi nu se fac cursuri de gatit de buna calitate nici pe profil romanesc, daramite pe profil asiatic.
      Exista scoli in Thailanda, Indonezia, Singapore, dar costa la nivelul de 10-20.000 de dolari si dureaza luni sau ani.
      Singura sa sansa de bun simt este sa fie autodidact. Surse: internetul si cartile care se pot comanda online in engleza si franceza. Asa veti testa, cu o cheltuiala minima, daca are intr-adevar dorinta si taria sa puna in practica ceea ce pare sa isi doreasca acum.

      • Manuela spune:

        Buna ziua din nou!
        Copilul meu, dupa cum spuneam în postul initial… doreste sa devina bucatar. Între timp, a mai lasat din pretentii… acum ne gandim sa faca o scoala de bucatari si mai apoi vom vedea ce va mai fi si daca va ajunge sa fie un bucatar care gaseste pe profil asiatic.
        Cum nu avem cei 10-20.000 de dolari sau euro sau ce or fi ei si nici posibilitate sa mearga într-una dintre tarile care au scoala de bucatarie serioasa, va rog frumos daca ati putea sa-mi recomandati o scoala (curs) de bucatari la noi în Romania.
        Va multumesc pentru raspuns!

        • Radu Popovici spune:

          @Manuela: Din pacate nu exista nicio scoala buna de bucatari… cel putin eu nu stiu despre vreuna.
          Va pot recomanda una care este ceva mai bunicica decat celelalte, care sunt foarte proaste; adica va recomand una slaba, dar care nu este extrem de slaba: cea de la THR. Informati-va aici.

  7. Florentina Patrascu spune:

    Buna ziua,

    Vreau si eu , va rog, mai multe informatii despre muraturile de nuci verzi. Ce varianta ati ales, cea in otet sau cea dulce?
    Vreau sa fac acum in iunie si vroiam de la dvs ceva detalii despre reteta.
    Eu prefer ,in general , nu foarte acre muraturile.
    Coaja verde se elimina ca si la dulceata sau nu?

    Multumesc foarte mult pentru timp si informatii!
    Succes!

    • Radu Popovici spune:

      @Florentina: Imi pare rau, nu am incercat niciodata sa fac muraturi de nuci verzi. Doar dulceata.
      Din ce stiu, insa, nucile se folosesc intregi, cu tot cu coaja. Se folosesc si otet si zahar si sare, raportul dintre ele depinde de gustul dvs. Nu uitati sa adaugati si mirodenii: piper, ienibahar, cuisoare si ghimbir.
      Sunt sigur ca puteti gasi destule retete pe internet.

  8. NITU GABRIELA spune:

    Buna ziua,
    va rog sa imi spuneti cum pot comanda mirodenii de pe sit-ul la care dvs. faceti reclama-ceva legat de ardeiul ….
    de asemenea de unde pot cumpara carnati usor afumati si sunca naturala, de la ce magazine din Bucuresti sau mai bine de la ce site-uri, ca eu sunt din Giurgiu si le-as putea primi prin cuirerat?
    Cu consideratie,
    Nitu Gabriela

  9. andy spune:

    Buna ziua!

    daca aveti cunostinta,cum sa programez un cuptor electric ,pentru a face niste cozonaci perfecti.
    ma refer la combinatiile de programe,timp, etc.

    merci anticipat!

    • Radu Popovici spune:

      @andy: Este greu sa faci cozonaci “perfecti” daca nu cunosti bine cuptorul cu care lucrezi. Exista zeci de tipuri de cuptoare electrice, diferite intre ele, cu setul lor specific de programe programe, asa ca intuiti raspunsul: nu va pot ajuta, din pacate. In plus, nu doar cuptorul este cel care conteaza.

  10. Ionescu Bogdan spune:

    Buna ziua. Puteti sa-mi spuneti, daca se poate, de unde pot cumpara “bacalhao” – codul preferat al portughezilor. 🙂 ! va multumesc anticipat de raspunsul prompt, o zi minunata va doresc.
    P.S.: Acum ceva timp (ani) am postat o reteta cu specific african, cred sub pseudonimul “kepsa”, eram curios daca ati incercat-o. O zi buna.

    • Radu Popovici spune:

      @Ionescu Bogdan: Buna ziua. Imi pare rau, nu stiu. Am cautat si eu intr-un timp, dar nu am dat de el.

      In ce priveste reteta, primesc in mod regulat sugestii de la multa lume si nu o mai tin minte. Recunosc ca am propria mea lista de retete pe care vreau sa le gatesc si este atat de lunga, iar timpul atat de scurt… Imi pare rau daca va dezamagesc, dar am uitat de ea si, oricum, probabil nu as fi avut timp s-o incerc. Va multumesc insa pentru intentie si timpul acordat.
      Sa inteleg ca va pasioneaza bucataria Portugaliei si cea din coloniile ei africane?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.